Nancy Pelosi valgt som leder for Representantenes hus

Nancy Pelosi ble som ventet historisk da hun overtok som leder for Representantenes hus for andre gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Demokraten ble historiens første kvinnelige leder for Representantenes hus i 2007. Da hun torsdag igjen inntok rollen som «speaker», var det første gang på over 50 år at en politiker gjorde comeback i nettopp dette vervet.

Pelosi blir USAs mektigste kvinne etter at Demokratene vant flertallet i Representantenes hus i mellomvalget i november. Dermed er også president Donald Trumps rene flertall i Washington historie – selv om han sikret seg en styrket posisjon i Senatet.

Som leder for Representantenes hus er hun også USAs tredje mektigste person etter presidenten og visepresidenten.

I et intervju med tv-kanalen NBC tidligere på dagen utelukket hun ikke at Donald Trump kunne bli stilt for en riksrett:

– Vi må avvente Muellers rapport, sa hun med henvisning til den pågående etterforskningen. Men hun vil altså ikke utelukke muligheten.

Hun avviste heller ikke at en tiltale kan bli tatt ut mot Trump som sittende president, selv om enkelte mener lovverket ikke åpner for denne muligheten.

– Jeg er ikke sikker på at det er umulig, sa hun i intervjuet.

Uten løsning

USAs 116. Kongress er den første som samler seg samtidig som statsapparatet er nedstengt. Budsjettkonflikten dreier seg om finansiering av Trumps grensemur mot Mexico, og har vart i nærmere to uker.

Forsøket på et forsoningsmøte dagen før den nye Kongressen trådte sammen, endte uten løsning da ingen av kongresslederne viste tegn til å rikke seg.

Nye runder er ventet allerede fredag, men i mellomtiden har Pelosi varslet at Demokratene raskt vil banke gjennom et vedtak som sikrer gjenoppstart av statsapparatet uten samtidig å gi penger til Trumps drøm om en mur mot Mexico.

Problemet er at presidenten allerede har avvist en slik løsning, og Senatet vil ikke vedta noe de ikke er sikre på at presidenten vil signere. Dermed kan konflikten bli langvarig.

– Tette gapet

Pelosi var imidlertid ventet å strekke ut en hånd i sin åpningstale etter at hun ble valgt. Ifølge et forhåndsutkast AP har fått tilgang til, ville hun ta til orde for å tette gapet – med henvisning til både kongressen og nasjonen.

Hun ville også trekke fram billigere helsetjenester, investeringer i grønn infrastruktur og «gjenopprettelse av myndighetenes integritet» som viktige saker for Demokratene.

Uten tilnavn

78-åringen fra California vil framover fronte Demokratenes kamp for å holde Trump i tømmene fram til neste presidentvalg i 2020.

Forrige gang Pelosi var «speaker», var i republikanske George W. Bushs presidentperiode, så hun har i hvert fall erfaring med å ikle seg rollen som opposisjonens fremste leder.

Trump selv skal ha uttalt at han har sansen for Pelosi, og hun er en av få fremtredende politiske figurer i Washington som presidenten ennå ikke har gitt et tilnavn.

– Jeg tror presidenten har en genuin respekt for Pelosi og forstår at hun representerer velgere som aldri ville stemt på ham. Og hvis hun er seriøs når hun sier at hun vil få ting gjort, vil Trump være villig til å inngå reelle forhandlinger med henne i god tro, sier den republikanske senatoren Mark Meadows, en av Trumps betrodde på Capitol Hill, til Politico.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden