Trumps justisministerkandidat støtter Russland-etterforskning

President Donald Trumps foretrukne kandidat til jobben som justisminister, William Barr, skal tirsdag møte til høring i Senatet. Han må forklare seg om diverse utspill i Trumps favør for å forsikre senatorene om hans nøytralitet. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix
President Donald Trumps foretrukne kandidat til jobben som justisminister, William Barr, skal tirsdag møte til høring i Senatet. Han må forklare seg om diverse utspill i Trumps favør for å forsikre senatorene om hans nøytralitet. Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps nominerte til jobben som justisminister mener det helt vesentlig at spesialetterforsker Robert Mueller får gjennomført sin Russland-granskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens president Trump i krasse ordelag har angrepet etterforskningen og omtalt den som en «heksejakt», har mannen han har nominert til stillingen som justisminister, William Barr, et annet syn på saken. Det er i alle fall inntrykket han vil gi når Barr tirsdag møter til høring i justiskomiteen i Senatet. I forkant har han sendt ut en skriftlig uttalelse, basert på det han mener er de spørsmålene han mest sannsynlig vil få fra de demokratiske senatorene tirsdag.

Han svarer på om han kan forholde seg nøytral og uavhengig til siste fase av Muellers etterforskning av mulig bånd mellom Russland og Trumps valgkampapparat i 2016, la være å blande seg inn og om han vil tillate at funnene blir offentliggjort.

Aktuelt: Trump nekter for å ha arbeidet for Russland

Alles beste

– Jeg mener det er i interesse for alle – presidenten, Kongressen og viktigst av alt det amerikanske folket – at denne saken blir løst ved at spesialetterforskeren får fullført jobben sin, sier Barr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han beskriver Mueller som en tidligere kollega og venn, som han har kjent i 30 år.

Barr lover ikke direkte å frigi Muellers rapport når den foreligger, men han uttrykker vilje til å dele funnene som blir gjort, uansett hva de måtte være.

– Derfor vil mitt mål være å sørge for så mye åpenhet som jeg har mulighet til, i henhold til loven, fortsetter Barr.

Han forsikrer om han kun vil ta sine avgjørelser basert på loven og ikke la personlige, politiske eller andre «upassende interesser» påvirke hans beslutninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Ingen får vite hva Trump og Putin snakker om

Støttet Comey-sparking

Blant Barrs tidligere utspill som har reist spørsmål om hans nøytralitet, er et notat til advokatene i Det hvite hus fra juni i fjor i kjølvannet av at Trump ga FBI-direktør James Comey sparken. Mens Trump fikk mye kritikk for avskjedigelsen, uttalte Barr at Trump var i sin rett da han ga Comey fyken. Trump ble kritisert for å forsøke å stikke kjepper i hjulene for Russland-etterforskningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I notatet framgår det at Barr ikke mente Trump kunne ha hindret etterforskningen ved å sparke FBI-sjefen. Barr har også uttalt at han synes Muellers etterforskningsteam kunne ha vært mer «balansert».

Barr vil tirsdag forklare hvorfor han i juni, som privatpraktiserende jurist, sendte dette notatet til Det hvite hus. Han vil si det var basert på en interesse for den juridiske siden av hvorvidt det for en president er mulig å hindre rettsforfølgningen i en sak med virkemiddelet Trump brukte.

Det er også ventet at Barr tirsdag vil forsikre senatorene om at han ikke har lovet Trump noe i forkant av å bli nominert til stillingen som justisminister.

Avis: FBI undersøkte om Trump handlet på vegne av Russland