Polakker planlegger protest mot ambassaden

Mandag klokken 17 skal det demonstreres mot den norske utvisningen av konsul Slawomir Kowalski. UD har ingen kommentar.
Mandag klokken 17 skal det demonstreres mot den norske utvisningen av konsul Slawomir Kowalski. UD har ingen kommentar. Foto: twitter.com/ @ordoluris
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Polen planlegges det en demonstrasjon mot den norske ambassaden etter utvisningen av en konsul. Verken ambassaden eller UD vil kommentere saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ettermiddag vil det bli demonstrert utenfor den norske ambassaden i Warszawa. Nasjonalistiske organisasjoner vil da protestere mot kontroversielle norske utvisningen av en polsk konsul denne uken.

ABC Nyheter har vært i kontakt med ambassaden, men ambassadør Olav Myklebust vil ikke uttale seg om demonstrasjonen og eventuelle trusler mot ansattes sikkerhet.

Her henvises bare til det norske Utenriksdepartements kommunikasjonsenhet som heller ikke vil kommentere.

«Takk for henvendelsen. Vi takker nei til å kommentere dette», er alt underdirektør Ane Haavardsdatter Lunde skriver i en epost.

Nasjonalistiske protestanter

Bak den planlagte demonstrasjonen står «Ordo Iuris» som presenterer seg som blant annet en tenketank og juridiske eksperter til vern om polsk nasjonal kultur.

Det var denne organisasjonen som sterkt bidro til at norske Silje Garmo like før jul fikk innvilget asyl i Polen. Hennes sak har vært bredt omtalt, og «flukten» fra Barnevernet med datteren har blitt brukt som bevis for kritikerne for hvor ille det er her til lands.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Garmo tok med sitt yngste barn til Polen i 2017 fordi hun fryktet at Barnevernet ville frata henne omsorgen for barnet. Hun har også hatt en konflikt med Barnevernet om omsorgsretten til det eldste barnet.

Mandag vil det bli protestert mot ambassadør Olav Myklebust og den norske ambassaden i Polen. Foto: Utenriksdepartementet
Mandag vil det bli protestert mot ambassadør Olav Myklebust og den norske ambassaden i Polen. Foto: Utenriksdepartementet

Støtter truende konsul

Mandagens protest er formulert som en støtteaksjon til den utviste polske diplomaten Slawomir Kowalski som har engasjert seg aktivt i flere konkrete barnevernssaker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans opptreden har blitt oppfattet som truende, og i fjor høst ble han blant annet bortsvist fra barneverntjenestens lokaler på Hamar.

Protesten finner sted nøyaktig en uke etter at Kowalski ble erklært uønsket som diplomat i Norge, noe Polen besvarte med å utvise en norsk konsul.

Jakub Godzimirski, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), har ovenfor Aftenposten betegnet krisen som «spektakulær», og mener polske statsborgere kan velge å forlate Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politiske krefter i Polen vil bruke dette for å få hentet polakker hjem. Det har vært et ønske lenge, sa han.

Konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet sa mandag til NTB at det er skuffende at Polen velger gjengjeldelse i denne saken.

– Vi har ikke fått klager fra polske myndigheter på norske diplomaters oppførsel i Polen. Det er derfor helt urimelig at Polen som en reaksjon utviser en norsk diplomat, sa hun.

Kowalski ble ifølge Enstad erklært uønsket som diplomat i Norge fordi hans personlige oppførsel ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat. Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på konsulen, som blant annet går ut på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og at han har hindret dem i deres arbeid.