Pistolklubb jihadist-stemplet da 16-åring ble medlem

Lederen av Kvinesdal pistolklubb, Torbjørn Hellås, har mottatt 2–300 negative meldinger etter at det ble kjent at en 16-årig flyktningjente var medlem i klubben. – Det er skremmende, synes han.
Lederen av Kvinesdal pistolklubb, Torbjørn Hellås, har mottatt 2–300 negative meldinger etter at det ble kjent at en 16-årig flyktningjente var medlem i klubben. – Det er skremmende, synes han. Foto: NTB scanpix/ Facebook
Artikkelen fortsetter under annonsen

At kommunen betalte kontingenten for en flyktningjente (16) i pistolklubben, ble for mye for enkelte sørlendinger. – Driver dere jihadist trening, spurte en.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forrige uke skrev lokalavisen Agder at pistolklubben i Kvinesdal hadde fem medlemmer med flyktningebakgrunn.

Men at en 16-årig jente fra Syria også fikk betalt medlemskap av kommunen som et integreringstiltak, ble for mye for mange sørlendinger.

– Jeg har ikke helt kontroll over alle til sammen, men selv har jeg sett og lest mellom 2–300 meldinger på SMS, Messenger og Facebook. Det er skremmende, sier leder i Kvinesdal pistolklubb, Torbjørn Hellås, til NRK.

Saken fikk en ekstra dimensjon etter at PST uttalte på sin side at skytetrening til flyktninger fra krigsherjede områder «høres underlig ut».

«Jihadist-trening»

På klubbens Facebook-side gjengir man noen av de utrolige påstandene og ytringene som har blitt sendt inn fra folk:

«Driver dere jihadist trening der?», «Er de virkelig så desperate etter medlemmer at de har laget en avtale med kommunen/nav om å betale medlemskap for nyankomne asylsøkere», «Jaha, så du erklærer deg som fiende av ditt eget folk, er det slik vi skal tolke dette?» og «Dine venner i islamsk stat kan godt finne på å gjøre noe kriminelt».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken ble plukket opp og vinklingen forsterket på nettstedene Human Rights Watch og Resett. De brukte overskrifter som «Syrere får våpentrening betalt av NAV. Norske frykter stemplet rasist hvis de protesterer» og «Listhaug: Å gi syriske flyktninger skytetrening er en utrolig dårlig ide».

– En sosial arena

En av de som har gått ut for å roe ned gemyttene er ordføreren i Kvinesdal, Per Sverre Kvinlaug (KrF):

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Enhver person uavhengig av bakgrunn må ha frihet til å velge om de vil drive med pistolskyting eller fotball, sa ordføreren til lokalavisa.

Kvinlaug reagerte også på den generelle uttalelsen fra Politiets sikkerhetstjeneste:

– Jeg reagerer på at PST svarer at de finner det underlig at folk fra Syria får opplæring og trening i pistolskyting. Pistolklubben er en sosial arena og hvor aktiviteten skjer i lovlige og ordnede former.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bente Haugland, lederen for NAV i kommunen, forklarer i en epost til lokalavisa at flyktninger som bosettes i kommune får økonomisk støtte til kontingent i ett år, og at det er et integrerings- og folkehelsetiltak.

«Skyting er en regulert og godkjent sport i Norge. Kvinesdal pistolklubb ligger under Norges skytterforbund og Norges idrettsforbund. Nav gir ikke økonomisk støtte til våpen og ammunisjon», skriver Haugland.

– Fremstilt som terrorist

I et eget innlegg på Facebook skriver klubbens leder Torbjørn Hellås om de forstemmende meningsytringene han har mottatt. Han reagerer både på lokalavisas vinkling av saken og de som har forsøkt å vinne politisk mynt på saken.

Hellås slår fast: «Mitt kjennskap til den aktuelle saken er at ei ung jente med innvandrerbakgrunn, som går på norsk skole, med alminnelige interesser og vanlige behov for integrering i samfunnet, fant på å takke ja til å delta i en idrett og klubbaktivitet som altså inneholdt "pistol". Men altså er redaktørens betraktninger at det dreier seg om våpentrening (jfr artikkel), og ikke idrett og vanlig ungdomsaktivitet!»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at klubben nå er opptatt av å ta vare på jenta «som kom til Kvinesdal som flyktning» og nå har blitt «framstilt som terrorist og en samfunnstrussel».

I 2012 ble det for øvrig kjent at profilerte ekstreme islamister skaffet seg skytetrening ved å ta jegerprøven.

Da kunne Dagsavisen avsløre at islamistene fra land i Nord- og Vest-Afrika som var tilknyttet den ytterliggående gruppen Profetens Ummah, benyttet lokallag i Norges Jeger- og Fiskerforbund til å få våpeopplæring.