SV utfordrer Ap om velferdsprofitører

SV-leder Audun Lysbakken vil ha et forbud mot å ta ut profitt på velferdstjenester og utfordrer Ap til å bli med på dugnaden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken vil ha et forbud mot å ta ut profitt på velferdstjenester og utfordrer Ap til å bli med på dugnaden. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet bør ta skrittet helt ut og bidra til å hindre at kommersielle aktører tjener store penger på velferdstjenester, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap-leder Jonas Gahr Støre var klar i sin tale på partiets landsstyre nylig. Der kritiserte han regjeringens planer om økt privatisering innen helsesektoren og understreket at internasjonale kjeder ikke skal få «et sugerør inn i vår statskasse og ta ut hundretalls millioner skattekroner i profitt».

– Dette må vi gjøre noe med og stoppe, sa Støre.

Nå plukker Lysbakken opp hansken.

Tøffe ord = tøff politikk?

Arbeiderpartiet må la handling følge ord og samarbeide med resten av venstresiden om å stanse velferdsprofitørene, utfordrer han.

– Ap har nærmet seg oss veldig i retorikken, men ikke i politikken. Og det er det som teller. Det er uklart for meg om de tøffe ordene vil bli fulgt opp av en like tøff politikk, sier Lysbakken til NTB.

– Det vi trenger nå, er en dugnad på venstresiden der vi kan bli enige om en politikk som stenger døren for velferdsprofitørers muligheter til å tjene seg rike på skattepenger, sier SV-lederen. Han viser til at Ap blant annet har stemt mot SVs forslag i Stortinget om å innføre profittforbud i barnehagesektoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det veldig enkle prinsippet vi vil ha, er at hver skattekrone til velferd skal gå til velferd, ikke til formuene til private eiere. Dette er kjernen i debatten. Vi må sørge for at det ikke er mulig å ta ut profitt på skattebetalernes og brukernes penger i sektorer som barnehage, rusomsorg, barnevern og eldreomsorg. Så måtte dette løses på ulike måter i ulike sektorer, føyer han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Høie ut mot Støre i abortstriden

Bommer på målet

I Ap avfeies imidlertid utfordringen med at Lysbakken bommer på målet. Støres tale handlet om å forhindre den storstilte privatiseringen av helsetjenestene som regjeringen legger opp til i Granavolden-plattformer, understreker partiets helse- og omsorgspolitiske talsperson Ingvild Kjerkol.

– Det viktigste er å sperre for en privatiseringslov etter svensk modell som vil gi en fast-track for private tilbydere. En slik privatisering vil svekke kommunenes muligheten til å gi gode omsorgstjenester til sine innbyggere og oppfylle rettighetene som Stortinget har gitt, sier Kjerkol til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I regjeringsplattformen åpner firepartiregjeringen for en ordning med fritt brukervalg i kommunenes helse- og omsorgstjenester, etter modell fra Sverige.

Hun kaller Granavolden-plattformen en marsjordre for privatisering i helsetjenesten, med utvidet fritt behandlingsvalg i sykehusene, flere private bofellesskap og fritt brukervalg i kommunene, blant annet i eldreomsorgen. I Sverige trådte en lignende lov i kraft i 2009. Den gjør det lettere for private aktører å etablere seg – betalt av det offentlige.

– Vi håper SV vil være med på å sperre for denne lovendringen, sier Kjerkhol.

Støre: – Høyre har tatt varig merke av Frps politikk

Lover reversering

Hun åpner samtidig for at dersom dagens flertallsregjering gjennomfører reformen, vil denne blir reversert i 2021 dersom venstresiden vinner valget.

– Ja, det vil vi, slår hun fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om Ap ikke har stemt for SVs forslag, er det viktig å begrense profitt i velferden, mener Kjerkol.

– Og hvordan vil dere gjøre det?

– Vi lagde en friskolelov i den rødgrønne perioden sammen med KrF. Det sperret for kommersielle skoler. Samme logikk må brukes på andre velferdstjenester. Ap vil prioritere de ideelle aktørene, ikke de kommersielle, sier Kjerkol.

Aktuelt: SV foreslår «en tredje vei» i betent karakterstrid for lærere