Moxnes krever at Stoltenberg svarer i Stortinget

Rødt-leder Bjørnar Moxnes krever svar fra Jens Stoltenberg om Norges deltakelse i krigen i Libya. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes krever svar fra Jens Stoltenberg om Norges deltakelse i krigen i Libya. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Når stortingshøringen om Norges deltakelse i Libya-krigen starter i februar, bør Jens Stoltenberg også forklare seg, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er helt avgjørende å få Jens Stoltenberg til Stortinget for å få fakta på bordet om hva den norske regjeringen visste da de gikk til bombekrig mot Libya. Det var Stoltenberg som var pådriveren for krigen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Daværende statsminister og nåværende generalsekretær i NATO, Jens Stoltenberg, sto i spissen for Norges deltakelse i krigen i det nordafrikanske landet i 2011, som endte i at diktator Muammar Gaddafi falt. I høst slo en granskningsrapport fast at den rødgrønne regjeringen ikke brøt noen lover og regler.

Moxnes mener imidlertid Stoltenberg må svare på flere spørsmål, knyttet for eksempel til uttalelsen i 2011 om at Norge ikke var i krig i «folkerettslig forstand».

– Når man går til krig, som er det mest alvorlige et land kan gjøre, må man vite om man er i krig eller ikke. Vi kan ikke ha en statsminister med en privatpraktiserende forståelse av folkeretten, som er i strid med egen fagetat. Det er det glade amatørskap og uholdbart, sier Moxnes.

Personvernpolicy