Palestinernes regjering går av

Den palestinske regjeringen har levert sin avskjedssøknad til president Mahmoud Abbas (bildet), noe analytikere tror er et forsøk fra Abbas på å styrke sin egen stilling. Foto: AP / NTB scanpix
Den palestinske regjeringen har levert sin avskjedssøknad til president Mahmoud Abbas (bildet), noe analytikere tror er et forsøk fra Abbas på å styrke sin egen stilling. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den palestinske regjeringen har levert sin avskjedssøknad til president Mahmoud Abbas.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Statsminister Rami Hamdallah leverte tirsdag sin avskjed til president Mahmoud Abbas, skriver nyhetsbyrået Wafa like etter regjeringsmøtet i Ramallah.

Regjeringen blir imidlertid sittende inntil en ny er utnevnt.

– Vi vil fortsette å tjene vårt folk hvor enn de befinner seg, og fortsette å bære alt ansvaret til en ny regjering er dannet, heter det videre i uttalelsen.

Hamas-protest

Sentralkomiteen i Fatah-partiet anbefalte nylig dannelsen av en ny regjering, bestående av medlemmer av Den palestinske frigjørngsorganisasjonen (PLO).

Fatah samler alle de største palestinske gruppene og partiene, men unntak av Hamas.

Analytikere tror regjeringens avgang er et forsøk fra Abbas på å styrke sin stilling og ytterligere isolere sine rivaler i Hamas.

Hamas tar kraftig avstand fra regjeringens beslutning om å søke avgang og anklager Abbas for å ville danne en "separatist-regjering" som skal tjene hans egne interesser.

Aktuelt: Israelske styrker drepte over 50 palestinske barn i fjor

Væpnet konflikt

Hamas vant valget og regjeringsmakten i de palestinske områdene i 2006, men ble ikke anerkjent av omverdenen, som stempler gruppen som en terrororganisasjon.

I februar 2007 inviterte Hamas Fatah med i en samlingsregjering, som Norge var alene om å anerkjenne i Vesten. Frustrasjon over dette, samt USAs opprustning av Fatah-dominerte sikkerhetsstyrker, resulterte noen måneder senere i væpnet konflikt mellom de to gruppene på Gazastripen.

Hamas jaget Fatah-styrkene ut av Gaza, og Abbas sparket Hamas ut av den palestinske selvstyreregjeringen.

Siden har Hamas hatt makten i Gaza, mens Abbas og en midlertidig regjering styrer på Vestbredden.

Aktuelt: Israels ulovlige bosetninger vokser

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden