Meny

Første dag på jobb: Brasils nye president vingeklipper urfolksdirektorat

Sammen med kona Michelle ankom Jair Bolsonaro kongressen i Brasilia for å bli innsatt som president 1. nyttårsdag.
Sammen med kona Michelle ankom Jair Bolsonaro kongressen i Brasilia for å bli innsatt som president 1. nyttårsdag. Foto: Silvia Izquierdo / AP

Jair Bolsonaro har allerede rukket å svekke arbeidet for å bevare Amazonas. Den nye presidenten flytter blant annet ansvaret for urfolks landrettigheter til landbruksdepartementet.

Siden Jair Bolsonaro vant valget i oktober, har mange brasilianere fryktet hva det vil bety for bevaring av Amazonas og urfolks rettigheter.

Jair Bolsonaro:

  • Har sittet i den brasilianske nasjonalforsamlingen siden 1991.
  • Representerer det Sosialliberale parti (PSL), som beskrives som nasjonalkonservativt.
  • Vant presidentvalget i oktober med litt over 55 prosent av stemmene. Gikk til valg med løfter om hard kamp mot korrupsjon og kriminalitet.
  • Har vakt oppsikt med flere rasistiske, homofobe og kvinneundertrykkende uttalelser. Har fått kallenavnet «Den tropiske Trump».
  • Født 21. mars 1955 i Glicerio i delstaten São Paulo. Har fem barn. Er nå gift med Michelle Bolsonaro.

Kilde: NTB

Den tidligere kapteinen i Brasils hær ble innsatt som landets 38. president 1. nyttårsdag. Noe av det første han, som i enkelte medier har fått kallenavnet «Tropiske Trump», foretok seg – var å utforme et dekret der urfolksdirektoratet FUNAI blir fratatt retten til å fastsette grensene for urfolksområder.

Ifølge The Guardian skal dette nå i stedet gjøres av landbruksdepartementet.

Bolsonaro har sagt at han vil løse opp reguleringer som er til hinder for gruve- og landbruksinteresser. Dette skal ifølge NTB inkludere regler som er vedtatt for sikre urfolksrettigheter og bevaring av natur. Som en del av det nye dekretet vil han også flytte FUNAI fra justisdepartementets portefølje og legge det under departementet som har ansvar for familie- og menneskerettigheter.

Det har skapt sterke reaksjoner.

– Bekymringsfullt

«Ser dere? Nedbyggingen har allerede begynt. FUNAI har ikke lenger ansvar for å identifisere, avgrense og fastsette urfolks landområder», skriver urfolkslederen Sonia Guajajara på Twitter.

Torkjell Leira, Brasil-kjenner og seniorrådgiver ved Naturhistorisk Museum.
Torkjell Leira, Brasil-kjenner og seniorrådgiver ved Naturhistorisk Museum.

Budskapet fra Brasils ferske president kommer bare uker etter at tallene fra det brasilianske romforskningsinstituttet (INPE) om at nær 8000 kvadratkilometer regnskog ble rasert i Brasil i «skogåret» 2018. Brasilkjenner Torkjell Leira sier til Bistandsaktuelt at Bolsonaros første dag i jobben bekymrer ham.

– At ansvaret for urfolks landrettigheter flyttes til industri-landbruksdepartementet er svært bekymringsfullt. Det betyr at et av de viktigste tiltakene for å redusere avskoging flyttes inn under dét departementet som har ansvaret for den sektoren som har stått for mesteparten av avskogingen de siste tredve årene. Miljø- og urfolksbevegelsen i Brasil er nå svært bekymret fordi de mener dette i praksis er å vingeklippe et organ som har bidratt til redusert avskoging, sier Leira.

For landbrukslobbyen?

– Men er det gitt at dette betyr en svekkelse av urfolks rettigheter, eller kan det være bra at noen tenker nytt?

– Den nye landbruksministeren sier at ingenting vil endres, men den lobbyen hun representerer – soyafarmere og de som driver kjøttproduksjon – har i praksis «styrt» dette departementet det siste tiåret. Jordbrukslobbyen har alltid vært blant de største motstanderne av nye urfolks- og naturvernområder, og har jobbet hardt for å svekke miljø- og skoglovgivning. En administrativ endring må ikke nødvendigvis bety noe, men i dette tilfellet er jeg overbevist om at det er svært uheldig. Dette må selvfølgelig ses opp mot hva Bolsonaro har uttalt tidligere.

Leira peker på at flyttingen av urfolksdirektoratet FUNAI fra justisdepartementet til familie- og menneskerettighetsdepartementet – et departement med lavere status og gjennomslagskraft – i praksis vil føre til at FUNAIs innflytelse reduseres.

– Det vil bety at urfolks rettigheter er svekket innad i regjeringen, for det er selvfølgelig mer slagkraftig at justisministeren snakker urfolks sak.

– Negativt for skogsatsingen

– Er dette også dårlig nytt for det norske klima- og skoginitiativet?

– Ja, selvfølgelig. Intensjonen med avtalen er jo å redusere avskogingen.

Les også: Klima og miljøminister Elvestuen om Bolsonaro

Norges avtale med Brasil er ment å bidra til en positiv spiral, men nå er det mange tegn på at den heller kan bli til en negativ, mener Leira:

– For signalene fra Bolsonaro tyder på at vi vil få se mer jordbruk, mer gruvedrift, mer næringsvirksomhet og mer veibygging i og ved regnskogen fremover. Vi vet at slik virkomhet vil bidra til økt avskoging. Når da kontrollorganene blir vingeklippet, vil det høyst sannsynlig føre til mer avskoging og høyere klimagassutslipp.

Han understreker at Norge kun betaler Brasil for oppnådde resultater, og at en negativ utvikling i praksis vil føre til mindre utbetalinger.

– Men for verdens klima er dette svært dårlige nyheter. Brasil så ut til å oppfylle sine forpliktelser i henhold til Parisavtalen. Nå er dét mer tvilsomt.

Klimaskeptiker?

Bolsonaro skriver på Twitter at ikke-statlige organisasjoner har utnyttet og manipulert Brasils urbefolkning, og ifølge NTB har han også skrevet under på et dekret som gir regjeringen stor innflytelse over ikke-statlige organisasjoner.

Ifølge teksten skal regjeringen «overvåke, samordne, og følge virksomheter og tiltak fra internasjonale organisasjoner og ikke-statlige organisasjoner på brasiliansk territorium». Dette har blant annet skapt oppstandelse i organisasjoner som Human Rights Watch, men Torkjell Leira fremholder at Bolsonaro nå bare gjør det han lovet velgerne i valgkampen.

– Det første han gjorde som ny president var å lempe på våpenloven. Nå er det nærmest fritt fram for folk å skaffe seg våpen. Mange tenker at dét er en dårlig idé i et land der det begås 60 000 drap årlig, men han gjorde det likevel.

I valgkampen tok 63-åringen til orde for at Brasil skulle følge USA ut av Parisavtalen, men snudde etter at han ble valgt. Han har imidlertid lovet å lette på en rekke klimareguleringer, og ifølge forskere vil Brasil ikke klare å oppfylle sine klimaforpliktelser dersom Bolsonaro får det som han vil.

– Mer ekstrem enn Trump

Torkjell Leira forteller at Bolsonaro og Trump har en rekke fellestrekk, men mener mannen som nå er Brasils 38. president – og som blant annet er dømt for rasisme i en rettsak – på mange måter er mer ekstrem enn Trump:

– Der Trump går til personangrep på meningsmotstandere, er ufin og løgnaktig, går Bolsonaro til angrep på hele grupper.

Leira forteller at Bolsonaro blant annet har uttalt at han heller vil ha en død sønn enn en homofil sønn, samt at hans sønner ikke dater svarte kvinner fordi de er godt oppdratt. Rekken er lang av tvilsomme uttalelser.

– Han har også omtalt urfolk og deres territorier som «indianere i zoologisk hage». Bolsonaro har en svært skremmende retorikk, sier Leira.

Les også: Har norsk regnskogbistand gitt resultater? og «Dette er de 10 viktigste resultatene» – etter 10 år med et norsk regnskoginitiativ

