Bollestad: – Vi må finne sammen om det som forener oss

Hør utdrag fra Bollestads tale under landskonferansen i videoen over.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olaug Bollestad mener regjeringsplattformen er gjennomsyret med god KrF-politikk og oppfordrer partifeller til å finne sammen etter veivalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For første gang siden KrF gikk inn i regjering med Høyre, Frp og Venstre, talte fungerende partileder Olaug Bollestad til om lag 400 partifeller på landskonferansen lørdag.

– Tvillinger hører sammen. Derfor er dette et viktig gjennomslag, sa Olaug Bollestad om enigheten med regjeringspartiene om å stenge adgangen for selvbestemt fosterreduksjon, såkalt «tvillingabort» i Norge.

– Vi må minne om at selvbestemt tvillingabort var ikke lov i Norge fram til 2016. Nei, Norge er faktisk er det eneste landet i Europa som tillater dette, sa hun, til trampeklapp fra salen.

Derfor er det å snu ting på hodet å si at kvinners rettigheter blir utradert, mener Bollestad.

– Solide spor

Hun snakket også om den alvorlige splittelsen i partiet.

– Forrige torsdag var landsstyret delt på midten. Det kan vi ikke skyve under teppet, slo hun fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi visste at det kom til å bli krevende, så visste vi at vi måtte ta et valg.

Partimedlemmene må gi seg selv tid og være rause mot hverandre, sa Bollestad og advarte mot å tillegge hverandre motiver. Hun siterte også Knut Arild Hareide på at «partiets stolthet ligger i KrF står for, ikke hva de samarbeider med».

– Selv om forhandlinger er å gi og ta, så håper jeg dere ser solide spor av KrF i det politiske prosjektet vi nå har. Vi har framforhandlet en plattform som har en klar verdiforankring i vår kristne og humanistiske arv, sa Bollestad da hun talte på partiets landskonferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må forene oss

Men den fungerende partilederen la ikke skjul på at partiet har vært gjennom en intens periode preget av både veivalg og regjeringsforhandlinger.

På spørsmål om hvordan partiet skal samle seg etter den intense perioden, og der enkelte har pekt på at det blir vanskelig å drive valgkamp, svarer Bollestad:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Da er det viktig at vi løfter fram det som forener oss. Det som forener oss, er politikken vår og vårt politiske prosjekt. Det er det som skaper stolthet og engasjement. Den jobben skal vi nå gjøre, og der er vi enige. Så det skal vi klare, sier Bollestad til NTB.

Lederkabal

I kulissene av landskonferansen pågår det samtidig en jobb med å få lederkabalen i partiet på plass. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad er fortsatt den heteste kandidaten som ny partileder i KrF, med åpen støtte fra Olaug Bollestad og fire fylkeslag.

Fungerende KrF-leder Bollestad har på spørsmål om hun er beredt til å bli partileder, tidligere sagt at hun ikke selv vil abdisere, og er beredt til å ta de oppgavene partiet ber om. Men samtidig har hun pekt på Ropstad som ny leder for partiet.

Peker på Ropstad

Overfor Vårt Land innrømmer Bollestad at hennes tidligere uttalelser kan ha vært tvetydige. På direkte spørsmål fra avisen om hun på lik linje som Ropstad selv er kandidat til ledervervet på permanent basis, svarer Bollestad:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, jeg har pekt på Ropstad og han bør bli KrFs neste leder, sier Bollestad, som lørdag var første taler under partiets landskonferanse på Gardermoen.

Fire fylkeslag har også flagget at de vil støtte Ropstad.

Valget av ny leder skal skje på partiets landsmøte 26.–28. april, men fylkeslagene skal gi innspill til valgkomiteen innen 1. februar, altså fredag neste uke.

NTB er kjent med at Knut Arild Hareide, tross nederlaget i kampen om partiets veivalg, ønsker å fortsette som parlamentarisk leder når den nye stortingsgruppen skal konstitueres.