Danmark vil ikke hente hjem IS-krigere

Flere danske partier sier de ikke ønsker å hente hjem danske IS-krigere for så å stille dem for retten i hjemlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det blir ikke aktuelt så lenge vi har noe vi skulle ha sagt. De har for lenge siden forspilt sine sjanser for å få dansk statsborgerskap. De er ikke lenger danske i mine øyne, sier Dansk Folkepartis utenrikspolitiske talsmann Søren Espersen.

Michael Aastrup Jensen, som er utenrikspolitisk talsmann for statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre, sier seg enig:

– Det er noen av de farligste menneskene på jorden, og dem skal vi ikke ha tilbake.

Socialdemokratiets utenrikspolitiske talskvinne Trine Bramsen foreslår at IS-krigerne heller skal rettsforfølges lokalt.

– Det er Danmarks oppgave å hjelpe til slik at det blir bygget opp et rettssystem og et fengselsvesen lokalt, og så må disse menneskene få sin straff i landene der de har begått de kriminelle handlingene, sier hun.

Utspillene kommer som svar til USAs president Donald Trumps oppfordring om at europeiske allierte må hente hjem IS-krigere og ta dem til retten i hjemlandet.

Lørdag sa statsminister Erna Solberg at norske IS-krigere og deres barn kan få komme tilbake til Norge, men at de vil bli straffeforfulgt.

IS, som en gang kontrollerte store deler av Syria og Irak, holder nå fast på et område som er mindre enn én kvadratkilometer i landsbyen Baghouz.