Observatører i Kongo hyller «stort sett fredelig valg»

Valget i Kongo var ikke uten problemer, men gikk stort sett fredelig for seg. Valgkommisjonen i landet får skryt av observatørene. Bildet viser valgarbeidere i et distrikt i hovedstaden Kinshasa. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix
Valget i Kongo var ikke uten problemer, men gikk stort sett fredelig for seg. Valgkommisjonen i landet får skryt av observatørene. Bildet viser valgarbeidere i et distrikt i hovedstaden Kinshasa. Foto: Jerome Delay / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valget i Kongo gikk stort sett fredelig for seg, tross noen tilfeller av vold, ifølge en foreløpig rapport fra afrikanske valgobservatører.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den politiske situasjonen og sikkerhetssituasjonen var stort sett fredelig før, under og etter valgdagen, sier Zambias utenriksminister, Joseph Malanji, i en uttalelse onsdag. Han ledet observatørkorpset fra Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika (SADC).

– Sett i sammenheng med utfordringen valgkommisjonen sto overfor, vil observatørene rose gjennomføringen, heter det videre i uttalelsen.

Det var riktignok flere problemer underveis, inkludert 500 stemmemaskiner som brøt sammen og to valglokaler som ble stengt i den urolige provinsen Nord-Kivu etter press fra væpnet milits i området.

Tellingen er i gang, og et foreløpig resultat er ventet 6. januar. Tre kandidater kjemper om å overta etter avtroppende president Joseph Kabila, inkludert Emmanuel Ramazani Shadary, som støttes av Kabila og representerer regjeringspartiet.