Tolga-rapport overleveres regjeringen

Kommunalminister Monica Mæland (H) er blant dem som mandag mottar en rapport om Tolga-saken, om avsløringen om de tre brødrene i Tolga som uten å vite det var registrert som psykisk utviklingshemmede.
Kommunalminister Monica Mæland (H) er blant dem som mandag mottar en rapport om Tolga-saken, om avsløringen om de tre brødrene i Tolga som uten å vite det var registrert som psykisk utviklingshemmede. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter avsløringen om de tre brødrene i Tolga, som uten å vite det var registrert som psykisk utviklingshemmede, får regjeringen mandag en rapport om saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsetilsynet, Statens sivilrettsforvaltning og Fylkesmannen i Hordaland leverer mandag sin rapport om den såkalte Tolga-saken til helseminister Bent Høie (H), statssekretær Torkil Åmland (Frp) fra Justisdepartementet og kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H).

Økte inntekter

Rapporten kommer i kjølvannet av at VG lørdag 6. oktober i fjor publiserte en reportasje om tre brødrene fra Tolga kommune i Østerdalen som avisen hadde fulgt over tid.

Fakta om Tolga-saken

Fakta om saken der tre brødre i Tolga kommune i Hedmark uten å vite det har stått i kommunens register over psykisk utviklingshemmede.

* VG fulgte i lang tid brødrene Lars Peder, Arvid og Magnus Holøyen som uten å vite det har vært registrert som psykisk utviklingshemmet. Avisen publiserte reportasjen om saken lørdag 6. oktober i fjor.

* I 2012 og 2013 registrerte Tolga kommune brødrene som psykisk utviklingshemmet. Etter en utredning får den ene i 2014 diagnosen moderat psykisk utviklingshemming. I februar 2018 fastslås det i en utredning at de to andre brødrene ikke er psykisk utviklingshemmet.

* I mars 2017 får alle brødrene en verge for økonomiske og personlige spørsmål. Brødrene klager på vedtaket ved hjelp av familie og venner. Vergemålene oppheves i henholdsvis februar, juni og oktober 2018.

* 7. oktober ber kommunalminister Monica Mæland (H) Fylkesmannen i Hedmark om en redegjørelse i saken. Mæland fulgte fylkesmannens anbefaling og ba om en uavhengig gransking sammen med helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

* Ordfører Ragnhild Aashaug har varslet at hun vil be om en intern granskning, men den er utsatt i påvente av Mælands beslutning.

* Helsetilsynet skal på selvstendig grunnlag vurdere om de skal følge opp saken.

* Fra 2013 til 2014 doblet Tolga kommune antallet innbyggere som var registrert med psykisk utviklingshemming. Ifølge den tidligere rådmannen var nettogevinsten for kommunen 1,5 millioner kroner i året.

* Tolga kommune ble i en revisjonsrapport i 2013/2014 bedt om å bedre rutinene for rapportering av psykisk utviklingshemmede.

* Torsdag 11. oktober i fjor tilbakeviste rådmann Siv S. Sjøvold at rapporteringen av antall psykisk utviklingshemmede i kommunen har vært økonomisk motiver.

(Kilder: VG, Tolga kommune)

Brødrene ble i 2012 og 2013 registrert som psykisk utviklingshemmede i hjemkommunen uten at de fikk vite det.

Kommunen kunne dermed sikre seg økte inntekter fra staten over flere år.

Diagnosene ble også brukt til å sette brødrene under personlig og økonomisk vergemål i 2017, men alle vergemålene ble opphevet etter at saken ble kjent.

Anbefalte gransking

– Vi skal komme til bunns i hva som har skjedd, slik at vi kan unngå at noe slikt skjer igjen, sa Monica Mæland da hun 15. oktober i fjor ba om en rapport om saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var nå avgåtte fylkesmann Sigbjørn Johnsen i Hedmark som anbefalte at saken burde granskes nærmere.

– Vi anbefaler departementet å foreta en uhildet gjennomgang av hele saken. Det har kommet opp mange spørsmål som vi føler det ikke er svar på, sa Sigbjørn Johnsen til NRK i fjor.

Ifølge departementet er målet med rapporten å få vite hva som faktisk skjedde i Tolga kommune, og om det er grunn til å tro at innbyggere i andre kommuner har fått diagnosen psykisk utviklingshemming uten å vite det. Statsrådene vil få klarlagt om flere kommuner har mottatt uberettiget statlig støtte.