Sentrumskandidater går sammen i Israel

Benny Gantz kan vinne valget i Israel etter at han nå slår seg sammen med partiet til Yair Lapid.
Benny Gantz kan vinne valget i Israel etter at han nå slår seg sammen med partiet til Yair Lapid. Foto: Oded Balilty / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to fremste sentrumskandidatene slår seg sammen foran valget i Israel i april og blir dermed en betydelig utfordring for statsminister Benjamin Netanyahu.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere stabssjef i hæren, Benny Gantz, og lederen for Yesh Atid-partiet, Yair Lapid, ble torsdag enig om å rotere på postene som statsminister og utenriksminister om de vinner valget.

De fleste meningsmålingene hittil har vist at statsminister Benjamin Netanyahu ligger an til å vinne valget med sin høyrekoalisjon, men at Gantz og Lapid sammen kan slå ham.

I avtalen er Gantz og Lapid blitt enig om at Gantz kan være statsminister de første to og et halvt årene og deretter bytte med Lapid.

Øverst på listen til det nye partiet er det tre tidligere hærsjefer – foruten Gantz også Gabi Ashkenazi og Moshe Yaalon.

Selv om det nye sentrumspartiet skulle bli større enn Netanyahus Likud-parti, er det ikke sikkert de kan danne en ny regjering. De må også skaffe seg parlamentarisk flertall sammen med andre partier for å fjerne Netanyahu fra statsministerposten.

Netanyahus gjenvalg kan også trues av at Israels riksadvokat i nær framtid trolig vil anbefale at han stilles for retten for korrupsjon.

FN-utsending: Håp om fred i Midtøsten svinner