Steile fronter mellom Norge og Polen om polsk diplomat

Den polske utenriksministeren Jacek Czaputowicz har ikke tenkt å følge Norges oppfordring om å trekke tilbake en konsul fra den polske ambassaden i Norge, ifølge polske medier.
Den polske utenriksministeren Jacek Czaputowicz har ikke tenkt å følge Norges oppfordring om å trekke tilbake en konsul fra den polske ambassaden i Norge, ifølge polske medier. Foto: John Thys / AFP / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den polske utenriksministeren avviser Norges ønske om at konsul Sławomir Kowalski forlater Norge, melder polske medier. – Konsulen blir erklært «persona non grata», advarer norsk UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det polske utenriksdepartementet står fast på at norske anklager mot arbeidet til konsul Kowalski er grunnløse. Utenrikstjenesten har gode skussmål om jobben som konsulen har gjort i Norge, spesielt når det gjelder å verne om de polske familienes interesser», får den polske avisen Gazeta Wyborcza opplyst i en e-post.

Bakgrunn: Polsk konsul bes forlate Norge

Avgjørelsen skal ha blitt gjort av den polske utenriksministeren, Jacek Czaputowicz, fra partiet «Lov og rettferdighet».

Steile fronter

Polen vil at Kowalski sitter ut sin periode ut juni i år. Kowalski har vært konsul til Norge siden 2013.

Departementet skriver også at de uansett ikke har fått noen formell henvendelse om å trekke tilbake konsulen.

Ifølge avisen Fakt vekker den norske holdningen til saken harme i det polske utenriksdepartementet, men de er opptatt av å ikke forverre situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I skrivende stund har Kowalski fått støtte fra over 5400 underskrifter fra polakker på en kampanjeside med slagordet «Stanmy murem za konsulem!» - fritt oversatt til «la oss stå på barrikadene for konsulen».

Det hjelper ikke.

– Hvis Kowalski ikke reiser, eller hvis Polen nekter å etterkomme den norske oppfordringen, vil konsulen bli erklært «persona non grata», sier Ane Haavardsdatter Lunde, underdirektør i Utenriksdepartementet, til TV 2.

Hjalp 150 familier mot Barnevernet

Kowalski har gitt hjelp til rundt 150 polske familier i forbindelse med at Barnevernet har grepet inn overfor dem eller fratatt omsorgen for barna deres. I 2016 fikk han prisen for «årets konsul» internt i det polske utenriksdepartementet, skriver Polske Radio 24.

Den norske begrunnelsen var at Kowalskis handlinger i forbindelse med enkelte konsulære saker var uforenelig med det å være diplomat, i tillegg til «aggressiv og tidvis voldsom oppførsel overfor offentlige tjenestemenn», forstyrrelse av funksjonene til offentlige organer og at han ikke forholdt seg til politiets oppfordringer.