Meny

Nok en skjebnedag for Löfven og Kristersson i Sverige

Socialdemoktraternas partileder Stefan Löfven (t.v.) og Moderaternas partileder Ulf Kristersson under en statsministerduell i fjor høst. Foto: Anders Wiklund/tt / NTB scanpix
De to svenske statsministerkandidatene Stefan Löfven og Ulf Kristersson møtte torsdag Riksdagens leder Andreas Norlén for å fremlegge sine sluttrapporter.

Norlén tok imot de to statsministerkandidatene i Riksdagen torsdag formiddag. Löfven og Kristersson fikk en halvtime hver til å gi sine sluttrapporter.

Etter møtet hos talsmannen uttalte Löfven til pressen at samtalene, som han fører med Miljøpartiet, Centerpartiet og Liberalerna, fortsatt pågår og oppleves som konstruktive.

– Vi kan ikke gjøre annet enn å sørge for at vi så raskt som mulig kan komme i mål, slik at Sverige kan få en handlekraftig regjering, sa Löfven.

Heller Ulf Kristersson kunne melde noe særlig nytt, annet å bekrefte at intensive samtaler fortsatt pågår mellom Alliansens partier. Men han står fast ved at han fortsatt stiller seg tilgjengelig som kandidat, dersom det er støtte til ham som ny statsminister.

Norlén vil førstkommende mandag 14. januar, presentere sitt forslag til hvem av de to kandidatene han mener er best egnet til å styre landet. To dager senere, 16. januar, skal Riksdagen etter planen stemme over kandidaten.

Arbeidet med å danne en ny regjering i landet har stått i stampe siden valget 9. september. Grunnen er at verken den borgerlige blokken eller de rødgrønne vil forhandle med det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna, som ble landets det tredje største parti etter valget.

Populært