Italias statsminister påberopte seg folket mot elitene i Davos - blir nedgradert
– Åpne globale markeder, fri bevegelse av kapital og den teknologiske revolusjonen ga virkelig de lovede gevinstene. Men bare for de få, og ikke de mange.
Denne kritikken av fordeling i globaliseringens tidsalder kom ikke fra venstresiden, men fra Italias statsminister Guiseppe Conte som styrer på vegne av partiene Lega, som omtales som «høyrenasjonalistisk» og Femstjernersbevegelsen, som kalles «populistisk», i hans tale til Verdens økonomiske forum i Davos onsdag.
Der kom han også med et dårlig skjult spark til Frankrikes president Macron, som jo angripes i store demonstrasjoner fra «de gule vestene»:
– Historien viser oss at hva som helst kan skje når folk føler seg forrådt og urettferdig behandlet. Tross denne faren har mine italienske medborgere vist seg å være veldig modne og knyttet til sine demokratiske institusjoner. De har ikke tatt til gatene eller opptrådt voldelig for å uttrykke sin misnøye og sitt raseri, sa han og konkluderte:
– Min regjering er det institusjonelle svaret på det italienske folkets ønske om å finne en vei framover.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMot jordskjelv i EU-valg?
Contes innlegg til Davos-eliten bærer bud om dragkampene som nå vil trappes opp mot EUs parlamentsvalg i slutten av mai.
Et valg i vår nabounion der styrkeforholdet mellom det som kalles høyrepopulistiske, tradisjonelle konservative og sosialdemokratiske partigrupper ser ut til å bli kraftig forrykket.
Der regner man med at de såkalt populistiske partiene i EUs 27 medlemsstater kan doble seg, mens tradisjonelle partier svekkes.
De tradisjonelle partiene går i stor grad inn for videre integrering i EU, det vil si at stadig mer av politikken utformes i Brussel, mens partiene som av omverdenen blir bedømt som populistiske, karakteriseres som mindre demokratiske.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI tillegg til Italia står partier som ønsker å justere EUs kurs sterkt blant annet i Ungarn og Østerrike.
Italia raser nedover på demokratiindeks
Torsdag meldte NTB om Conte og regjeringen han representerer at
Artikkelen fortsetter under annonsende har ført en politikk som gjør at Italia faller 12 plasser til nr. 33 på Economist Intelligence Units (EIU) globale demokratirangering.
– Dyp misnøye overfor politiske institusjoner, inkludert parlamentet og flere politiske partier, har ført til økt støtte til «sterke menn» som omgår de politiske institusjonene, skriver EIU i rapporten - i motsetning til Contes uttalelse om at regjeringen nettopp uttrykker den folkelige viljen.
Det populistiske partiet Femstjernersbevegelsen (M5S) sitter i regjering sammen med det sterkt høyreorienterte og innvandringsfiendtlige partiet Ligaen, og EIU vektlegger særlig framferden til innenriksminister Matteo Salvini fra det sistnevnte partiet, skriver NTB.
Rapporten trekker fram Salvinis ofte utlendingsfiendtlige retorikk og at han trosset en ordre utstedt av Den europeiske menneskerettighetsdomstolen da han støttet utkastelsen av romfolk fra såkalte «ulovlige» boliger i Roma.
Artikkelen fortsetter under annonsenConte mener derimot at andre lands makthavere overser vanlige folks ønsker og behov.
– I altfor mange å har italienske og europeiske politikere prioritert å misbruke framfor å opprettholde tilliten fra folk, sa han i Davos.
– De har bedt folk gjøre ofre for å bygge opp en sprudlende framtid. De har avregulert arbeidsmarkedet med flere og bedre arbeidsplasser som påskudd, anklaget den italienske statsministeren, og fortsatte:
– De har tillatt at staten har trukket seg ut som direkte produsent av varer og tjenester, angivelig i bytte for bedre tjenester, lavere priser og høyere forbrukertilfredshet. I frykt for statlige feilgrep har de bedt folk å tolere markedsfeil.
Ifølge statsministeren har andre politikere i årevis omfavnet en økonomisk tro preket av den såkalt liberaldemokratiske orden:
– Integrasjon i det globale markedet, fri bevegelse av folk og kapital, statlig sparsommelighet, bruk av uprøvd ny teknologi samt utemmede globale finanskrefter.