Støre fortalte om sin største bekymring for norsk arbeidsliv

URO: Jonas Gahr Støre og Sveriges statsminister Stefan Löfven er enige om at man må tøyle privat omsorgsprofitt. Sistnevnte har akkurat avtalt at det motsatte skal skje i Sverige.
URO: Jonas Gahr Støre og Sveriges statsminister Stefan Löfven er enige om at man må tøyle privat omsorgsprofitt. Sistnevnte har akkurat avtalt at det motsatte skal skje i Sverige. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

HELSINKI (ABC Nyheter): – Noe av det som gjør meg mest urolig for norsk arbeidsliv, er at vi har sektorer med bare 10 prosent fagorganisering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sa Ap-leder Jonas Gahr Støre da de nordiske sosialdemokratene og LO-organisasjonene mandag møttes til årsmøte i sitt organ SAMAK.

Han påpekte at andelen fagorganiserte i norsk arbeidsliv er i ferd med å stupe under 50 prosent, og med tjenestesektoren som kanskje svakeste punkt.

– Vi har en regjering som anerkjenner det uorganiserte arbeidslivet – det står faktisk i deres plattform, framholdt Støre.

"Regjeringen anerkjenner at mange arbeidstakere velger å være uorganisert.", heter det blant annet der.

Støre mot velferdsprofitt

I en samtale med Sveriges gjenvalgte statsminister Stefan Löfven tok Ap-lederen et kraftig oppgjør med profittbasert omsorg.

– 25 prosent av norsk barnevern er nå eid av globale selskaper som kommer og kjøper opp. Det samme gjelder for barnevern, sa Støre.

Ikke minst har opplysningene om at Aleris Omsorg, nå omdøpt til Stendig og kjøpt opp av et internasjonalt konsern delvis eid av noen av USAs rikeste milliardærer, fyrt opp debatten i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Löfven freder velferdsprofitten

– Dette må vi mobilisere intelligent imot. Kombinasjonen av stramme budsjetter og høyrepolitikk gir privatisering.

Det sa Støre til Stefan Löfven - som nettopp har undertegnet en regjeringsavtale med Centern og Liberalerna i Sverige som sikrer de private aktørene til fulle.

Regjeringserklæringen understreker den enkeltes frie valg mellom aktører, og slår fast at den ikke vil arbeide videre med forslag om å begrense profitten for private velferdsaktører, slik Socialdemokraterne foreslo for ett år siden.

"Derfor trengs et mangfold av aktører og gode vilkår for aktørene, heter det i den svenske regjeringserklæringen.

Löfven har også gått med på privatisering av den statlige arbeidsformidlingen.