Meny

Regjeringsavklaring kan komme torsdag

Regjeringen startet 2. januar forhandlinger om et regjeringssamarbeid med KrF på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland. Statsminister Erna Solberg, Frp-leder og finansminister Siv Jensen, Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad møtte pressen før oppstart. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Både Venstre, KrF, Frp og Høyre kaller inn sine ledende organer til møter torsdag. Men forhandlingene skal ikke være avsluttet.

Både Venstre, KrF og Fremskrittspartiet kaller inn til landsstyremøter torsdag klokken 14, og også Høyre har kalt inn partiets ledende organer, får NTB opplyst.

Tidspunktet for landsstyremøtene ble klart natt til onsdag, men partene var ikke ferdig med forhandlingene, blir NTB fortalt.

De fire partiene regner med å bruke hele onsdagen og muligens også deler av torsdag for å komme fram til en plattform som kan legges fram for partienes ledende organer, ifølge NTBs kilder.

KrF-profil: Advarer mot å skifte side ved kollaps

Samles fysisk

KrF har forhandlet med regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre om en ny borgerlig flertallsregjering på Granavolden Gjæstgiveri siden 2. januar. Det skulle opprinnelig vært landsstyremøter i alle partiene mandag, men disse ble utsatt ettersom forhandlingene gikk tregere enn ventet.

Når forhandlerne er blitt enige, skal sentrale politikere i alle de fire partiene samles fysisk for å gjennomgå regjeringsplattformen og komme med sine råd.

Forhandlingene har vært vanskelige, og partiene har slitt med å bli enige på viktige politikkområder som innvandring, abort og klima. Et annet spenningsmoment er hvor mange og hvilke statsrådsposter KrF får i en eventuell firepartiregjering. Venstre har i dag tre statsråder.

Bakgrunn: Steile innvandringsfronter skaper uro i KrF

Lang vei

For statsminister Erna Solberg (H) har målet i mange år vært å samle de fire ikke-sosialistiske partiene i regjering, men veien fram har vært kronglete.

I 2013 klarte ikke de fire partiene å bli enige om en regjeringsplattform. Forhandlingene i Nydalen i Oslo endte med at Høyre og Fremskrittspartiet gikk i regjering og fikk på plass en samarbeidsavtale med Venstre og KrF.

Etter valgseieren i 2017 ville ikke KrF ha en ny samarbeidsavtale. Samtidig besluttet Venstre å søke regjeringssamarbeid, og partiet gikk inn i Solberg-regjeringen for ett år siden.

I fjor høst anbefalte KrF-leder Knut Arild Hareide partiet å søke samarbeid med Senterpartiet og Arbeiderpartiet, noe et knapt flertall avviste på det ekstraordinære landsmøtet i partiet før jul. Dermed innledet KrF sonderinger med dagens regjering, før de formaliserte forhandlingene nå på nyåret.

Les også:

KrF-strid om plan B

Grande: – Jeg har ikke gjort en god nok jobb

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært