Klart for rettsoppgjør mot katalanske ledere i Spania

Et bilde fra 27. oktober 2017 viser Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras som blir tatt imot i regionforsamlingen i Barcelona etter avstemningen om uavhengighet. Junqueras møter tirsdag i retten i Madrid, blant annet tiltalt for oppvigleri. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix
Et bilde fra 27. oktober 2017 viser Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras som blir tatt imot i regionforsamlingen i Barcelona etter avstemningen om uavhengighet. Junqueras møter tirsdag i retten i Madrid, blant annet tiltalt for oppvigleri. Foto: Manu Fernandez / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tolv katalanske ledere, blant dem regionens tidligere visepresident Oriol Junqueras, må nå møte i spansk Høyesterett, blant annet tiltalt for oppvigleri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag åpner rettssaken mot de tolv, som vil bli direkteoverført på spansk TV. Påtalemyndigheten har tiltalt Junqueras for oppvigleri og misbruk av offentlige midler, noe som har en strafferamme på hele 25 års fengsel.

For de øvrige tiltalte har påtalemyndigheten lagt ned påstand om fengsel imellom 11 og 17 års fengsel. Hele 500 vitner skal forklare seg i saken, som ventes å ta tre måneder

Bakgrunnen for rettssaken er Catalonias forsøk på å løsrive seg fra Spania. Myndighetene i regionen, der Barcelona er hovedstad og det bor rundt 7,5 millioner mennesker, trosset i oktober 2017 den spanske regjeringen og holdt en folkeavstemning om uavhengighet.

90 prosent stemte for løsrivelse, men valgdeltakelsen var bare på 43 prosent og spanske myndigheter hadde på forhånd erklært folkeavstemningen for grunnlovsstridig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

26 dager senere vedtok likevel regionforsamlingen løsrivelse, noe som fikk den spanske regjeringen til å oppløse forsamlingen og regionregjeringen og utlyse nyvalg.

Flyktet i eksil

Samtidig ble det utstedt arrestordre på en rekke katalanske ledere, med den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont i spissen.

Puigdemont og sju andre ledere flyktet imidlertid i eksil til Belgia og er ikke blant dem som møter i retten tirsdag.

Katalanske ledere anklager spansk Høyesterett for å være partiske i spørsmålet om regionens rett til uavhengighet.

– Demokratiet på tiltalebenken

– I virkeligheten er det selve demokratiet som er tiltalt, sier Junqueras, som sammen med åtte andre har sittet i varetekt i over ett år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi står overfor en rettssak der den ufullstendige etterforskningen har vært full av usannheter og uregelmessigheter, og som kriminaliserer et politisk syn og en ideologi, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Junqueras hevder at han og de øvrige tiltalte er ofre for den spanske regjeringens ønske om hevn og å sette et eksempel.

En advarsel

– Dette er en advarsel til kommende generasjoner om hva som venter dersom de stiller spørsmål ved statens status quo, sier han.

Presidenten i spansk Høyesterett, Carlos Lesmes, avvises dette og hevder at rettssaken mot de katalanske separatistene er den viktigste siden Spanias overgang til demokrati etter diktatoren Francisco Francos død i 1977.

– Denne rettssaken vil følge de høyeste standarder satt av EU, sier han.

– Det pågår åpenbart en stor kampanje for å undergrave det spanske rettsvesenet, og dette utgjør en del av forsvarets strategi, mener Lesmes.

Avviser anklager

Dommeren avviser at spansk Høyesterett danser etter regjeringens pipe og viser til flere dommer mot medlemmer av landets politiske og økonomiske elite den siste tiden. Blant dem som har måttet gå i fengsel, er sentrale medlemmer av tidligere statsminister Mariano Rajoys parti og daværende kong Juan Carlos' svigersønn Iñaki Urdangarin.

Hele Spania venter spent på utfallet av saken, der mye står på spill. Dersom de tiltalte dømmes strengt, kan det opprøre mange katalanere, selv dem som i utgangspunktet ikke ønsket løsrivelse.

Statsminister Pedro Sanchez trenger også støtte fra de katalanske partiene for å få budsjettet gjennom nasjonalforsamlingen.