Spent foran Makedonia-avstemning i Hellas

Navnestriden mellom Hellas og Macedonia kan gå mot slutten, men det er varslet store demonstrasjoner når den greske nasjonalforsamlingen (bildet) torsdag skal ratifisere avtalen som er inngått med nabolandet. Foto: AP / NTB scanpix
Navnestriden mellom Hellas og Macedonia kan gå mot slutten, men det er varslet store demonstrasjoner når den greske nasjonalforsamlingen (bildet) torsdag skal ratifisere avtalen som er inngått med nabolandet. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 27 år lange navnestriden mellom Hellas og Makedonia kan gå mot slutten, men mange grekere er rasende over utfallet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mange og lange forhandlingsrunder ble Hellas og Makedonia i fjor sommer enige om at sistnevnte skal endre navn til Republikken Nord-Makedonia.

Bakgrunnen for striden er at Makedonia også er navnet på den nordgreske provinsen der Aleksander den store ble født.

Nasjonalforsamlingen i Makedonia har gått med på navneendringen, men i Hellas er det fortsatt stor motstand mot avtalen statsminister Alexis Tsipras inngikk med sin makedonske kollega Zoran Zaev i juni.

Stor motstand

– Hvordan kan et annet land ha Makedonias navn. Hva er vi da, spør 39 år gamle Eleni, som eier en suvenirbutikk i Vergina nord i Hellas.

– Det er som om de tar fra oss sjelen vår, historien og kulturen, sier hun.

Et bredt spekter av greske partier har protestert, fra høyreradikale til sosialister, og debatten i den greske nasjonalforsamlingen onsdag var hissig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i måneden vendte flere av regjeringens nasjonalistiske koalisjonspartnere Tsipras ryggen, i protest mot navneavtalen med Makedonia.

Varsler protester

Torsdag er det klart for votering i den greske nasjonalforsamlingen, der utfallet er uklart.

Over halvparten av de 300 folkevalgte må stemme for navneavtalen for at stridsøksen endelig skal kunne begraves.

Samtidig med avstemmingen er det varslet store protester i Aten, og tusenvis av demonstranter nordfra ventes å ankomme den greske hovedstaden med busser.