May står fast på nei til ny folkeavstemning

Storbritannias statsminister Theresa May skal mandag orientere Underhuset om hvordan hun har tenkt å komme videre med brexit. Foto: AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May skal mandag orientere Underhuset om hvordan hun har tenkt å komme videre med brexit. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May nekter å gi etter for kravene om en ny folkeavstemning om EU-medlemskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener det ikke er flertall i dette huset for en slik kurs, sa May da hun møtte i Underhuset mandag ettermiddag for å oppdatere de folkevalgte om brexit.

Et knusende flertall i Underhuset stemte i forrige uke mot utmeldingsavtalen Storbritannia og EU ble enige om i fjor høst. May er derfor nødt til å finne en plan B.

Ifølge henne er regjerings politikk fortsatt at resultatet av folkeavstemningen i 2016 må følges opp. Et flertall på snaut 52 prosent stemte da for å ta Storbritannia ut av EU.

Les også: May kan bli tvunget til å splitte eget parti

Mays bekymring er at en ny folkeavstemning vil kunne undergrave tilliten til demokratiet.

Den britiske statsministeren gjorde det også klart at hun ikke kan bøye seg for dem som krever at hun må garantere at regjeringen aldri vil la Storbritannia gå ut av EU uten å ha en avtale på plass.

Eneste måte å garantere dette på, er nemlig å åpne for å avlyse utmeldingen, forklarte hun.

I stedet vil May fortsette å arbeide for en utmeldingsavtale som kan få flertall i Underhuset og samtidig bli godtatt av EU.

Les også: Statsråder vil diskutere brexit med næringslivet

Les også: Brexit: Dette er alternativene