Meny

Kan gå mot ny KrF-strid

<p>Knut Arild Hareide og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (t.h) og nestleder Olaug Bollestad (t.v) kan havne i forhandliinger med venstresiden dersom regjeringsforhandlingene ikke fører frem. KrF-medlemmer mener landsmøtevedtaket legger opp til dette. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix</p>
Knut Arild Hareide og nestlederne Kjell Ingolf Ropstad (t.h) og nestleder Olaug Bollestad (t.v) kan havne i forhandliinger med venstresiden dersom regjeringsforhandlingene ikke fører frem. KrF-medlemmer mener landsmøtevedtaket legger opp til dette. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

KrF-topper er uenige om landsmøtevedtaket medfører at partiet skal søke regjeringssamarbeid med venstresiden dersom forhandlingene med Solberg-regjeringen mislykkes.

Denne uka satte en KrF-delegasjon, med nestleder Kjell Ingolf Ropstad i spissen, seg ned ved forhandlingsbordet overfor representanter fra regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre. Dagsavisen har vært i kontakt med en rekke fylkesledere i KrF både på rød og blå side. Samtlige understreker, i litt ulike ordelag, et ønske om at de pågående regjeringsforhandlingene lykkes.

Men dersom det ikke skjer, er det duket for ny KrF-strid om veien videre.

– Vedtaket er klart

På det ekstraordinære landsmøtet i november ble nemlig et forslag om å fortsette i opposisjon avvist. Det ble dermed knesatt et prinsipp om at KrF skal søke regjeringsmakt. I forslaget som til slutt ble vedtatt, gis stortingsgruppen handlingsrom til: «(...) først å søke mulighetene for å kunne gå inn i Solberg-regjeringen bestående av Høyre, FrP og Venstre».

Intervjuer Dagsavisen har gjort med en rekke fylkesledere, avdekker at den blårøde konfliktlinjen i partiet lever i beste velgående. Fylkesleder i Telemark, Erik Næs, er én av dem som mener at vedtaket tilsier at KrF skal gå til venstresiden dersom forhandlingene med Solberg-regjeringen strander.

– Ja, det er slik jeg mener vedtaket klart skal forstås. Det ble signalisert allerede på landsstyremøtet 28. september. En samlet partiledelse sa da at KrF må i regjering, sier Næs.

Han tilhørte det røde mindretallet i KrF som ville følge partileder Knut Arild Hareide til et mulig samarbeid med Sp og Ap.

Næs sier han ikke tror på strid i partiet om tolkningen av vedtaket, fordi det ifølge ham «må bare forstås på én måte».

Det er imidlertid ikke den eneste tolkningen som råder i partiet.

Fikk du med deg denne? Århundrets funn fra middelalderen

– Ingen automatikk

– Det er ingen automatikk i det, slik ser hvert fall ikke jeg det, sier fylkesleder i Østfold, Brynjar Høidebraaten som var en del av flertallet som ønsker regjeringssamarbeid på blå side.

– Dersom vi ikke kommer i mål med forhandlingene nå, må det i hvert fall bli et landsstyremøte der vi diskuterer veien videre. Man tolker jo gjerne slike vedtak på ulike måter, og kanskje tolker jeg det slik jeg selv ønsker, sier han.

Fylkesleder Per Sverre Kvinlaug i Agder var også en del av det blå flertallet. Han mener vedtaket kan tolkes til å åpne for venstregang, men har likevel en advarsel.

– Først og fremst har jeg fokus på at vi nå er i forhandlinger som et flertall på landsmøtet ønsket. Så er det slik at dersom vi ikke lykkes, så rykker vi umiddelbart tilbake til opposisjon. Men jeg er klar over at det ligger i vedtaket at vi videre kan velge noe annet, så jeg stenger ingen dører, sier Kvinlaug, som legger til:

– Dersom vi mot formodning ikke skulle lykkes, så er det nødvendig med en fot i bakken – da må partiet ta en grundig runde på hva vi skal gjøre, sier Kvinlaug, som setter et spørsmålstegn ved hvor realistisk det er «å bare hoppe over til den andre siden». Han mener også at KrF må ta innover seg at prosessen har kostet partiet mye.

Les også: Jeg dro på åpninga av miljøhovedstadsåret, så du skal få slippe

– Åpent hva som skjer

For etter at Hareide i en tale til landsstyret i september pekte mot venstre, startet et kappløp mellom rød og blå side i partiet. Prosessen hardnet til og ble etter hvert preget av mistro, og beskyldninger om renkespill og dolkestøt.

Fylkesleder i Vestfold, Laila Eliassen, tilhører også det blå flertallet som stakk av med seieren på landsmøtet. Hun mener det er «åpent hva som skjer» dersom de pågående forhandlingene feiler. Om en mulig strid i partiet dersom det skjer, og det da blir fremmet krav om å gå til venstresiden, sier hun:

– Jeg tror ikke det blir en ny strid, men jeg tror at en del ikke vil føle seg vel med det. Men det er klart, det kan jo bli strid. Noen har tatt avgjørelsen på landsmøtet tyngre enn andre.

Fylkesleder Hege Iren Fossum i Buskerud, som også var blå landsmøtedelegat, sier at hun oppfatter vedtaket slik at det kan være et alternativ å gå mot venstre dersom forhandlingene mislykkes.

– Men det er ikke sikkert det er grunnlag for å gjøre det, det må vi hvert fall se på, sier hun.

Leder i KrF Kvinner, Oddbjørg Minos, karakteriserer en venstrevending som «en teoretisk mulighet».

– Det er slik jeg tolker vedtaket, sier hun.

– Når et flertall på landsmøtet vedtok at vi skulle søke samarbeid med den sittende regjeringen, så må vi gjøre det som er mulig for å få til det.

– Dersom denne problemstillingen settes på spissen, tror du at det da blir strid i partiet om tolkningen av landsmøtevedtaket og veien videre?

– Da tror jeg vi uansett må ta en fot i bakken og nøye vurdere hva partiet skal gjøre i neste omgang, sier Minos, og legger til at hun ikke utelukker fortsatt opposisjonstilværelse som et alternativ på linje med det å skulle søke regjeringssamarbeid med venstresiden.

Fikk du med deg denne? Nancy Pelosi er USAs mektigste kvinne

– Bevisst formulering

Leder i Nordland KrF, Ingelin Noresjø, som var en av Hareides røde delegater, er av en annen oppfatning. Mislykkes forhandlingene nå, kan KrF gå til venstresiden.

– Jeg tolker det på den måten. Vedtaket har en bevisst formulering om først å søke samarbeid med høyresiden. Underforstått at man holder det åpent at vi kan gå til den andre siden. Men jeg legger til grunn at vi lykkes nå. Selv om jeg sto på rød side, aksepterer jeg landsmøteflertallet.

Svein Iversen, fylkesleder i Troms og Finnmark, er enda klarere. Han mener kjernen i vedtaket er at KrF kan samarbeide begge veier, og sier at hans tolkning er at KrF skal gå til venstresiden om Solberg-forhandlingene mislykkes.

En annen rød KrF-er, Akershus-leder Per Willy Dahl, bekrefter at han tolker vedtaket på samme måte.

– Nå er jeg jurist, og tenker kanskje litt firkantet. Men jeg kan ikke se noen annen måte å tolke det på. Men hva som er den politiske realiteten, er et annet spørsmål.

Tidligere har Tore Storehaug og Geir Bekkevold, Hareides støttespillere i stortingsgruppa, sagt til Dagsavisen at de mener vedtaket åpner for et regjeringsforsøk med Sp og Ap. Det samme bekreftet parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan, som regnes for å tilhøre den borgerlige siden i partiet.

Både Ropstad og Olaug Bollestad har tidligere sagt at de mener KrF også kan samarbeide med venstresiden, men via kommunikasjonssjef Mona Høvset avviser de å la seg intervjue om hvordan de tolker landsmøtevedtaket.

Denne saken ble først publisert i Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:00 Mattilsynet advarer: Ikke bruk ukjent keramikk fra Middelhavsområdet til mat10:53 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:21 Sju drept i angrep mot politi i Pakistan09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter09:12 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt08:41 Flere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38 Animalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:49 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52 Vy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00 Stor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42 NVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37 Zlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27 To personer funnet døde i Sverige09:27 Tyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02 Kan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00 50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51 London-politiets Twitter-konto hacket08:11 Fire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10 Eiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20 NVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18 Minst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59 Dette skjer i dag05:38 Kvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30 Dette skjedde i natt05:25 Jensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52 NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48 Musikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35 Arrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56 Bolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56 Jødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud
Siste nytt
11:00NorgeMattilsynet advarer: Ikke bruk ukjent keramikk fra Middelhavsområdet til mat10:53SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:21VerdenSju drept i angrep mot politi i Pakistan09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter09:12NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt08:41VerdenFlere flyselskaper stanser sine flygninger til Kairo08:38NorgeAnimalia skal undersøke bedøvelsesmetode under griseslakting08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:49NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonister07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:52NorgeVy-ansatte på buss for tog trues av passasjerer22:36SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet10:00VerdenStor fornyelse i ukrainsk politikk ventet i valget på nasjonalforsamling09:42NorgeNVE opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:37SportZlatan avgjorde med hat trick i lokalderbyet i Los Angeles09:27VerdenTo personer funnet døde i Sverige09:27VerdenTyrkisk bankmann løslatt fra fengsel i USA09:02SportKan Jakob Ingebrigtsen true norsk rekord på 5000 meter?09:00Verden50 år siden det første skrittet ble tatt på månen08:51VerdenLondon-politiets Twitter-konto hacket08:11NorgeFire personer lettere skadd i trafikkulykke ved Evje07:10NorgeEiendomsskatten i Stavanger har økt med Frp06:20NorgeNVE varsler oppdatering om Veslemannen06:18VerdenMinst 17 døde av metanol i Costa Rica05:59NorgeDette skjer i dag05:38NorgeKvinne til sykehus etter bilulykke i Vestfold05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeJensen og Listhaug avfeier at Frp er i krise04:52NorgeNTNU-forskere vil bli med på neste månelanding04:48VerdenMusikkfestival avlyst på grunn av frykt for immigrasjonsmyndighetene04:35VerdenArrangementer avlyses i USA på grunn av hete03:56VerdenBolsonaro nekter for at det er sult i Brasil03:56NorgeJødisk forstander ut mot forslag om kosherforbud
Populært