Meling: – Krekar vil aldri reise

– Med disse uttalelsene fra dommeren, så kan vi utelukke at han noen gang reiser til Italia, sier advokat Brynjar Meling.
– Med disse uttalelsene fra dommeren, så kan vi utelukke at han noen gang reiser til Italia, sier advokat Brynjar Meling. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Italia ville Krekar risikert fengsling og deportasjon, sier domstolens leder. – Vi kan utelukke at han noen gang reiser til Italia, konkluderer Brynjar Meling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under rettsmøtet i Bolzano i Italia denne uken ville ikke domstolens leder Carlo Busato gi noen garantier. Krekar ville ha risikert både varetekt og mulig deportasjon til Jordan eller Irak, hvis han hadde reist for å avgi vitnemål.

– Rettens leder sa entydig at han ikke kunne gi noen garantier mot varetektsfengsling, bekrefter Krekars italienske advokat Enrica Franzini onsdag morgen.

– Italiensk lov tillater ham ikke å gi noen slike forhåndsgarantier, sier hun til ABC Nyheter.

Lokalavisen «Dolomiten» omtaler også dette i en artikkel om rettssaken. De skriver at Krekar også ville ha risikert å bli sendt til et tredjeland, for heller ikke den muligheten ville Carlo Bustao avvise.

– Aldri til Italia

– Dette viser at det var en helt riktig vurdering av mulla Krekar å ikke reise til Italia, sier den terrortiltalte 62-åringens norske advokat Brynjar Meling, som ikke var kjent med opplysningene fra den italienske domstolen før ABC Nyheter tok kontakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror vi kan slå fast at med disse uttalelsene fra dommeren, så er mulla Krekars standpunkt styrket. Vi kan utelukke at han noen gang reiser til Italia, sier Meling.

I Justisdepartementet understreker man at krekar har fått muligheten til å reise til Italia for å forsvare seg, men ikke benyttet muligheten.

– Vi har lagt til rette for at Krekar kan delta i rettssaken mot ham i Italia. Han har selv valgt å ikke benytte seg av det tilbudet. Det er ikke aktuelt å etterkomme noen av Krekars krav om garantier. Utover det får vi nesten avvente saken i Italia, sier justisminister Tor Mikkel Wara i en epost torsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er muligheten for at Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som Mulla Krekar, skal bli sendt til et land hvor han risikerer tortur eller i verste fall en dødsdom, som ligger bak den juridiske og politiske kampen om hans skjebne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Lokalavisen Dolomiten har fulgt Krekar-saken tett. Foto: Faksimile: Dolomiten
Lokalavisen Dolomiten har fulgt Krekar-saken tett. Foto: Faksimile: Dolomiten

Norge har forpliktet seg til å følge Den europeiske menneskerettskonvensjonen (EMK) som blant annet slår fast at «ingen må bli utsatt for tortur eller for umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff».

Kan ikke utleveres

Advokat Meling mener uttalelsen fra den italienske dommeren, vil få betydning for en eventuell utleveringssak for norsk rett:

– Slik situasjonen er nå, så setter EMK artikkel 3 en absolutt sperre mot å også utlevere mulla Krekar til Italia, mener han.

– Betyr dette at «Krekar-saken» kan avsluttes for denne gang?

– Krekar-saken blir ikke avsluttet før vi enten får en politisk opposisjon, eller en ansvarlig presse avslører og avdekker det politiske spillet som ligger bak denne italienske prosessen.

– Tror du norske myndigheter hele tiden har vært klar over dette italienske synspunktet?

– Så lenge vi har en justisminister fra et parti med en leder som har sagt seg villig til å begå straffbare handlinger, ved - som minister - å bryte menneskerettighetene for å oppfylle sine valgkampløfter, så legger jeg til grunn at de også har vært kjent med dette, og at dette har vært en medvirkende motivasjon for å gi ham reisedokumentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mener du at justisministeren har prøvd å sende Krekar i en felle?

Jeg kan ikke komme med en konkret anklage, men basert på disse to faktiske omstendighetene, en statssekretær fra samme parti som vil feire med øl, dersom man lykkes med å sende Krekar til Italia, og partilederen har sagt seg villig til å bryte menneskerettighetene, så har han i beste fall et troverdighetsproblem, sier Meling med referanse til Dagbladets avsløring av eposter mellom tidligere statssekretær Vidar Bræim Karlsen (FrP) og hans italienske kollega, samt uttalelser Siv Jensen (FrP) bekreftet i TV2 så sent som i 2015.

Krekar ikke avhørt

Italienske myndigheter mener Krekar har ledet et terrornettverk kalt Rawti Shax med tilknytning til Den islamske staten (IS). Italiensk politi mener også at Krekar har vært leder for 16 kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble pågrepet i november 2015.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Italia krevde deretter lenge å få Krekar utlevert fra Norge, men det ble overraskende frafalt 30. november 2017. Den tiltalte har ennå ikke blitt avhørt av italiensk politi om denne konkrete saken, og italienske myndigheter har aldri anmodet om dette.

I en annen sak fra 2004 ble Krekar avhørt av italienske etterforskere fra Milano. Og i en rekke andre saker har representanter for påtalemyndigheten i andre land kommet til Norge for å snakke med ham. Det gjorde tyske myndigheter i 2004 og 2014, sveitsisk politi i 2009 og 2012, og spanske i 2005, fremkommer det i et brev Meling nylig har sendt retten i Bolzano.

ABC Nyheter har kontaktet domstolen i Bolzano for å få bekreftet uttalelsene fra Carlo Bustao, men har ikke fått svar.

--

Torsdag klokken 09.33: Lagt til kommentar fra Tor Mikkel Wara