Meny

Kuppforsøk i Gabon

Gabon, som har litt over 2 millioner innbyggere, har vært styrt av samme familie i 50 år. Ali Bongo har vært president siden 2009, Foto: - / AFP
Militæret i Gabon sier de har tatt makten i det lille, oljerike afrikanske landet. Det meldes også om skyting i hovedstaden Libreville.

Militæret hevdet mandag morgen å ha tatt kontroll over den nasjonale radiostasjonen, og en militærtalsmann leste opp en erklæring om at det er opprettet et nasjonalt gjenopprettingsråd. Talsmannen fordømte også nyttårstalen som president Ali Bongo holdt.

– Situasjonen er under kontroll, sier regjeringstalsmannen Guy-Bertrand Mapangou til nyhetsbyrået AFP.

Et par timer senere holdt en militærtalsmann en direktesendt TV-tale der erklæringen om kupp ble gjentatt.

Kuppmakere pågrepet

SISTE: Myndighetene i Gabon hevder kuppforsøket i det afrikanske landet er avverget og at de fleste kuppmakerne er pågrepet.

Samtidig ble det hørt skudd i hovedstaden, blant annet ved hovedkvarteret til landets statlige TV-stasjon. Det meldes også at stridsvogner og pansrede kjøretøy kjører gjennom gatene i Libreville.

Gabon, som har litt over 2 millioner innbyggere, har vært styrt av samme familie i 50 år. Ali Bongo har vært president siden 2009, da han tok over makten etter sin far Omar Bongo. Han var president fra 1967 til sin død i 2009.

Uro, vold og anklager om valgfusk

Bongo ble gjenvalgt som president i 2016, et valg preget av uro, vold og anklager om valgfusk. Både opposisjonen og EU-observatører stilte spørsmål ved gjennomføringen av valget.

Den 59 år gamle presidenten har imidlertid ikke vært i hjemlandet siden oktober, da han angivelig fikk slag mens han var på besøk i Saudi-Arabia. I nyttårstalen, som var innspilt på forhånd, sa Bongo at han var på bedringens vei.

Men militæret har ikke latt seg imponere av det og sier de vil gjenopprette demokratiet i landet.

Saken oppdateres

Populært