Meny

Ber briter ta seg sammen

EUs brexit-topp er redd for import av britisk kaos

– Brexit avtale, eller ikke, vi vil ikke tillate at kontroversene i den britiske politikken blir importert til europeisk politikk. Jeg kan forstå at dere trenger mer tid, men det er en dårlig idé å strekke artikkel 50-forhandlingene utover EUs valgdag, sa Guy Verhofstadt i Europaparlamentet.

Brexit startet som et internt katteslagsmål i Det konservative parti oppå ryggen til Den europeiske union. Men nå er det blitt et stort problem for Storbritannia, som kan spre seg til EU dersom fristen for utmelding utvides.

Det mener Guy Verhofstadt, som er EU-parlamentets forhandlingsleder i forbindelse med Storbritannias utmelding.

– Brexit-avtale, eller ikke, vi vil ikke tillate at kontroversene i den britiske politikken blir importert til europeisk politikk. Jeg kan forstå at dere trenger mer tid, men det er en dårlig idé å strekke artikkel 50-forhandlingene utover EUs valgdag, sa han i EU-parlamentet onsdag.

Han siktet til at EU-valgdagen er 23. mai. Dermed ser det mørkt ut for Storbritannias statsminister Theresa May å få utsatt utmeldingen til etter 29. mars, som er fristen etter EUs artikkel 50. Tidligere denne uken stemte parlamentet i Storbritannia nei til avtalen hun har brukt to år på å forhandle fram.

I så fall ryker Storbritannia ut av EU uten noen avtale for hva som skjer etterpå, noe som blant annet får omfattende konsekvenser for Norges forhold til Storbritannia.

– Politikere har underkommunisert

Den konservative lederen i EU-parlamentet fra Storbritannia, Syed Kamall, prøvde å forklare hvorfor briter har sagt nei til EU og hvorfor det britiske parlamentet nekter å godkjenne brexit-avtalen.

Han sa at det er forskjellige virkelighetsoppfatninger i Storbritannia om hva EU er for noe - egentlig.

– I løpet av de siste 40 årene har britiske politikere solgt EU inn som et handelssamarbeid. De har neglisjert å nevne eller underkommunisert målet om politisk integrering, sa han.

Kamall gikk videre inn på hvorfor britiske folkevalgte ikke klarer å bli enige;

  • De er redde for at det er ingen utløpsdato på selve brexit-avtalen. EU hadde i hvert fall artikkel 50 som brukes nå. De er redde for at brexit-avtalen vil gjelde for all fremtid og at den ikke kan reforhandles. Politikere siterer Eagles-låta «Hotel California»; – You may check out, but you may never leave.
  • Både unionistene i Nord-Irland og Nord-Irske forkjempere for uavhengighet mener avtalen er respektløs overfor dem.
  • Det britiske arbeiderpartiet (Labour) med Jeremy Corbyn i spissen bruker alle midler for å prøve å felle Theresa May og få regjeringsmakt.
  • Enkelte politikere gikk til valg på brexit, men er egentlig imot brexit.

– Enkelte politikere tror at publikum var smarte nok til å stemme dem inn, men for dumme til å skjønne hva de stemte for i EU-avstemningen, disse søker å forstyrre og reversere hele brexit, forklarte Kamall. – Derfor blir EU nødt til å vente noe lenger, sa Kamall, og ba parlamentet og brexit-koordinator Michel Bernier om mer tid og adressere problemene med dagens brexit-avtale. Dette avviste altså Verhofstadt langt på vei og mente at briter har kastet bort nok tid.

EU-kommisjonens president, Jean-Claude Juncker, lederen av gruppen av konservative og reformister, Syed Kamall og lederen av UKIP, Nigel Farage. Foto: Mauro Bottaro / EC - Audiovisual Service

– Smale partiinteresser

– La oss være ærlige. Vi visste utfallet av avstemningen i det britiske parlamentet i noen uker allerede. Når bettingselskaper i London ikke lenger tar veddemål på utfallet, er dette allerede en klar indikasjon, sa han.

– De fleste avstemninger i britisk politikk produserer et resultat «mot» noe og sjeldent «for». Mot EU, mot det indre marked, mot tollunionen, mot fri flyt av mennesker, lista er lang, raste Verhofstadt.

Han sa at briter må snart ha en avstemning som er «for» noe og at dagens situasjon er umulig for EU å forholde seg til.

– Det kan bare skje dersom partiene i Storbritannia, alle partier, setter landets

interesser over sine smale partiinteresser, og stemmer for noe, sa han.

– Det at Jeremy Corbyn, leder av det britiske arbeiderpartiet, vil være statsminister, er greit. At Theresa May vil fortsette å være statsminister er greit. At noen vil bruke situasjonen til å gjøre seg uavhengige, er greit. Det er legitime mål i seg selv. Men nå er det på tide å komme ut av skyttergravene, sa Verhofstadt.

Verhofstadt frister med at EU er klare om samtaler med dyp relasjon mellom Storbritannia og EU, enda dypere enn nå, dersom det er en tverrpolitisk enighet i det britiske parlamentet.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært