Egypts president kan bli sittende til 2034

Egypts president Abdel-Fattah el-Sissi, som grep makten i et militærkupp i 2013, kan bli sittende til 2034.
Egypts president Abdel-Fattah el-Sissi, som grep makten i et militærkupp i 2013, kan bli sittende til 2034. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egypts tidligere hærsjef Abdel-Fattah al-Sisi, som grep makten i et kupp i 2013, kan bli sittende som president til 2034.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den egyptiske nasjonalforsamlingen er nå i ferd med å endre landets grunnlov, noe som vil åpne for at Abdel-Fattah al-Sisi kan bli sittende som president i tolv år etter at hans siste periode egentlig er over i 2022.

De 596 folkevalgte, det store flertallet av dem Sisi-tilhengere, har alt gitt sin tilslutning til lovendringen, som nå er til endelig behandling i en komité, og som deretter skal sendes ut på folkeavstemning der den etter alt å dømme blir vedtatt.

Presidenter skal fortsatt kun sitte i to perioder, men periodene endres fra fire til seks år, og Sisi får anledning til å stille på nytt når den nye ordningen trer i kraft.

Brutalt regime

Abdel-Fattah al-Sisi ledet i 2013 militærkuppet mot Egypts første folkevalgte president, Mohamed Mursi. Det muslimske brorskap ble forbudt og Mursi og tusenvis av hans tilhengere ble kastet i fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere hærsjefens sikkerhetsapparat har siden slått hardt ned på all opposisjon, forbudt demonstrasjoner og stengt flere hundre uavhengige medier og nettsteder.

I 2014 utlyste Sisi nyvalg, som han selv vant med solid margin etter å ha forbudt Mursis parti å stille med kandidat. Den øvrige opposisjonen i landet boikottet valget.

I mars i fjor ble den tidligere kuppgeneralen gjenvalgt med 97 prosent av stemmene, etter at samtlige andre kandidater med unntak av én Sisi-tilhenger ble nektet eller presset til ikke å stille.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Nye massearrestasjoner i Tyrkia

– Forakt for menneskerettigheter

Denne uka ble Sisi valg til ny leder av Den afrikanske unionen (AU), til protester fra Amnesty og andre.

– Under sin tid ved makten har Abdel Fattah al-Sisi vist en sjokkerende forakt for menneskerettighetene. Under hans ledelse har Egypt gjennomlevd en katastrofal tilbakegang når det gjelder menneskerettigheter og friheter, slo lederen for Amnestys virksomhet i Nord-Afrika, Najia Bounaim, fast i den anledning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) var en av få vestlige ledere som hadde takket ja til å delta under AU-toppmøtet der Sisi ble valgt, og hun var mindre kritisk.

– Det er bra at et stort land som Egypt får ansvar. Nå vil de i større grad måtte bidra inn i konflikter i resten av Afrika. Det vil knytte Egypt nærmere, og de vil kunne mobilisere litt mer ressurser inn mot å hjelpe der det er konflikter, sier hun til NTB.

Aktuelt: Leger Uten Grenser hardt ut mot Saudi-Arabia