Meny

Parlamentsvalg i EU: – Jo mer uro i EU, jo mer usikkerhet her til lands

PARLAMENTSVALG I EU: – Den store usikkerheten på kontinentet betyr usikkerhet også her til lands, sier professor Erik Oddvar Eriksen.
PARLAMENTSVALG I EU: – Den store usikkerheten på kontinentet betyr usikkerhet også her til lands, sier professor Erik Oddvar Eriksen. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Fire måneder før valget til EUs parlament synker sosialdemokratene og stiger EU-skeptikerne på meningsmålingene. Utfallet vil påvirke EU - og dermed den nært tilknyttede naboen Norge - i fem år framover.

Aldri før har EUs parlament hatt mer makt enn nå, og sjelden har utsiktene for de etablerte partigruppene vært mer usikre enn nå.

Skumlest ser det ut for for sosialdemokratene. Ifølge januarmålingen til Poll of Polls ligger deres gruppe, kalt S&D (Sosialister og Demokrater) an til å få bare 136 seter av de 705 i det nye parlamentet som velges mellom 23. og 26. mai i år.

Senest i sommer så det ut til at de skulle greie 146.

Den dominerende gruppa av kristenkonservative partier, EPP (Det europeiske folkeparti) holder seg jevnt på 180 seter.

I mellomtida vokser oppslutningen om alternative, EU-skeptiske partier til de grader at EU-kommisjonen før jul publiserte et interaktivt kart kalt «EU-misnøyens geografi».

Her kan du klikke på valgkrets for valgkrets i alle EUs land og se hvor stor prosent EU-skeptiske partier oppnådde ved siste valg.

I danske Holbæk for eksempel, gjaldt det 31,19 prosent av avgitte stemmer. I svenske Pajala, kjent for sin forfatter Mikael Niemi, lå de på 29,29 prosent.

MISNØYENS GEOGRAFI: EU-kommisjonen har kartlagt EU-skeptiske valgkretser i 28 land. Jo mørkere lilla, dess verre. Foto: EU-kommisjonen
MISNØYENS GEOGRAFI: EU-kommisjonen har kartlagt EU-skeptiske valgkretser i 28 land. Jo mørkere lilla, dess verre. Foto: EU-kommisjonen

Noen vil gi nasjonalstatene mer makt

– Hva står på spill ved årets valg til EU-parlamentet?

– Det store spørsmålet så først ut til å bli om det blir en allianse mot EU som sådan. Det har roet seg, sier professor Erik Oddvar Eriksen, som leder Arena senter for Europaforskning ved Universitetet i Oslo, til ABC Nyheter.

– Nå ser deres agenda mer ut til å reformere til et annet EU. I Italia er det heller ikke spørsmålet om å gå ut lenger, men å gi nasjonalstatene mer makt og redusere EUs makt, legger han til.

Ungarns statsminister Viktor Orbán er blant dem som lenge har talt for EU som et samarbeid mellom selvstendige nasjoner framfor stadig mer integrasjon av beslutningsmyndighet i Brussel.

Det hørte ABC Nyheter ham si i hans store tale i 2017 på et årlig sommerstevne i Romania.

Mens andre partier som Alternativ for Tyskland (AfD), Marine le Pens Nasjonal Front og britiske UKIP er med i andre partigrupper i EU-parlamentet, tilhører Orbáns regjeringsparti Fidesz EPP, der for øvrig Høyre og KrF også er medlemmer.

Det samme gjør et annet regjeringsparti, Sebastian Kurz' Østerrikske folkeparti ÖVP, som sitter i koalisjon med Frihetspartiet FPÖ, som karakteriseres som populistisk.

Dobbelt så store som SV

– Det er ulike krefter i ulike land, sier Eriksen om en rekke partier som karakteriseres som populistiske eller høyrenasjonalistiske.

– De er ikke så enhetlige i EU. Én ting er å vinne valg, en annen å lage en effektiv gruppe i parlamentet. Det har de ikke klart til nå. Hva de har til felles? Å redusere EUs makt. Men mange er interessert i fortsatt å få EU-subsidier, framholder Eriksen.

Nå arbeider Marine le Pens Nasjonal Front og tyske AfD og andre intenst for å prøve å samle kreftene til en slagkraftig gruppe.

Men ifølge meningsmålingene gjengitt av Poll of Polls, er ikke tallene egnet til å utløse den store alarmen.

Den største av de alternative grupperingene er ENF (Nasjonenes og frihetens Europa) med blant annet Rassemblement national, FPÖ, Partij voor de Vrijheid, Lega, Die blaue Partei og Kongres Nowej Prawicy. De ligger an til 60 seter.

Til sammenlikning har SV-lignende partier i gruppa GUE/NGL en oppslutning tilsvarende 53 seter for tiden.

En annen alternativ gruppe, EFDD, (Europeisk frihet og direkte demokrati), med blant annet Femstjernersbevegelsen og AfD i sin midte, oppnår 38 plasser. Til sammen er de dobbelt så store som «SV».

Får ikke nok til å lede

– Det største problemet er rett og slett at de etablerte partiene blir redusert og ikke får nok stemmer til å bli ledende. De konservative klarer seg sikkert. Men sosialdemokratene som er så presset i mange land, er på retur, fortsetter Erik Oddvar Eriksen.

Meningsmålingene viser at høyrepartiene i EPP og sosialdemokratene i S&D til sammen får 316 plasser dersom det hadde vært valg til EU-parlamentet i januar. Det er godt under halvparten av de 705 setene.

Den liberale grupperingen ALDE gjør et byks oppover idet den franske presidenten Macrons bevegelse En Marche nylig sluttet seg til, og oppnår 95.

– Så har du de Grønne, som er veldig for EU-integrasjon. De er i frammarsj, men bare i Tyskland, Frankrike og noen andre land. Klimaspørsmålet har jo kommet høyt på agendaen. Og klimaet krever mer overnasjonale tiltak, sier Eriksen.

– Usikkerhet her til lands

– Så har du den økonomiske krisen. De gule vestene representerer en stor misnøye med nedskjæringspolitikken i mange land, de som er imot globaliseringen. De har tradisjonelt støttet sosialdemokratiet, men kan nå gå til andre, sier Eriksen.

Avisa Guardian melder at også De gule vestene nå vil kaste seg på EU-parlamentsvalget.

– Vi vil omgjøre raseriet til et menneskelig politisk prosjekt, sier de om å stille ti kandidater.

– Hvordan vurderer så Arena-sjef Eriksen at utfallet vil bli om fire måneder?

– Det er uoversiktelig. Folk er nervøse.

– Hva kan valgresultatet få å si for Norge?

– Den store usikkerheten på kontinentet betyr usikkerhet også her til lands. Jeg tror Norge er tjent med et stabilt Europa. Jo mer uro, jo mer usikkerhet kan det bli her også.

Er bunnen nådd nå?

Etter at EU vedtok sin Lisboatraktat, har EU-parlamentet fått mer makt.

– Parlamentet må gi sin tilslutning til lover. Det er jo ikke flertallet i parlamentet som velger Kommisjonen, den utøvende makt. Den velges ved at kommissærene velges etter nominasjon fra egne land. Men kandidatene blir kontrollert og kan avsettes av parlamentet, sier Eriksen og konstaterer:

– EU har jo ikke et parlamentarisk system.

Trass økt innflytelse viser det seg imidlertid at valgdeltakelsen har sunket for hvert eneste parlamentsvalg Unionen har avholdt med fem års mellomrom.

Deltakelsen har gått ned fra 61,99 prosent i 1979 til 42,61 prosent i 2014.

Oppslutningen om valget i mai 2019 blir derfor et annet spenningsmoment.

Er bunnen nådd?

Les om EUs parlamentsvalg på EU-parlamentets danske side

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:43 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11 400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50 Ingen Messi i Barcelona-troppen22:20 Remis-rushet fortsetter for Carlsen22:12 G7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10 Zidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18 Nordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02 Ingebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42 Bil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37 Laksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26 Salah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18 RBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09 Warholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47 Kajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29 Siv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24 500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00 Maars Johnsen klar for Rosenborg18:01 Mareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53 Mann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35 Motorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15 Helten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53 Transportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36 Trump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09 Oslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07 Politimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37 Frykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29 Dro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57 Tybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45 Fylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19 Politiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27 Turgåer berget ned fra fjell på Senja11:54 Jensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38 Du vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28 Solskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28 Demonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13 Trump gjenåpner konsulat på Grønland10:12 Sophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11 Basketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53 – Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49 Russisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36 Politiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53 Forskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17 Tysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28 Sergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00 Trump truer med toll på fransk vin06:50 Trump roser Danmarks statsminister06:15 Nord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11 Kina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09 To menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50 Dette skjer i dag05:49 Ernas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30 Dette skjedde i natt05:03 Migranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56 EFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52 Tre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17 Bolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04 Politiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02 Tutta to slag under par i Canada02:39 Politiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39 Hovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05 Uruguays president har fått lungekreft02:03 Raja: – En stor seier for Venstre01:16 Brasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02 To personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44 Mann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36 Trump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34 Trump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21 Carlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20 Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08 Wall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05 Venstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33 Støre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14 SV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27 USAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23 Jensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15 Verdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03 Macron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52 Zarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36 Magnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25 Erdogan møter Putin19:38 Statsministeren stilte bom-ultimatum19:26 Sikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22 Frankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21 IS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15 Politiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54 Etterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37 Demonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55 Verdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29 30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12 Tiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08 Kripos bistår i drapssak i Bergen16:42 Teknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57 En av verdens rikeste er død15:54 Biff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32 Russlands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31 Kina trapper opp handelskrigen med USA15:22 Ber UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20 NHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20 Usikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06 Buss med skoleelever hang utfor veien
Siste nytt
23:43NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus23:11Verden400-årsmarkering for starten på slavehandelen i USA22:50SportIngen Messi i Barcelona-troppen22:20SportRemis-rushet fortsetter for Carlsen22:12VerdenG7-toppene ble servert utrydningstruet fisk22:10SportZidane kritisk etter at Real Madrid rotet bort poeng21:18VerdenNordmenn evakueres på greske Samos på grunn av brann21:02SportIngebrigtsen-brødrene luktet på seier i Paris20:42NorgeBil kjørte i vannet ved fergeleie – tre personer til sykehus20:37VerdenLaksedød i Alaska knyttes til varmere elver20:26SportSalah-show senket Arsenal, 3-1-seier for Liverpool20:18SportRBK best i femmålskamp, Horneland kritisk20:09SportWarholm i egen klasse, 47,26 i Paris19:47NorgeKajakkpadler død etter ulykke i Troms19:29PolitikkSiv Jensen var klar til å ta Frp ut av regjering19:24Verden500 år gammel «inkaprinsesse» har kommet hjem19:00SportMaars Johnsen klar for Rosenborg18:01SportMareritt for Solskjær: Tap mot Crystal Palace, straffebom og bare 20 i seiersprosent17:53NorgeMann pågrepet etter balkongskyting i Oslo17:35NorgeMotorsyklist omkom i ulykke i Rogaland17:15VerdenHelten Ingstad og forræderen Quisling sentrale da Norge tok Grønland16:53PolitikkTransportøkonom: Distriktsbilistene er den store vinneren i bompengeavtalen16:36VerdenTrump har store forventninger til G7-toppmøtet16:09MotorOslo er Norges minst bilavhengige by – men MDG jubler ikke16:07NorgePolitimester Hasseldal flyttes til Politidirektoratet14:37PengerFrykt for handelskrig preger G7-toppmøtet14:29PengerDro til Syden – svindlet Nav elleve ganger13:57PolitikkTybring-Gjedde: Venstre bør ikke sitte i regjering13:45NorgeFylkesrådsleder reagerer på uttalelser fra jernbanedirektøren om Nord-Norgebanen13:19NorgePolitiet i Troms etterlyser savnet kvinne12:27NyheterTurgåer berget ned fra fjell på Senja11:54PengerJensen: Ingen Frp-jubel over bompengeavtalen11:38MotorDu vil bli overrasket: De ti mest bil-tette kommunene11:28SportSolskjær: – Wan-Bissaka gleder seg til å spille mot Crystal Palace11:28VerdenDemonstranter i Hongkong møtt med køller og tåregass10:13VerdenTrump gjenåpner konsulat på Grønland10:12NorgeSophie Elise med ny serie på TV 2 Sumo10:11SportBasketball: USA tapte for første gang på 13 år09:53Politikk– Det virker som om rikspolitikerne tror valget handler om dem09:49VerdenRussisk robot klarte ikke å koble seg til romstasjon09:36NorgePolitiet tror to jenter ble voldtatt under fest i Frognerparken08:53VerdenForskere oppdager repeterende radiosignaler fra rommet08:17VerdenTysk politi jakter på sykkel-drapsmann07:28NorgeSergej Kajdalov vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse07:00VerdenTrump truer med toll på fransk vin06:50VerdenTrump roser Danmarks statsminister06:15VerdenNord-Korea skal ha avfyrt to raketter06:11VerdenKina løslater konsulatansatt i Hongkong06:09NorgeTo menn funnet alvorlig skadd i Horten sentrum05:50NorgeDette skjer i dag05:49NorgeErnas ultimatum fikk ja – men prosessen får kritikk05:30NorgeDette skjedde i natt05:03VerdenMigranter på Ocean Viking har gått i land på Malta03:56PengerEFTA har inngått handelsavtale med Brasil03:52NorgeTre turister til sykehus etter utforkjøring i Hedmark03:17VerdenBolsonaro ber om å ikke bli straffet av verdenssamfunnet for at Amazonas brenner03:04NorgePolitiet etterforsker to mulige voldtekter i Frognerparken03:02SportTutta to slag under par i Canada02:39NorgePolitiet mener Manshaus' radikalisering startet for to år siden02:39SportHovland klatrer på resultatlisten i Idaho02:05VerdenUruguays president har fått lungekreft02:03NorgeRaja: – En stor seier for Venstre01:16VerdenBrasil sender hæren på brannslukking i Amazonas01:02NorgeTo personer til sykehus etter trafikkulykke i Bergen00:44NorgeMann døde av skadene etter båtvelt i Oppdal00:36VerdenTrump tilbyr Brasil hjelp til å slukke brannene i Amazonas00:34VerdenTrump varsler høyere toll på kinesiske varer00:21SportCarlsen med remis mot Nakamura i St. Louis00:20NorgeSolberg unngikk regjeringskrise i tolvte time23:08VerdenWall Street-fall etter eskalering i handelskonflikt mellom USA og Kina23:05PolitikkVenstre sier ja til Erna Solbergs bompengeskisse22:33PolitikkStøre mener Solbergs bomultimatum er oppsiktsvekkende22:14PolitikkSV om bompengeskissen: Miljøfiendtlig og usosial21:27VerdenUSAs eldste høyesterettsdommer behandlet for kreft igjen21:23PolitikkJensen: Frp kan stille seg bak siste bompengeskisse21:15VerdenVerdens mest skitne industrier forurenser politikken21:03VerdenMacron: G7-landene arbeider med Amazonas-tiltak20:52VerdenZarif roser Macrons forslag for å løse atomstriden20:36SportMagnus Carlsen imponerte med kastarmen20:25VerdenErdogan møter Putin19:38PolitikkStatsministeren stilte bom-ultimatum19:26MotorSikkerhetshull: Her stikker tyvene av med million-Tesla på sekunder19:22VerdenFrankrike etterforsker anklager om seksuelt misbruk knyttet til Jeffrey Epstein19:21PolitikkIS-kvinne med syk fireåring vil ikke gi fra seg barna til norske myndigheter19:15PolitikkPolitiet etterforsker Ap-politiker for fiktive reiseregninger18:54NorgeEtterlyser Plan B dersom Norge ikke lenger kan stole på USA i en krise18:37PolitikkDemonstrasjon utenfor Brasils ambassade etter Amazonas-branner17:55ReiseVerdens beste: Norsk restaurant topper kåring17:29Verden30 år siden baltisk folkekjede-protest mot Sovjet17:12NorgeTiltak etter terrorangrep ved moské forlenges ut året17:08NorgeKripos bistår i drapssak i Bergen16:42Helse og livsstilTeknisk feil på tre av de nye ambulanseflyene15:57PengerEn av verdens rikeste er død15:54PengerBiff og soya er viktigere enn klodens overlevelse. Det er til å gråte av15:32VerdenRusslands første flytende atomkraftverk på vei østover15:31PengerKina trapper opp handelskrigen med USA15:22PolitikkBer UD kreve garantier mot represalier: – Tyrkia skaper frykt i Norge15:20SportNHL-stjerne får ikke spille landskamper på fire år15:20SportUsikkert hvor lenge Liverpool-keeperen er ute15:06NorgeBuss med skoleelever hang utfor veien
Populært