Saken er først publisert på Bistandsaktuelt.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:18 Reagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07 Nytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06 Varaordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06 Fire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31 Boris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30 Fafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27 Emilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27 Frontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35 Røykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47 Nå er det lov med produktplassering på radio10:47 Maradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15 Kraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13 Ellingsruddrapet behandles på nytt10:10 Det blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09 Medlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06 Færre ulver skutt08:32 Reiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20 Kvinnestreik i Sveits08:18 Mann omkom i trafikkulykke i Halden08:15 Cohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13 Pelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12 Ukjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09 Sola vår kan få et superutbrudd07:59 – Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59 Regjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58 Sjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52 Trøndelag erklærer klimakrise07:38 Besetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35 Dennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21 Rolig i Hongkong – enn så lenge07:17 – Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03 – Klokken begynner å tikke for Messi06:45 Regjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44 Siktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30 Herlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16 Ny studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15 Overbooking i Real Madrid06:14 Ida Marcussen legger opp06:01 Dette skjedde i natt06:00 Jakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50 Askøy skal gå gjennom kokevarsler05:50 Dette skjer i dag04:52 Minst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34 Lysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26 Hovland med sterk start i US Open03:50 Nytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26 Bistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21 Iran avviser anklager om tankskipsangrep02:35 USA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27 Historisk abortinnstramming vedtatt02:24 Mann dømt for 30 overgrep mot jente01:32 Cuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46 Neymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43 Vannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25 Warholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15 Flere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05 Kritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28 Trumps pressetalskvinne går av22:08 Tilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49 Sopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36 Warholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20 Pompeo: Iran angrep tankskip21:00 Lørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40 Sterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29 Carlsen vant Norway Chess20:12 Amalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40 – Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16 SAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08 Motorsyklist alvorlig skadd i Skjåk19:05 Væpnet aksjon mot personbil på E39 i Rogaland18:55 Bislett Games åpnet med verdensrekord18:39 Full fart fram for MDG og bompengepartiet i Oslo18:09 Husstander i Hurum blir bedt om å koke vannet18:04 Ap-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!17:57 La oss ikke gi slike krefter lillefingeren. Vær så snill17:50 – Ser muligheter for fly fra Norge til Asia, Afrika og Sør-Amerika17:41 – Regjeringen lar tobakkstrategien gå opp i røyk16:52 Ludvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn16:14 Ny Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa15:31 Hett på Stortinget: – Hvor i hæ ... har'n det i fra!15:28 Norske og amerikanske F-35 skal trene sammen15:27 Froome operert i åtte timer etter skrekkvelt15:17 Boris Johnson vant første runde av ledervalget15:15 Politiet i Bodø har fått kontroll over brann i gassflaske13:25 Truer med å trekke støtte til sjakk-VM13:13 Gult farenivå for Veslemannen12:49 Haavi måtte hjelpes av banen etter smell12:48 Britisk minister godkjenner utlevering av Assange12:32 Hundrevis av hjem truet - nå krangler politikerne om skylden12:29 Kvinne (72) fra Askøy døde på sykehus12:10 Prosjektgruppen for rehabilitering av Nationaltheatret er klar11:32 Legionellasmittet person døde i Vesterålen11:20 – For Frp er denne saken en drittsak10:18 Solskjær møter Chelsea i sesongåpningen09:59 Ropstad får kvinnestøtte før abortdebatt09:49 Zlatan på lønnstoppen i USA09:32 Bruken av kontantstøtte rekordlav09:30 Mattilsynet advarer mot kjøp av planter fra utlandet09:29 Svein Ludvigsen innrømmer å ha løyet for politiet
Siste nytt
13:18NorgeReagerte på Ludvigsens mange kveldsbesøk13:07VerdenNytt rettsmøte i Assange-saken neste år13:06NorgeVaraordfører på Askøy: Høydebasseng stengt for godt13:06NorgeFire biler involvert i ulykke – én alvorlig skadd12:31PolitikkBoris Johnson kritiseres for å unngå debatter12:30NorgeFafo korrigerer omstridt rapport om «menneskeraser»12:27SportEmilie Haavi røk korsbåndet – reiser hjem fra fotball-VM12:27VerdenFrontline bekrefter at brann på oljetanker er slukket11:35NorgeRøykutvikling i buss – skoleelever evakuert10:47KulturNå er det lov med produktplassering på radio10:47SportMaradona måtte gi seg i mexicansk klubb10:15PolitikkKraftig advarsel fra Bush-stabsjef: – USA ville ikke nøle med å ofre Norge10:13NorgeEllingsruddrapet behandles på nytt10:10SportDet blir ikke VAR i Eliteserien i 202010:10SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen09:09NorgeMedlemsfallet i Den norske kirke fortsetter09:06NorgeFærre ulver skutt08:32SportReiten synes det er kult med stilfloraen i VM08:20VerdenKvinnestreik i Sveits08:18NorgeMann omkom i trafikkulykke i Halden08:15KulturCohens kjærlighetsbrev til norske Marianne solgt for 7,6 millioner kroner08:13PolitikkPelsdyrnæringen vedtatt avviklet08:12SportUkjen helt da Toronto Raptors vant sitt første NBA-sluttspill08:09VerdenSola vår kan få et superutbrudd07:59Kultur– Uaktuelt for NRKs programledere å bruke den typen ord07:59PolitikkRegjeringen vil hindre tvangsekteskap ved å ta fra barn pass07:58SportSjögrens største jobb er med hodene, ikke beina07:52NorgeTrøndelag erklærer klimakrise07:38VerdenBesetningen på tankskip så «flygende objekter»07:35SportDennis Olsen får drømmen oppfylt på Le Mans07:21VerdenRolig i Hongkong – enn så lenge07:17Penger– Å stoppe norsk oljeproduksjon er galskap07:03Sport– Klokken begynner å tikke for Messi06:45PolitikkRegjeringen åpner lommeboka – 100 millioner kroner til innovasjonsprosjekter06:44VerdenSiktede nekter skyld etter terror i Christchurch06:30SportHerlovsen sparer ikke feiringene til egne mål06:16Helse og livsstilNy studie skal granske sykdom fra norsk drikkevann06:15SportOverbooking i Real Madrid06:14SportIda Marcussen legger opp06:01NorgeDette skjedde i natt06:00SportJakob Ingebrigtsen: – Vil ikke være pysete05:50NorgeAskøy skal gå gjennom kokevarsler05:50NorgeDette skjer i dag04:52VerdenMinst 61 døde og 356.000 evakuert etter flom i Kina04:34PengerLysbakken krever lavere lønnsøkning for politikere04:26SportHovland med sterk start i US Open03:50VerdenNytt angrep mot flyplass i Saudi-Arabia03:26NorgeBistandsadvokat vil ansvarliggjøre koranskole i Marokko-saken03:21VerdenIran avviser anklager om tankskipsangrep02:35VerdenUSA: Iran fjernet udetonert mine fra tankskip02:27NorgeHistorisk abortinnstramming vedtatt02:24NorgeMann dømt for 30 overgrep mot jente01:32KulturCuba Gooding jr. anklaget for beføling på bar23:46SportNeymar i nytt politiavhør i voldtektssak23:43NorgeVannskandalen på Askøy kan ha kostet millioner23:25SportWarholm danset inn til Bislett-triumf på Europa-rekord23:15VerdenFlere asylsøkere til EU i løpet av årets fire første måneder23:05NorgeKritisk for kvinne etter frontkollisjon på Strynefjellet22:28VerdenTrumps pressetalskvinne går av22:08VerdenTilsynsorgan ber Trump sparke Conway21:49VerdenSopranos-huset selges - slik ser det ut nå21:36SportWarholm danset inn til Oslo-triumf uten Samba til start21:20VerdenPompeo: Iran angrep tankskip21:00NorgeLørenskog-saken: Politiet mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen20:40SportSterk Henrik Ingebrigtsen knuste den norske rekorden20:29SportCarlsen vant Norway Chess20:12SportAmalie Iuel sjanseløs på topplass under Bislett Games19:40Norge– Ville betale 250.000 kroner for å ta meg19:16VerdenSAS-ansatt truffet av lyn – tilstanden er stabil19:08NorgeMotorsyklist alvorlig skadd i Skjåk19:05NorgeVæpnet aksjon mot personbil på E39 i Rogaland18:55SportBislett Games åpnet med verdensrekord18:39PolitikkFull fart fram for MDG og bompengepartiet i Oslo18:09NorgeHusstander i Hurum blir bedt om å koke vannet18:04PolitikkAp-representant i abortdebatten: Stå for det dere sa!17:57HelseLa oss ikke gi slike krefter lillefingeren. Vær så snill17:50Reise– Ser muligheter for fly fra Norge til Asia, Afrika og Sør-Amerika17:41Helse og livsstil– Regjeringen lar tobakkstrategien gå opp i røyk16:52NorgeLudvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn16:14VerdenNy Tyskland-strategi skal styrke norske interesser i Europa15:31PolitikkHett på Stortinget: – Hvor i hæ ... har'n det i fra!15:28NorgeNorske og amerikanske F-35 skal trene sammen15:27SportFroome operert i åtte timer etter skrekkvelt15:17PolitikkBoris Johnson vant første runde av ledervalget15:15NorgePolitiet i Bodø har fått kontroll over brann i gassflaske13:25SportTruer med å trekke støtte til sjakk-VM13:13NorgeGult farenivå for Veslemannen12:49SportHaavi måtte hjelpes av banen etter smell12:48VerdenBritisk minister godkjenner utlevering av Assange12:32NorgeHundrevis av hjem truet - nå krangler politikerne om skylden12:29NorgeKvinne (72) fra Askøy døde på sykehus12:10KulturProsjektgruppen for rehabilitering av Nationaltheatret er klar11:32NorgeLegionellasmittet person døde i Vesterålen11:20Politikk– For Frp er denne saken en drittsak10:18SportSolskjær møter Chelsea i sesongåpningen09:59PolitikkRopstad får kvinnestøtte før abortdebatt09:49SportZlatan på lønnstoppen i USA09:32PengerBruken av kontantstøtte rekordlav09:30NorgeMattilsynet advarer mot kjøp av planter fra utlandet09:29NorgeSvein Ludvigsen innrømmer å ha løyet for politiet
Populært