Orbán øker på meningsmåling - trass protestene

SPLITTET UNGARN: Store demonstrasjoner mot Orbán-regjeringen i dag etter dag, som her 21. desember 2018 i Budapest, ser ikke ut til å slå ut på oppslutningen om de regjerende ifølge ny meningsmåling fra Nézöpont Intézet.
SPLITTET UNGARN: Store demonstrasjoner mot Orbán-regjeringen i dag etter dag, som her 21. desember 2018 i Budapest, ser ikke ut til å slå ut på oppslutningen om de regjerende ifølge ny meningsmåling fra Nézöpont Intézet. Foto: Balazs Mohai / AP/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppslutningen om de ungarske regjeringspartiene Fidesz-KDNP har økt med 7 prosentpoeng siden valgene i fjor, trass titusener som har protestert i gatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

54 prosent av de spurte som har gjort seg opp en mening i en meningsmåling, ville ved et parlamentsvalg stemt på de sittende regjeringspartiene under ledelse av statsminister Viktor Orbán (Fidesz). Det er en framgang på 7 prosent siden parlamentsvalget i april 2018.

Blant alle velgerne får regjeringspartiene støtte fra 38 prosent. Nest største parti, Jobbikk, har 9 prosent.

Det går fram av en spørreundersøkelse gjennomført av instituttet Nézöpont blant 2000 personer mellom 26. november og 15. desember i en periode preget av voldsomme protester mot regjeringens nye overtidsbestemmelser, kalt «slavelov».

Demonstrasjonene fortsatte en tid etter 15. desember.

Ingen gladmelding for opposisjonen

Opposisjonspartiene dels går tilbake, dels står på stedet hvil.

Det høyreorienterte Jobbik som for første gang slo seg sammen med den venstreorienterte opposisjonen i protestene på slutten av fjoråret, har på åtte måneder mistet 6 prosentpoeng og ender på 14 prosent blant dem som har bestemt seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Ungarns statsminister Viktor Orbán, her under et besøk i Italia. Foto: Luca Bruno / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Ungarns statsminister Viktor Orbán, her under et besøk i Italia. Foto: Luca Bruno / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

På venstresiden står MSZP-Párbeszéd stille på 11 prosent, mens Demokratisk Koalisjon har økt svakt til 7 prosents oppslutning. De grønne i LMP-Momentum har til sammen 4 prosent. LMP fikk 7 prosent ved valget, men ville nå falt under sperregrensen på 5 prosent.

Halv million forduftet

Januarmålingen et annet institutt, Medián, har gjennomført for avisa HVG.hu, viser omtrent samme resultat. Men deres tall viser at regjeringspartiene inntil nylig hadde enda større oppslutning, og har falt fra 45 prosents oppslutning blant alle velgere i oktober, til 38 i januar.

Det utgjør en halv million ungarere ifølge HVG.

Meningsmålingene kommer kort tid før ungarerne og de øvrige EU-landenes borgere skal stemme fram et nytt EU-parlament i slutten av mai.