Skjebnedag for May og britene

Statsminister Theresa May har de siste ukene tryglet de folkevalgte i Underhuset om å stemme for brexit-avtalen hun har forhandlet fram med Brussel. Foto: AP / NTB scanpix
Statsminister Theresa May har de siste ukene tryglet de folkevalgte i Underhuset om å stemme for brexit-avtalen hun har forhandlet fram med Brussel. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Theresa May kommer trolig til å lide et sviende nederlag når Underhuset i dag skal stemme over brexit-avtalen hun har forhandlet fram med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Motstanden mot avtalen som ble inngått i november, er stor i alle partier, selv om følgene av å forlate EU uten en avtale kan bli store.

29. mars forlater britene EU, og noen ny avtale vil ikke bli forhandlet fram før den tid. May har derfor tryglet de folkevalgte om å stemme for.

– Nei, den er ikke perfekt. Ja, den er et kompromiss, sa May, da hun mandag kveld gjorde et siste forsøk på å få motstanderne av avtalen i Underhuset til å ombestemme seg.

Les også: May mener avlysning av brexit er mer sannsynlig enn skilsmisse uten avtale

EU er forberedt på å utsette brexit

Mange advarsler

– Når historiebøkene er skrevet, kommer folk til å se på de beslutninger dette huset har fattet og spørre seg om vi fulgte opp landets beslutning om å forlate EU, eller om vi sviktet det britiske folk, sa hun.

Fakta om brexit

* 23. juni 2016 stemte 51,9 prosent av britiske velgere for å melde Storbritannia ut av EU.

* 13. mars 2017 ga Parlamentet statsminister Theresa May klarsignal til formelt å starte utmeldingsprosessen.

* 29. mars 2017 utløste Storbritannia EU-traktatens artikkel 50 om utmelding av EU, som legger opp til en to år lang forhandlingsprosess om vilkårene for utmelding og om rammeverket for det framtidige forholdet.

* 19. juni 2017 startet forhandlingene mellom EU og Storbritannia.

* EUs sjefforhandler Michel Barnier har anslått at selve avtaleteksten må være på plass i løpet av høsten 2018 for at EU og Storbritannia skal få ratifisert den i tide.

* 13. november 2018 bekreftet statsminister Theresa Mays kontor at det er oppnådd enighet om et utkast til avtaletekst mellom EU og Storbritannia.

* 14. november 2018 møttes den britiske regjeringen for å ta stilling til avtaleteksten. Etter et fem timer langt møte uttalte May at regjeringen stiller seg bak det 585 sider lange utkastet.

* 15. november 2018 innkalte EUs president Donald Tusk til et ekstraordinært toppmøte 25. november 2018 for å ferdigstille og formalisere avtalen.

* Den ferdige avtalen må godkjennes av Parlamentet i London og av EU-parlamentet og EUs ministerråd før den kan tre i kraft.

* 29. mars 2019 går Storbritannia ut av EU, med mindre partene enstemmig blir enige om en utsettelse.

Advarslene om hva som kan komme til å skje dersom det ikke foreligger en avtale med Brussel, er mange og alvorlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Storbritannia risikerer å gå i oppløsning, sa May, åpenbart med henvisning til at skottene truer med løsrivelse.

Les også: Brexit: Dette er alternativene

– Kan bli avlyst

I en tale til fabrikkarbeidere i Stoke-on-Trent tidligere mandag kom May også med en advarende pekefinger til brexit-tilhengere som er innstilt på å stemme mot avtalen. Et nei kan føre til at hele brexit blir avlyst, hevdet hun.

Det er mer sannsynlig at Parlamentet vil blokkere skilsmissen, enn at de vil la Storbritannia krasje ut av EU uten å ha en avtale på plass, fastholdt May.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(VIDEO: Theresa May tror brexit kan bli avlyst)

Venter nederlag

Tross statsministerens advarsler er det ventet at hun vil gå på et klart tap i Underhuset. Spørsmålet er hvor stort nederlaget blir og hvilke umiddelbare følger det vil få.

Labour legger ikke skjul på at de ønsker å overta regjeringsmakten i Storbritannia, og fra flere hold kommer det også stadig mer høylytte krav om en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det utelukkes heller ikke at tirsdagens avstemning i Underhuset blir avlyst i siste øyeblikk, noe som skjedde i desember.

Flere folkevalgte har også varslet at de vil legge fram egne forslag, og disse skal det stemmes over før Mays forslag kommer på bordet. Det kan derfor bli en lang kveld i det britiske Underhuset tirsdag.