Høyre skyter ned KrF-krav om utviklingsdepartement

Utviklingsminister Nikolai Astrup synes KrFs krav om et eget utviklingsdepartement er en dårlig idé.
Utviklingsminister Nikolai Astrup synes KrFs krav om et eget utviklingsdepartement er en dårlig idé. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

Allerede før regjeringsforhandlingene har begynt tar utviklingsminister Nikolai Astrup (H) til motmæle mot KrFs krav om et eget utviklingsdepartement.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ingen norsk regjering vil greie å forsvare betydelig økte kostnader som følger av mange flere ansatte i statsforvaltningen, sier Astrup til fagbladet Bistandsaktuelt.

I dag ligger forvaltningen av bistanden på rundt 35 milliarder kroner under Utenriksdepartementet.

Selv om Astrup har sympati for argumentene bak ønsket om et eget departement for bistand, mener han KrFs forslag vil skape mer byråkrati, dobbeltarbeid, økte kostnader og svekking av den bistandsfaglige kompetansen på ambassadene.

– Det ligger stor effektiviseringsgevinst i at utviklingspolitikken og utenrikspolitikken ligger i samme departement, mener han.

Aktuelt: Solberg vil ikke gi KrF særbehandling

Stridstemaer i regjeringsforhandlingene:

Dette er noen av temaene det kan bli hard kamp om i de kommende regjeringsforhandlingene:

* Abort: KrF krever endring av paragraf 2c i abortloven og forbud mot tvillingabort. Høyre-leder og statsminister Erna Solberg har åpnet for å forhandle om dette, mens Frp og Venstre ikke ønsker endringer.

* Skatter og avgifter: Frp og KrF er motpoler i skattepolitikken, med Høyre og Venstre i midten. Frp krever blant annet mindre eiendomsskatt, mens KrF vil øke det totale skattetrykket. Også fortsatt momsfritak på elbiler, bomavgifter og bensin- og dieselavgifter kan bli stridstemaer.

* Innvandring: Frp krever innstramminger, blant annet når det gjelder familiegjenforening, mens KrF vil at Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger.

* Arbeidsliv: KrF ønsker blant annet å stramme inn reglene for innleie av arbeidskraft, mens de nåværende regjeringspartiene vil liberalisere arbeidsmiljøloven.

* Barnetrygd: KrF krever et kraftig løft i barnetrygden, som skal betales med høyere skatter, noe Høyre og Frp motsetter seg.

* Taxfree: KrF sørget like før jul for flertall i Stortinget for å avvikle muligheten for å bytte taxfree-tobakk i vin, en av Frps seire fra 2014. KrF har også varslet at de vil ta med et krav om at Vinmonopolet overtar taxfreesalget inn i regjeringsforhandlingene.

* Bistand: KrF vil fremme krav om et eget utviklingsdepartement. Det avvises av blant andre Høyres utviklingsminister Nikolai Astrup.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden