Statsminister Erna Solberg vil styrke havsamarbeid med India

Video: Ifølge statsminister Erna Solberg er mange bedrifter interesserte i et tettere samarbeid mellom Norge og India.

Både Norge og India er havnasjoner og de to landene vil tjene på å samarbeide mer på dette området, sier statsminister Erna Solberg (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Solberg innledet et to dager langt offisielt besøk i India mandag ved å åpne et næringslivsseminar i New Delhi.

– India har den raskest voksende økonomien i G20 og vi ser store muligheter for norsk-indiske partnerskap innen næringsliv, handel og investeringer, sa Solberg i sin tale.

– Både Norge og India er havstater og et nærmere samarbeid på dette området vil tjene begge land. Havdialogen mellom Norge og India vil være et viktig verktøy, sa hun.

Stor interesse

Over 140 utsendinger fra norske selskaper med i næringslivsdelegasjonen til India, og en overfylt sal viste stor interesse fra indisk side. Under seminaret ble det undertegnet 15 samarbeidsavtaler. Blant annet skal det norske selskapet Sterner samarbeide med indiske Omega Aqua om oppdrett av regnbueørret i Himalaya.

Statsministeren understreket at næringslivssamarbeidet må bygge på bærekraftige prinsipper.

Hun benyttet anledningen til å rose Indias ambisjoner innen klima og miljø, og viste til at landet var raskt ute med å slutte seg til Parisavtalen og har innført et forbud mot engangsplast.

Viktig for bærekraftmålene

Solberg konstaterer at India er viktig for å kunne nå FNs bærekraftmål.

– Når du har et land med nærmere 1,5 milliarder mennesker så sier det seg selv at hva de gjør kommer til å ha ekstrem betydning. Men India har også vært opptatt av bærekraftig vekst over tid, i forhold til klima og bærekraftige energikilder, men også bærekraftig konsum.

150 selskaper

Det er i dag rundt 150 norske selskaper til stede i India, og mellom 10 og 15 norskeide fabrikker, ifølge Innovasjon Norge.

– Tradisjonelt har norske selskaper vært involvert i shipping, olje og gass, og maritime industrier. Det vil fortsatt være viktig, men vi ser stadig økende interesse innen områder som fornybar energi, grønn shipping med LNG og andre drivstoff som elektrisitet, bioenergi og hydrogen, akvakultur, IKT, helse, og forsvar, sier Innovasjon Norges direktør i India, Helge Tryti.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden