Høyre: – Sosialistene vil gi migrantene en «highway» til Europa

MIGRANTER: Mannlige migranter fra Niger og Nigeria krysser Air-ørkenen i Niger 15. januar på vei mot Libya. Striden står om hvordan de skal få komme seg til Europa.
MIGRANTER: Mannlige migranter fra Niger og Nigeria krysser Air-ørkenen i Niger 15. januar på vei mot Libya. Striden står om hvordan de skal få komme seg til Europa. Foto: Soulemaine Ag Anara / AFP/NTB scanpix

Europeiske sosialisters migrasjonsplan vil gi et voldsomt migrantpress på Europa, advarer Ove Trellevik (H). – Er dette seriøst ment? spør Masud Gharahkhani (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg reagerer på at de ønsker å etablere asylmottak i Afrika og så opprette en «highway» inn i Europa. Da er jeg veldig redd for at du øker tilgjengeligheten og får mange, mange flere asylsøkere.

Det sier Høyres kommunalpolitiske talsmann Ove Trellevik til ABC Nyheter.

Han reagerer på det sosialdemokratenes toppkandidat ved det kommende valget til EU-parlamentet, Frans Timmermans, sa til ABC Nyheter om migrasjonspolitikken.

De går inn for å opprette en lovlig måte for asylsøkere og migranter for å komme til Europa, uten å ha fastsatt noen grense for hvor mange dette kan gjelde.

– Seriøst, Trellevik?

– At asylmottak i Afrika som sosialdemokratene går inn for vil gi flere asylsøkere, ble bekreftet av Høykommissæren for flyktninger, som nylig møtte kommunal- og forvaltningskomiteen, sier Trellevik, og fortsetter:

Ove Trellevik (H) anklager europeiske sosialdemokrater for å skape stort migrantpress på Europa. Foto: Marit Hommedal/NTB
Ove Trellevik (H) anklager europeiske sosialdemokrater for å skape stort migrantpress på Europa. Foto: Marit Hommedal/NTB

– Kombinert med en slik løsning som de europeiske sosialdemokratene går for med en lovlig migrantvei til Europa, ville det føre til betydelig flere migranter. Man vil da få et voldsomt økende press.

– Hallo! Trellevik er helt på bærtur. Er dette helt seriøst ment? Vet ikke Trellevik at hans egen statsminister er for asylsenter i Afrika? utbryter Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann Masud Gharahkhani.

Les også: 43 migranter funnet omkommet utenfor Djibouti

– Skulle ønske sosialdemokratene var med

Ifølge Ove Trellevik skyldes det ulevelige vilkår der de kommer fra for 90 prosent av dem som reiser på flukt.

– Derfor bør vi heller ha tiltak som gjør at det går an å skape seg en framtidstro der de er. Gjør du som sosialdemokratene vil, skjer det motsatte - at du oppretter asylmottak og samtidig etablerer en highway til Europa.

Lederen for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, Masud Gharahkhani, vil ikke ha på seg at sosialdemokratene åpner for migrantrute til Europa. Foto: Ole Berg-rusten/NTB scanpix
Lederen for Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg, Masud Gharahkhani, vil ikke ha på seg at sosialdemokratene åpner for migrantrute til Europa. Foto: Ole Berg-rusten/NTB scanpix

– Et ønske om å gjøre forholdene levelige i u-land har vært målet for omfattende norsk bistand i mange år, vel?

– Absolutt. Og Norge fikk veldig skryt av Høykommissæren for flyktninger både for satsingen ute, der vi er et foregangsland, og for integrering av flyktninger her, svarer Trellevik.

– Jeg skulle ønske sosialdemokratene i Europa og Norge så behovet for en politikk som gir folk incentiver for å bli der de er. Så skal vi ha politikk for at folk som må flykte, får anledning til det, fortsetter han.

– Har ikke sosialdemokrater i Norge og Europa også stått på for bistand?

– Jo, men de gir opp politikken sin hvis de oppretter asylmottak og highway, mener Ove Trellevik.

Les også: Advarer mot følgene av å kaste ut TIPH

– Vi har ikke åpnet

– Trellevik må da vite at Ap har foreslått en solidaritetspott på fem milliarder for å hjelpe i nærområdene, sier Masud Gharahkhani.

– Jeg har registrert at Høyre har lest grundig og kopiert flittig fra Migrasjonsutvalget til Arbeiderpartiet i den nye regjeringsplattformen. Mitt tips til Trellevik er at han leser både plattformen og Migrasjonsutvalget til AP sine forslag før han uttaler seg neste gang, slår han tilbake.

– Vi har en politikk som sikrer rettferdighet og forutsigbarhet for innvandringen til Norge. Det betyr færre asyl og flere kvoteflyktninger, sier Gharahkhani.

Solidaritetspotten Ap stiller opp med til mottakerland og nærområdene gjør ifølge ham at flere flyktninger kan få muligheten til å jobbe og bedre sine fremtidsmuligheter.

– Vi har ikke åpnet opp for noen nye migrasjonsveier, sier han.

Arbeiderpartiet er medlem i sammenslutningen av europeiske sosialdemokratiske partier, PES, som har fattet vedtoket om en lovlig migrantvei inn i Europa.

Personvernpolicy