Meny

Profilert demokratiforkjempet dømt i Egypt

Ahmed Douma demonstrerer på Tahrir-plassen i Kairo 1. april 2011 med krav om at folk fra Mubaraks regime straffeforfølges. Nesten åtte år senere er han dømt til fengsel for å ha deltatt i en protest senere samme år. Foto: Sarah Carr / AP / NTB scanpix
En av de mest profilerte aktivistene fra Egypts folkeoppstand i 2011, er dømt til 15 års fengsel i forbindelse med en protest samme år.

Ahmed Douma var blant de første sekulære demokratiforkjemperne som ble pågrepet og dømt etter at Abdel-Fattah al-Sisi tok makten i et militærkupp i 2013.

Douma ble først dømt til 25 års fengsel i fengsel sammen med 229 andre tiltalte i en rettssak i 2015. De anklages for å ha deltatt i sammenstøt med sikkerhetsstyrker.

Douma anket dommen, og Egypts øverste ankedomstol beordret en ny rettssak som onsdag endte med at Douma fikk redusert straff. I tillegg til å sone 15 år, dømmes han til å betale rundt 3 millioner kroner i bøter.

Les også: Italia etterforsker egyptiske agenter etter drap på forsker

Under de aktuelle protestene i Kairo i desember 2011 brøt en brann ut i deler av et bibliotek med sjeldne manuskripter og bøker. Andre offentlige bygninger ble også påført skader under protestene.

Douma er i likhet med en rekke andre aktivister i Egypt blitt pågrepet en rekke ganger siden folkeoppstanden som fikk Hosni Mubarak til å gå av etter 30 år. Mange frontfigurer fra revolusjonen sitter bak lås og slå, mens de fleste toppene fra Mubaraks regime gradvis er blitt frikjent og løslatt.

Ifølge Human Rights Watch er 60.000 politiske fanger fengslet i Egypt. President Sisi hevdet nylig i et intervju med amerikansk TV at det ikke finnes politiske fanger i landet.

Sisi anklages for omfattende menneskerettighetsbrudd, og de fleste eksperter mener hans regime er det mest undertrykkende i Egypts moderne historie.

Les også: Nammo vil selge kuler og håndgranater i Midtøsten

Populært