Sikkerhetsrådet diskuterer valget i Kongo

Valget i Kongo blir tema for fredagens møte i FNs sikkerhetsråd. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
Valget i Kongo blir tema for fredagens møte i FNs sikkerhetsråd. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd holder fredag et lukket møte for å diskutere valget i Kongo, opplyser en kilde i diplomatiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrike har bedt om møtet, som skal avholdes klokken 15 i New York, mens kongoleserne og resten av verden venter på å få høre resultatet av søndagens presidentvalg.

Den katolske kirken sa torsdag et den hadde informasjon fra valglokalene som viste at én kandidat fremsto som valgets vinner. Kongos nasjonale bisperåd ba landets valgkommisjon «offentliggjøre valgresultatet i tråd med sannheten og rettferdighet».

USA krever at «nøyaktige» valgresultater blir offentliggjort og har bedt myndighetene i Kongo oppheve restriksjonene som er innført på tilgangen til internett mens stemmetellingen pågår. Både vestlige makter og Kongos naboland håper landet vil oppleve den første fredelige maktoverdragelsen siden landet ble uavhengig fra Belgia i 1960.

President Joseph Kabila, som allerede sitter på overtid, deltok ikke i valget, men hans håndplukkede etterfølger er en av de tre fremste kandidatene. Det er varslet foreløpige resultater 6. januar.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden