Revisorene mener Helge André Njåstads bruk av reiseregninger svekker Stortingets tillit

<p>Helge André Njåstad, finanspolitisk talsperson i Frp, har kombinert jobbreiser med private - og har fått disse dekket av Stortinget. Revisorforeningen mener det ikke går an for en stortingsrepresentant Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix</p>
Helge André Njåstad, finanspolitisk talsperson i Frp, har kombinert jobbreiser med private - og har fått disse dekket av Stortinget. Revisorforeningen mener det ikke går an for en stortingsrepresentant Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

I kjølvannet av avsløringene om at Helge André Njåstad (Frp) har blandet privat og jobb inn reiseregningene, etterlyses klarere regler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det går rett og slett ikke an at representantene kan gjøre som man vil, slik jeg oppfatter at man gjør nå, og så si at dette er stortingsrelevant og innenfor regelverket, sier administrerende direktør Per Hanstad i Revisorforeningen.

De siste dagene har NRK avslørt at stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp) har fått dekket private reiser til påskefjellet i 2016, samt en tur til Ullensvang hvor politikeren oppgir at han er i møter, men viser seg at han er på hotell sammen med familien.

– Regelverket kan umulig være godt nok

Det er kanskje ikke de store summene Njåstad har rapportert inn og fått dekket, men samtidig er Njåstad Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann. Han var partiets forhandler da de tre regjeringspartiene forhandlet med KrF om statsbudsjettet i desember.

Til NRK sier Njåstad at han forholder seg til regelverket på Stortinget. Han anser at alle reiser er tjenestereiser dersom de ikke er helt private.

– Dette regelverket kan umulig være godt nok. Det er mulig Njåstad er innenfor Stortingets regelverk, med da er det på tide at stortingsrepresentantene, presidentskapet og administrasjonen setter seg ned og diskuterer om dette er et regelverk man er tjent med, sier Hanstad i Revisorforeningen.

Viktig med klare skiller

For til Nettavisen sier Fremskrittspartiets parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, at det ser ut til at Njåstads reiser er innenfor regelverket.

– Å møte velgere, næringsliv og beslutningstakere lokalt er en viktig del av jobben som stortingsrepresentant, og noe stortingspolitikere bør bruke tid på. Det er viktig å ha klare skiller mellom det som er jobb og det som er privat, sier Limi.

Det er langt mellom Njåstads kombinerte jobb og fritidsreiser til partikollega Mazyar Keshvaris juks med reiseregninger.

Aftenposten avslørte i fjor at stortingspresentanten fra Fremskrittspartiet hadde levert inn reiseregninger uten å ha vært på reise. Det er uvisst hvor mye disse fiktive regningene eventuelt beløper seg til, men i oktober skrev Aftenposten av Keshvari hadde levert inn udokumenterte reiseregninger for 290.000 kroner i to år opp mot avsløringen.

«Burde vært barnlærdom»

Bjørnar Moxnes Foto: NTB scanpix
Bjørnar Moxnes Foto: NTB scanpix

Stortingsrepresentant og partileder Bjørnar Moxnes i Rødt påpeker på Facebook at det er velgerne som lønner både ham og kollegene.

«Vi er valgt inn på Stortinget for å tjene befolkninga, ikke for å tjene oss selv. Det burde vært barnelærdom for samtlige representanter!

Revisorforeningen mener på sin side at uklare regler og mangelfull kontroll bidrar til en praksis de karakteriserer som kritikkverdig.

– Det går rett og slett ikke an at representantene kan gjøre som man vil, slik jeg oppfatter at man gjør nå, og så si at dette er stortingsrelevant og innenfor regelverket, sier Hanstad som mener Stortinget må sette ned foten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden