Intern uro i Høyre: – Meget alvorlig og oppsiktsvekkende

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er på vei ut av regjeringen. Det får sinnene til å koke i Trøndelag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) er på vei ut av regjeringen. Det får sinnene til å koke i Trøndelag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Timer før den nye Solberg-regjeringen skal offentliggjøres, møtes arbeidsutvalget i Trondheim Høyre til et ekstraordinært møte etter trønder-vrakingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at den utvidede regjeringen ser ut til å mangle trøndere etter at Linda Hofstad Helleland (H) er en av to av dagens statsråder som trolig forsvinner ut.

– Det er meget alvorlig og oppsiktsvekkende at regjeringen sannsynligvis ikke vil få en høyrestatsråd fra området mellom Båtsfjord og Bergen! Det er en del av landet hvor det foregår verdiskaping og forskning som er meget betydningsfull for hele landet, sier leder for Trøndelag Høyre, Michael Momyr, til VG.

Det er han som står bak innkallingen av møtet som starter klokken 8.

– Vi vil gi en tydelig melding til Høyres leder om at vi forventer at Trøndelag blir representert i landets regjering, sier han.

Les også: Solberg vil være statsminister til 2025

Mister posten til KrF

Tirsdag kveld lå det an til at Helleland mister statsrådsposten som barne- og likestillingsminister. Posten overtas etter alt å dømme av KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad (33), mens likestillingsfeltet havner hos Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande (49). Ansvaret for trossamfunn flyttes motsatt vei.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fremskrittspartiet beholder sju statsråder i regjeringen også etter at det kommer inn tre nye fra KrF, kunne VG og TV 2 melde mandag.

I tillegg til Ropstad er det ventet at konstituert KrF-leder Olaug Bollestad (57) blir landbruksminister og at tidligere byråd i Bergen Dag Inge Ulstein blir utviklingsminister.

Under et halvt år som minister

følge NRK og TV 2 kan Frp-statssekretær Ingvil Smines Tybring-Gjedde (53) bli statsråd med ansvar for beredskap i Justisdepartementet. Partikollega Tor Mikkel Wara fortsetter som justisminister med et noe mindre ansvarsområde enn i dag. Også VG sitter på tilsvarende informasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I så fall er sittende landbruks- og matminister Bård Hoksrud (Frp) ferdig som statsråd i denne omgang, mindre enn et halvt år etter at han tiltrådte.

Ny statsrådspost

Med Dag Inge Ulstein (38) som ny utviklingsminister, vil Solberg etter det TV 2, NRK og NTB erfarer gi sittende utviklingsminister Nikolai Astrup (H) en helt ny statsrådspost i regjeringen. Astrup (40) får jobben som digitaliseringsminister underlagt Kommunal- og moderniseringsdepartementet, der Monica Mæland (H) fortsetter som kommunalminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre fortsetter i Solbergs flertallsregjering med de samme statsrådene på de samme plassene, kunne flere medier erfare mandag.

I tillegg til Grande fortsetter Ola Elvestuen som klima- og miljøminister og Iselin Nybø som statsråd for høyere utdanning.

Første firepartiregjering siden 1971

Etter ekstraordinært statsråd på Slottet klokken 11 tirsdag kommer statsminister Erna Solberg (H) ut på Slottsplassen sammen med hele den utvidede regjeringen. Deretter blir det pressekonferanse og de obligatoriske nøkkeloverrekkelsene i de ulike departementene.

Den nye regjeringen, den første firepartiregjeringen i Norge siden 1971, vil ha til sammen 22 statsråder.