Meny

Observatører i Kongo hyller «stort sett fredelig valg»

Valget i Kongo var ikke uten problemer, men gikk stort sett fredelig for seg. Valgkommisjonen i landet får skryt av observatørene. Bildet viser valgarbeidere i et distrikt i hovedstaden Kinshasa. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Valget i Kongo gikk stort sett fredelig for seg, tross noen tilfeller av vold, ifølge en foreløpig rapport fra afrikanske valgobservatører.

– Den politiske situasjonen og sikkerhetssituasjonen var stort sett fredelig før, under og etter valgdagen, sier Zambias utenriksminister, Joseph Malanji, i en uttalelse onsdag. Han ledet observatørkorpset fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC).

– Sett i sammenheng med utfordringen valgkommisjonen sto overfor, vil observatørene rose gjennomføringen, heter det videre i uttalelsen.

Det var riktignok flere problemer underveis, inkludert 500 stemmemaskiner som brøt sammen og to valglokaler som ble stengt i den urolige provinsen Nord-Kivu etter press fra væpnet milits i området.

Tellingen er i gang, og et foreløpig resultat er ventet 6. januar. Tre kandidater kjemper om å overta etter avtroppende president Joseph Kabila, inkludert Emmanuel Ramazani Shadary, som støttes av Kabila og representerer regjeringspartiet.

Populært