Frp vil ikke hente fremmedkrigere hjem til Norge

Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde (tv) og justisminister Tor Mikkel Vara (Frp) er uenige om hvorvidt norske fremmedkrigere skal få lov til å returnere til Norge. Begge er imidlertid enige i at IS-krigerne må straffes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Frps utenrikspolitiske talsmann Christian Tybring-Gjedde (tv) og justisminister Tor Mikkel Vara (Frp) er uenige om hvorvidt norske fremmedkrigere skal få lov til å returnere til Norge. Begge er imidlertid enige i at IS-krigerne må straffes. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp mener norske fremmedkrigere i utlandet må straffes i landet de har begått terror og ønsker ikke hente dem tilbake til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag uttalte justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) til Vårt Land at alle norske fremmedkrigere har rett til å reise tilbake til Norge, men må regne med å bli straffeforfulgt.

– Alle norske borgere, og barn av norske borgere, har rett til å reise tilbake til Norge. Men voksne må regne med å bli straffeforfulgt. Dette er personer som aktivt har tatt et valg som står i skarp kontrast til vårt demokratiske fundament basert på frihet og respekt. De har støttet et voldsforherligende prosjekt som har tatt liv av alle annerledestenkende på de mest bestialske måter, sier Wara.

Fremskrittspartiet på Stortinget ønsker at Norge i likhet med Danmark skal si nei til å hente fremmedkrigere tilbake til landet og mener de bør dømmes og straffes i Syria.

– Forrædere

– Når norske statsborgere enten verver seg til terrorgrupper eller «fremmede makter», har man sviktet landet sitt fundamentalt. De er forrædere, og da mener jeg heller ikke at staten har noe som helst ansvar for deres ve og vel, sier Frps utenrikspolitiske talsmann, Christian Tybring-Gjedde, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp ønsker å kunne midlertidig frata mistenkte terrorister med dobbelt statsborgerskap det norske passet, inntil man får avklart situasjonen.

– Dessverre kan vi ikke frata mistenkte terrorister det norske passet slik at de ikke slipper tilbake inn i landet. Det har venstresiden forhindret. Men vi kan ta et initiativ overfor egen regjering om at Norge bør støtte lokale myndigheter i å gjennomføre rettsprosesser og straff. Det beste er om fremmedkrigerne dømmes og straffes i Syria, slik at de slipper å komme til Norge, sier innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Svenske som kjempet mot IS, dømt for krigsforbrytelser

Støtte lokale myndigheter

Justispolitisk talskvinne i Frp, Solveig Horne, mener prinsippet om at man skal straffeforfølges der forbrytelsen er begått, er riktig.

– Det beste hadde vært om syrerne selv ble i stand til å gjennomføre rettsprosesser og straff for dem som har begått terror i landet deres. Jeg mener vi bør undersøke hvordan norske myndigheter eventuelt kan støtte lokale myndigheter i dette, sier Horne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Debatten om hvorvidt fremmedkrigere som ønsker seg tilbake til Europa, skal få returnere til landene de kommer fra, skjer i kjølvannet av USAs president Donald Trumps oppfordring til europeiske land om å ta tilbake de i overkant 800 IS-krigerne som amerikanske soldater har tatt til fange i Syria.

Om lag 100 norske statsborgere har reist ned til konfliktområdene, og myndighetene anslår at omtrent 30 av dem fremdeles befinner seg i Syria og Irak.