Meny

Vanskeligere for Venstre å samarbeide med KrF enn med Frp

Unge Venstres leder Sondre Hansmark besøkte forhandlerne på Granavolden Gjæstgiveri 8. januar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

I Venstre er flere overrasket over at det har vært vanskeligere å forhandle med KrF enn med Frp i regjeringsforhandlingene.

De to partiene har stått skulder ved skulder i flere saker de siste fem årene, men i forhandlingene på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland har stemningen snudd. En vesentlig årsak er at folk i Venstre er mer åpne for å inngå kompromisser om innvandring og klima enn om abort og rus, sier kilder i Venstre til avisen.

– Jeg har snakket med en del venstrefolk som er sjokkerte over at det skulle bli vanskeligere å danne regjering med KrF enn med Frp, sier Unge Venstre-leder Sondre Hansmark til Klassekampen.

Mye å tape

Hansmark sitter i partiets landsstyre som torsdag ettermiddag klokken 14 samles på Gardermoen for å ta stilling til forslaget til regjeringsplattform som ble ferdigforhandlet onsdag. Også landsstyrene i Høyre, Frp og Venstre setter seg ned på samme sted til samme tid for å gå gjennom sluttresultatet.

Ifølge Klassekampen gir flere i Venstre uttrykk for at partiet vil ha mye å tape politisk på å akseptere enhver innstramming i abortloven. Her spiller både taktikk og personlig overbevisning hos Venstre-folk inn.

– Når KrF prioriterer abortinnstramming og en konservativ bioteknologipolitikk, blir det vanskelig for Venstre, sier Hansmark og legger til:

– De kunne valgt barnefattigdom, klima og asylpolitikk, der Trine og Knut Arild har stått skulder ved skulder.

Aktuelt: Solid nedtur for Frp på ny måling

Vurderer å stemme nei

Hansmark varslet onsdag at minst ti av partiets 38 landsstyremedlemmer vurderer å stemme ned regjeringsplattformen hvis den inneholder endringer av abortloven.

– Vi er ikke innstilt på å utvide regjeringen for enhver pris. Om man drar regjeringen lenger vekk fra Venstre, ser jeg ingen grunn til å stemme for plattformen, sa Hansmark til Vårt Land.

Ifølge VG fikk imidlertid ikke KrF medhold i endringer i abortloven. KrF har kjempet for endringer i paragraf 2c, som åpner for senabort i tilfeller hvor fosteret har alvorlig sykdom, men skal ifølge avisen ha tapt kampen i forhandlingene.

KrF skal imidlertid ha kjempet til seg en begrensning i muligheten for å få gjennomført fosterreduksjon, og dermed sikret seg en liten seier på abortområdet.

Aktuelt: Grande forlot regjeringsforhandlinger i frustrasjon

Klimakrangel med Frp

Samtidig har heller ikke forhandlingene med Frp gått helt smertefritt. Kilder har fortalt at Venstre-leder Trine Skei Grande og partiets forhandlingsdelegasjon forlot forhandlingsrommet på Gran lørdag etter det som blir beskrevet som en opplevelse av fullstendig mangel på viktige gjennomslag i klima- og miljøpolitikken.

Krangelen skal bunne i problemer med å balansere dette opp mot Frps sterke ønske om å redusere bilavgiftene og å skrote en ny målemetode for utslipp fra biler.

Samtidig er nettopp klima et område der det har vært enklere for Venstre å inngå kompromisser, gitt at man likevel har sikret seg noen seirer som man kan vise fram til velgerne, ifølge Klassekampen. Og partiet skal ha fått et betydelig gjennomslag på klima i forhandlingenes innspurt.

Den fremforhandlede plattformen skal også innebære en barne- og familiereform med særlig fokus på ressurssvake, som KrF har fått gjennom.

Aktuelt: KrF sliter med å fylle partilistene i røde kommuner

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært