Romney: – Trump har rystet verden

Donald Trump har ikke imponert Mitt Romney (t.h.).
Donald Trump har ikke imponert Mitt Romney (t.h.). Foto: Drew Angerer Mandel Ngan / AFP / NTB scanpix

Tidligere presidentkandidat Mitt Romney mener Donald Trump har sjokkert som president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i Washington Post skriver mannen som prøvde å bli president to ganger at Donald Trump har skuffet som president.

– Trumps ord og handlinger har ført til bestyrtelse verden rundt, skriver Romney.

Romney viser til en spørreundersøkelse i Pew Research Center der 84 prosent av innbyggere i Storbritannia, Tyskland, Frankrike og Spania mente USAs president vil gjøre det riktige i 2016. Etter at Trump ble valgt inn har tallet rast ned til 16 prosent.

Mannefall i Trump-administrasjonen

Den republikanske guvernøren fra Massachusetts, Mitt Romney, er kanskje mest kjent som utfordreren til Barack Obama i 2012, et valg han tapte.

Romney prøvde å bli president også i 2008. Han fikk stor republikansk støtte også der, men kunne ikke vinne republikanernes nominasjonskamp over tyngden til krigshelten John McCain fra Arizona.

Les også: Elizabeth Warren vil utfordre Donald Trump i 2020

Donald Trump forteller venner at han frykter å bli stilt for riksrett

I 2014 ble Romney oppfordret til å prøve seg en tredje gang. Meningsmålinger viste at han var svært populær blant republikanerne som manglet en klar kandidat. Imidlertid fryktet donorer å satse på en som allerede har tapt to ganger.

– Etter at Trump ble presidentkandidat håpet jeg at hans kampanje vil legge fra seg skittkasting. Det gjorde den ikke. Da han vant presidentvalgkampen, håpet jeg at han ville klare å vokse med oppgaven, skriver han, og legger til:.

– Hans utnevnelse av Rex Tillerson (utenriksministeren som nå har fått sparken, journ.anm), Jeff Sessions (justisministeren som også har fått sparken), Nikki Haley (FN-ambassadøren som sa opp), Gary Cohn (den økonomiske rådgiveren som sa opp), H.R. McMaster (den sikkerhetspolitiske rådgiveren som sa opp), John Kelly (stabssjefen som sa opp), James Mattis (forsvarsminister som også har sagt opp), var oppmuntrende, skriver Romney.

Les også: Medier: Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

Trump bekrefter at stabssjef Kelly går av på nyåret

Opphetet ordkrig mellom Trump og hans tidligere utenriksminister

Fikk sparken eller har sagt opp: Rex Tillerson (utenriksminister), John Kelly (sikkerhetsminister), Jeff Sessions (justisminister), Michael Flynn (sikkerhetsrådgiver), H.R. McMaster (sikkerhetsrådgiver), Scott Pruitt (leder av miljødirektoratet EPA), Tom Price (helseminister) og Nikki Haley (FN-ambassadør), m.fl. Foto: Reuters File Photo / Reuters
Fikk sparken eller har sagt opp: Rex Tillerson (utenriksminister), John Kelly (sikkerhetsminister), Jeff Sessions (justisminister), Michael Flynn (sikkerhetsrådgiver), H.R. McMaster (sikkerhetsrådgiver), Scott Pruitt (leder av miljødirektoratet EPA), Tom Price (helseminister) og Nikki Haley (FN-ambassadør), m.fl. Foto: Reuters File Photo / Reuters

– Men Trumps oppførsel i løpet av de siste to årene er beviset på at han ikke har nådd opp til oppgaven, skriver Romney.

– Ærlighet, integritet og gjensidig respekt

Romney berømmer Trump for å ha gjennomført enkelte sentrale deler av republikansk politikk, som lavere bedriftsbeskatning, færre reguleringer, oppgjør med Kinas «urettferdige handelspraksis», gjennomgang av straffenivåene, og oppnevnelse av konservative høyesterettsdommere.

– Men politikk og utnevnelser er bare en del av presidentembetet.

USAs president Donald Trump har kvittet seg med en rekke sentrale medarbeidere. Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump har kvittet seg med en rekke sentrale medarbeidere. Foto: NTB scanpix

– Presidentembetet former i stor grad nasjonens karakter. Presidenten burde forene oss og inspirere oss til å følge våre gode sider. Presidenten burde demonstrere ærlighet, integritet og gjensidig respekt, skriver Romney.

Les også: USAs øverste dommer tar avstand fra Trump-uttalelse

– Nasjonen er splittet

– Med nasjonen som er så splittet, henvlysten og sint er presidentens lederskap uunnværlig. Det er her hvor presidentens utilstrekkelighet har vært aller mest synlig, skriver Romney.

Kritikken har skapt en viss forventning om at Romney sikter seg inn på å overta rollen som republikansk Trump-kritisk senator etter Jeff Flake, skriver NTB. Enkelte mener til og med at det kan høres ut som om Romney vil utfordre Trump som Republikanernes presidentkandidat til 2020-valget.

Les også: Trump sturer over lav popularitet

– Vil drive staken i EU-vampyren

(VIDEO: Comey: Trump lyver og undergraver rettssystemet)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden