Knut Arild Hareide trekker seg som parlamentarisk leder for KrF

<p>Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide på partiets landskonferanse på Gardermoen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix</p>
Tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide på partiets landskonferanse på Gardermoen lørdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Knut Arild Hareide takker nei til vervet som parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti. Rollen går i stedet til Hans Fredrik Grøvan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er klart etter at KrFs stortingsgruppe 2019–21 har konstituert seg og fordelt representanter i stortingskomiteene, opplyser partiet tirsdag morgen.

Hareide har sagt nei til å fortsette som parlamentarisk leder.

– Jeg er glad for at valgkomiteen og en enstemmig stortingsgruppe pekte på meg som parlamentarisk leder for KrFs stortingsgruppe. Men etter grundige overveielser og flere gode runder i stortingsgruppen har jeg valgt å takke nei selv om det også har vært argumenter for å fortsette i denne posisjonen, sier Hareide.

– For krevende

En parlamentarisk leders hovedoppgave er å være førsteforsvarer i Stortinget, skriver KrF i en pressemelding. En enstemmig stortingsgruppe ba Hareide om å fortsette i rollen, men det var han selv som tok valget om ikke å fortsette.

– Jeg tror mange vil stille spørsmål ved mine intensjoner – både når jeg kritiserer regjeringen og når jeg forsvarer regjeringsprosjektet. Min spesielle rolle i veivalgsdebatten gjør det forståelig, og det har blitt tydelig for meg at det ville bli for krevende å utføre oppgaven som parlamentarisk leder på en god nok måte, sier Hareide.

Les også: Ropstads far forsvarer sønnen etter mediestorm

Ivareta bredden

– Det er mange i partiet som har bedt meg om å fortsette. For meg er det viktig at hele bredden i partiet blir ivaretatt og opplever at de kan bli med videre. Alle, uansett oppfatning om veivalg, skal kunne inneha alle posisjoner i KrF, sier Hareide.

Hans Fredrik Grøvan blir partiets parlamentariske leder. Hareide sier han er sikker på at Grøvan vil ivareta gruppen på beste måte.

– Jeg vil takke Knut Arild Hareide for den jobben han har gjort som parlamentarisk leder for KrF på Stortinget de siste seks årene. Jeg skal gjøre mitt beste som parlamentarisk leder for å være partiets førsteforsvarer i Stortinget, sier Grøvan.

Geir Jørgen Bekkevold blir parlamentarisk nestleder i partiet.

Aktuelt: KrFs kabaler legges på nytt

– Forsøkte å få Hareide til å ta jobben

– Det er trist. Jeg kunne godt tenkt meg at Knut Arild fortsatte som parlamentarisk leder, sier partiveteran Geir Toskedal i KrF.

Toskedal, som tidligere har vært kjent for å være blant dem som har vært i tvil når det gjelder å ha Hareide som parlamentarisk leder for KrF, sier at det var full støtte til den tidligere partilederen i stortingsgruppa.

– Jeg var ikke skeptisk, men ville ikke uttale meg på forhånd, forklarer han om hvorfor han ikke tidligere har villet uttrykke støtte.

Toskedal sier at partigruppa har respekt for Hareides valg.

– Vi forsøkte på alle måter å få ham til å ta jobben. Likevel ble det hans personlige konklusjon at han ikke vil fortsette. Og det synes vi er trist, men det må vi har respekt for, sier Toskedal.

Les mer om KrF:

Hareide: – Vi må få tid til å samle oss

Bollestad: – Vi må finne sammen om det som forener oss

(VIDEO: Hareide: – Jeg går av hvis jeg taper)

Personvernpolicy