– Nå vil representanten at jeg skal bryte tidligere kontrakter

Se opptak fra onsdagens spørretime i Stortinget, der justisminister Tor Mikkel Wara nok en gang ble stilt til veggs om Huawei.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ville ikke svare på spørsmålet om han hadde økonomiske bindinger til Huawei, men valgte heller å skolere Senterpartiets representant om privat næringsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er Senterpartiets finanspolitiske talsperson Sigbjørn Gjelsvik som krever avklaring fra justisminister Tor Mikkel Wara, om at han som tidligere partner i First House hadde Huawei som kunde.

– Det kan ikke være opp til First House å besvare dette, de har ingen svarplikt. Det er viktig at Wara selv avklarer denne saken, slår han fast. Han påpeker også at som medeier i First House hadde Wara bånd til alle firmaets kunder.

Det er andre gangen Gjelsvik stiller spørsmålet i Stortinget.

Justisministeren avviste at han selv hadde Huawei som kunde da han jobbet i PR-firmaet. Wara henviste da til at det er First House som må svare på spørsmålet om det kinesiske telekom-selskapet hadde vært deres kunde.

Det startet formelt. Gjelsvik gjentok sitt spørsmål, og Tor Mikkel Wara gjentok sine svar fra i høst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdraget er sikkerhet

– Jeg vil minne statsråden at hans oppdrag ikke er lenger er å beskytte de hemmelige kundene i sitt tidligere selskap, sa Gjelsvik fra talerstolen og minnet justisministeren om at da han takket ja til oppdraget om å bli medlem i Erna Solbergs regjering fikk han ansvaret for norske innbyggeres sikkerhet. Dermed mener Gjelsvik det er riktig av Wara å formidle hvorvidt han hadde økonomiske interesser knyttet til Huawei som selskap.

Gjelsvik viste til at sikkerhetsmyndigheter i flere land, inkludert PST i Norge, advarer mot Huawei som kobles mot kinesisk etterretning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da jeg sluttet som ansatt i det private næringsliv etter 25 år, så avviklet jeg alle eierinteresser. Jeg er ikke inhabil i forhold til tidligere kundeforhold. Du er inhabil om du har økonomiske interesser i First House eller i Huawei, og det har jeg ikke. Jeg har ingen bindinger, understreket Wara og la til at han svarte på Gjelsviks spørsmål med at han ikke hadde hatt Huawei som kunde for å være imøtekommende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Om representanten mener jeg er inhabil bør han si det tydelig og ikke komme dunkle antydninger, la Wara til.

Aktuelt: Dataekspert vil stenge Huawei ute

Skolerte om næringslivet

Gjelsvik var ikke fornøyd med svaret fra justisministeren.

– Men statsråden var medeier i det selskapet. Det er snakk om tidligere forhold, påpekte Gjelsvik og la til: – Har statsråden tidligere hatt økonomisk interesse til Huawei som selskap.

Justisminister Wara begynner på dette tidspunktet å fremstå irritert på Gjelsviks gjentagelse av spørsmålet.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig for representanten å forstå hvordan næringslivet fungerer. Jeg har vært 25 år i næringslivet som jeg forstår at er vanskelig for representanten å forstå hvordan fungerer, sa Wara.

E-sjefen: – Det blir fest i Russland og Kina hvis Norge dropper datalagring

Han viste til at det er en helt vesentlig del av å drive en virksomhet på er å ha kunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er også slik at jeg i løpet av de 25 årene har vært medeier i selskap som har hatt tusenvis av kunder. Tusenvis av kunder. Det er også slik i næringslivet at man inngår privatrettslige kontrakter mellom kunder og oppdragsiver om hvordan man skal håndtere oppdraget og med informasjon. Nå mener representanten altså at jeg skal bryte privatrettslige kontrakter. Det betyr at han mener justisministeren skal bryte de avtalene han har inngått, slo Wara fast før han viste til Gjelsviks bakgrunn: – Men representanten har som jeg skjønner bakgrunn fra politikk og Nei til EU, men sånn er det altså det fungerer i næringslivet, avsluttet Wara.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huawei-grunlegger: USA kan ikke knuse oss

Lurer på lojaliteten

Etter at den ordinære spørretimen var over sier Gjelsvik til ABC Nyheter at han opplever at Frp og regjeringen er mer lojale mot kommunikasjonsbransjen enn de er mot Stortinget og det norske folk, når Wara svarte som i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er de når statsråden vil holde dette skjult. Det får meg til å lure på lojaliteten til justisministeren, sier Gjelsvik.

Senterpartiets finanspolitiske talsmann spør hvorfor Wara ikke kan svare, og hvorfor kan han ikke være ærlig. Ved ikke å svare på spørsmålet i Stortinget mener Gjelsvik at Wara skaper usikkerhet.

– Og forsterker en mistanke om at han har eller har hatt tilknytning til kinesiske Huawei.

Solberg om Huawei: – Vi har ikke vært naive