Trump: Mulig å sende militære styrker til Venezuela

President Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix
President Donald Trump. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump sier at å sende militære styrker til Venezuela «er en mulighet».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump kom med uttalelsen i et intervju med TV-stasjonen CBS, ifølge Reuters.

Han sier også at han har avvist et tilbud fra Venezuelas president Nicolás Maduro om å møtes.

Maduro advarer om borgerkrig

Sju EU-land har gitt Nicolás Maduro frist til midnatt med å utskrive nyvalg. Den venezuelanske presidenten lar seg ikke rikke, og advarer isteden om borgerkrig.

Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Portugal, Nederland, Belgia og den tidligere kolonimakten Spania har krevd en erklæring fra Maduro innen midnatt søndag om at det skal holdes nytt presidentvalg. Hvis ikke, vil de i likhet med EU-parlamentet og flere andre land anerkjenne opposisjonsleder Juan Guaidó som landets leder.

Trusselen om å miste enda mer internasjonal støtte så imidlertid ikke ut til å være nok til å skremme Venezuelas sosialistiske leder.

Opposisjonsleder Juan Guaidó mener Venezuelas skjebne avgjøres i løpet av februar. Nylig utropte han seg selv til landets rettmessige president, og får støtte fra flere land som mener Nicolás Maduro må trekke seg og skrive ut nyvalg. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Opposisjonsleder Juan Guaidó mener Venezuelas skjebne avgjøres i løpet av februar. Nylig utropte han seg selv til landets rettmessige president, og får støtte fra flere land som mener Nicolás Maduro må trekke seg og skrive ut nyvalg. Foto: Fernando Llano / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Da Maduro ble intervjuet av kringkasteren La Sexta kun timer før EU-landenes frist, benyttet han isteden muligheten til å advare om borgerkrig hvis ikke Vesten stanser sin innblanding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: General i Venezuela anerkjenner Guaidó som president

– Aggressive imperialister

– Alt handler om graden av galskap og aggressivitet blant de nordlige imperialistene og deres vestlige allierte, sa Maduro, med henvisning til USA.

– Vi ønsker ganske enkelt å bo i landet vårt og ber om at ingen blander seg inn i våre indre anliggender. Og vi forbereder oss på å forsvare landet vårt, sa han, og la til at ansatte i fabrikker og studenter forbereder seg på kamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da journalisten under intervjuet sa at Maduros budskap gjør ham redd, svarte den hardt pressede lederen:

– Virkelig? Dette skremmer ikke meg.

Les også: Tusener demonstrerte mot Maduro i Venezuela

Militærtrussel

En general i Venezuelas flyvåpen har skiftet side og erklært støtte til Guaidó. Men fortsatt er det den omstridte sosialisten Maduro som kontrollerer statsapparatet og militæret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guaidó håper denne situasjonen vil endre seg og oppfordret lørdag militære ledere til å vende Maduro ryggen og «slutte seg til det venezuelanske folket».

Fakta om Venezuela

* Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.

* Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.

* I 2017 ble minst 125 mennesker drept i forbindelse med demonstrasjoner mot presidenten og hans regjering.

* I juli 2017 gjennomførte Maduro et omstridt valg på en ny grunnlovsforsamling. Den fikk makt til å endre lover og i praksis sette til side nasjonalforsamlingen, som opposisjonen har kontrollert siden valget i 2015.

* Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg opposisjonen boikottet og USA, EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) kritiserte.

* Rundt 2,3 millioner venezuelanere har flyktet fra landet siden 2015, ifølge FN-tall fra november.

* Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) var inflasjonen i fjor på 1,37 million prosent. IMFs prognose for inneværende år er på 10 million prosent.

* 23. januar utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv til landets midlertidige president.

(Kilde: AFP, IMF, UNCHR)

Også regjeringen til USAs president Donald Trump forsøker å motivere venezuelanske militære til å gjennomføre et kupp. Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton har på Twitter bedt alle medlemmer av Venezuelas militære styrker om å følge eksempelet til generalen som har hoppet av og erklært støtte til Guaidó.

Trump selv gjentok søndag at USA «vurderer alle alternativer», inkludert bruk av militærmakt. USA har allerede innført flere sanksjoner mot Venezuela.

Tiden løper ut

Frankrike understrekte søndag kveld at de vil gjøre alvor av sitt ultimatum mot Maduro.

– Hvis Maduro ikke forplikter seg til å organisere nytt presidentvalg mellom nå og midnatt, kommer vil til å anerkjenne at Guaidó har mandat til å organisere det i hans sted. Og vi kommer til å se på han som midlertidig president fram til valget, sa Frankrikes EU-minister Natalie Loiseau.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu Foto: NTB scanpix
Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu Foto: NTB scanpix

På den annen side rykket Tyrkia ut og anklaget landene som står med Guaidó for å ytterligere forverre situasjonen til den venezuelanske befolkningen.

– Det er et problem i landet, en gnist som kan slå ut i full flamme når som helst. I dette tilfellet burde man ha forsøkt å bidra til å løse problemet gjennom dialog. Men er det slik de har håndtert dette? Nei. Isteden har de helt bensin på bålet. Det er Venezuelas folk som straffes av denne tilnærmingen, sa Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu.

Les også:

Russisk fly har skapt spekulasjoner om Venezuelas gullreserver

Eksperter advarer mot USAs hardkjør mot Maduro

Varsler nye demonstrasjoner

I løpet av Maduros år ved makten er oljelandet Venezuela blitt rammet av en omfattende økonomisk og politisk krise. Innbyggerne opplever hyperinflasjon og matmangel, og flere millioner av dem har søkt tilflukt i andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maduro er i tillegg gjentatte ganger blitt anklaget for valgfusk, og han har i praksis vingeklippet landets nasjonalforsamling og fratatt den makt.

Situasjonen har utløst stor uro i befolkningen, og 23. januar, midt under en demonstrasjon mot Maduro, utropte Guaidó seg selv til midlertidig president.

Mange er dog fortsatt lojale til Maduro, og protestene mot den omstridte sosialisten har ofte blitt møtt med motdemonstrasjoner. Til sammen har 35 mistet livet i sammenstøt siden januar, og i tillegg har rundt 850 mennesker blitt arrestert, ifølge lokale medier.