Ap-lederen er lei av Giske-saker

Komitéleder Jorodd Asphjell (bak til venstre) ser på at Ap-leder Jonas Gahr Støre blir intervjuet.
Komitéleder Jorodd Asphjell (bak til venstre) ser på at Ap-leder Jonas Gahr Støre blir intervjuet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Trond Giske blir likevel ikke innstilt til styret i Trøndelag Ap. Partileder Jonas Gahr Støre ser ikke for seg at partifellen kan få sentrale verv framover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg ser ikke for meg det i en fremtid jeg vil beskrive, sier Støre til NTB.

En video fra Oslos uteliv satte en stopper for den tidligere nestlederens forsøk på å skaffe seg en plass i Trøndelag Aps styre og arbeidsutvalg. Valgkomiteen kom fredag ettermiddag enstemmig fram til at Giske likevel ikke innstilles.

– Tillitsverv i partiet handler nettopp om tillit. Det er klart at de siste dagers omtale av et barbesøk hvor Trond er på en video knyttet til damer, har skapt ny debatt om Tronds tillit og dømmekraft, sa komiteens leder Jorodd Asphjell på en pressekonferanse på Stortinget.

Støre sier seg enig i at Giske har vist dårlig dømmekraft.

– I lys av forhistorien er det nok til at den nødvendige tilliten ikke er der for å få et viktig verv, sier Støre.

Trøndelags ansikt utad?

Han har fått nok av å håndtere bekymringsmeldinger og varslinger om Giskes oppførsel.

– Vi er lei av å bruke tid og energi på denne typen saker. De er konkludert, vi er ferdig med dem. Det burde påligge alle et ansvar å sørge for at vi nå kan bruke tid, energi og engasjement for det politiske arbeidet, sier han.

Det er opp til fylkeslaget å bestemme om de vil renominere den tidligere nestlederen til en plass på Stortinget ved valget i 2021, påpeker han.

– De må tenke på hvem de vil skal være Trøndelags ansikt utad og representere dem i Stortinget, sier han.

Valgkomiteens leder sier det er opp til lokallagene hvem de vil nominere. Men han er tydelig på Giskes betydning for fylkespartiet. Giske sitter fortsatt som tiltredende styremedlem og har ledet organisasjonsutvalget som har bygget et team i forkant av valgkampen, påpeker Asphjell.

Han sier han tidlig skjønte det ville bli støy når Giskes kandidatur kom på banen. På spørsmål om hva det er med Giske som gjør at noen synes det er verdt all støyen, svarer han:

– Han er en god politisk strateg og jobber veldig aktivt i partiet, reiser rundt og er en ressurs for fylkespartiet.

Asphjell var selv med Giske på utestedet Vulkan der videoen ble tatt opp. Han sier han spurte partifellen og vennen om det var lurt å stille opp når så mange folk ville ta bilde med det kjente Ap-fjeset.

Han avviser at han har vært i kontakt med Støre eller partisekretær Kjersti Stenseng i løpet av prosessen.

Fryktet konfliktfylt vår

Det var Giske selv som først gjorde komiteens beslutning kjent.

– Lederen i valgkomiteen har opplyst meg om at det ikke lenger er mulig å få en enstemmig innstilling på meg til arbeidsutvalget i Trøndelag Arbeiderparti. En delt innstilling vil føre til støy og konflikt helt fram til årsmøtet, skrev han på Facebook.

Lokallag i Trondheim ønsket opprinnelig Giske som nestleder i fylket. Men motstanden var sterk. Onsdag landet komiteen på å innstille ham som medlem i styre og arbeidsutvalg. Midt under møtet mottok Asphjell en SMS fra en for ham ukjent person om at det fantes upassende videoer og bilder av Giske. Han oppfattet det som en trussel om å gå til mediene, dersom Giske ble innstilt.

Terje Ferstad, som er leder for seksjon Kontor og Administrasjon i Fagforbundet Sykehus og helse Oslo, bekrefter overfor Aftenposten at det var han som sendte meldingen.

– Det var ikke ment som en trussel, men de må få lov til å tolke det slik, sier han.

Trond Sandli, som er nestleder i samme fagforening, sendte en bekymringsmelding til Arbeiderpartiet etter å ha sett videoen.

Partisekretær Stenseng opplyser at saken er ferdig behandlet.

«Videoens innhold er belyst, og de som er avbildet, har selv uttalt seg om bakgrunn og innhold. Sandlis henvendelse til partikontoret vil ikke få noe mer formell behandling», heter det i en skriftlig uttalelse.

Kvinnen som danser med Giske, har sagt til NRK at det som skjedde var uproblematisk.

Les også: Valgkomiteen i Trøndelag holder nytt møte – skal revurdere Giske-innstilling

Les også: Giske gir opp kampen om plass i arbeidsutvalget i Trøndelag Ap

Personvernpolicy