Solberg vil ikke gi KrF særbehandling

VIDEO: Statsminister Erna Solberg (H) sier hun venter krevende regjeringsforhandlinger med Frp, Venstre og KrF. Hun har imidlertid tro på å finne en løsning til slutt.

KrF håper på plass i en ny regjering når forhandlingene starter på Hadeland onsdag, men statsminister Erna Solberg (H) vil ikke ta særlig hensyn til partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ikke slik at vi skal ta særlig hensyn til enkeltpartier. Jeg må ta særlig hensyn til at vi faktisk kommer i mål med et resultat som faktisk gjør Norge bedre i årene som kommer, sa Solberg i NRKs Politisk Kvarter onsdag morgen, kun få timer før regjeringsforhandlingene hos Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i Oppland starter onsdag ettermiddag.

De tre regjeringspartiene setter seg ned rundt forhandlingsbordet umiddelbart etter en innledende pressekonferanse klokka 15. Trolig vil forhandlingene pågå i et par uker.

I romjula var KrF-nestleder og partiets forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad klar på at det ikke nødvendigvis blir et vellykket forhandlingsresultat. Han erkjenner at alle partiene må få sine seirer, også Frp.

– Vi er fire partier som skal forhandle, og jeg erkjenner at Frp må få sine seirer og vi må få våre. Det er ikke slik at vi går inn i disse forhandlingene med et mål om å spenne krokfot på Fremskrittspartiet. Målet er at vi danner en regjering som gjør det beste for Norge, sier Ropstad.

Fakta om regjeringsforhandlingene:

* Høyre, Frp, Venstre og KrF startet onsdag 2. januar forhandlingene om en ny regjeringsplattform.

* Forhandlingene skjer på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland i Oppland.

* Delegasjonene består av:

Høyre: Erna Solberg (leder), Jan Tore Sanner, Bent Høie

Frp: Siv Jensen (leder), Sylvi Listhaug, Hans Andreas Limi

Venstre: Trine Skei Grande (leder), Ola Elvestuen, Terje Breivik

KrF: Kjell Ingolf Ropstad (leder), Olaug Bollestad, Erik Lunde og Jorunn Hallaråker (sekretær)

* Det er uvisst hvor lang lenge forhandlingene vil vare. Fjorårets forhandlinger om Jeløya-plattformen varte fra 2. til 14. januar.

Nederlag om vi ikke lykkes

Kristelig Folkeparti har nærmest slept beina etter seg inn i forhandlingsrommet, og Ropstad har bare drøyt halvparten av partiet i ryggen når han skal forsøke å få mest mulig gjennomslag for KrF-politikk i en ny regjeringsplattform.

Abort, barnetrygd, innvandring, taxfree-salg, klimaavgifter og innvandringer er noen av nøttene som de fire partiene må klare å knekke. Ropstad sier helheten blir avgjørende i forhandlingene, men innrømmer at en endring av abortloven er viktig for partiet.

– Det vil være et nederlag hvis vi ikke lykkes, men slik er politikken, sier Ropstad og understreker at KrF ikke går inn i forhandlingene for å tre inn i en ny regjering for enhver pris.

Stridstemaer i regjeringsforhandlingene:

Dette er noen av temaene det kan bli hard kamp om i de kommende regjeringsforhandlingene:

* Abort: KrF krever endring av paragraf 2c i abortloven og forbud mot tvillingabort. Høyre-leder og statsminister Erna Solberg har åpnet for å forhandle om dette, mens Frp og Venstre ikke ønsker endringer.

* Skatter og avgifter: Frp og KrF er motpoler i skattepolitikken, med Høyre og Venstre i midten. Frp krever blant annet mindre eiendomsskatt, mens KrF vil øke det totale skattetrykket. Også fortsatt momsfritak på elbiler, bomavgifter og bensin- og dieselavgifter kan bli stridstemaer.

* Innvandring: Frp krever innstramminger, blant annet når det gjelder familiegjenforening, mens KrF vil at Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger.

* Arbeidsliv: KrF ønsker blant annet å stramme inn reglene for innleie av arbeidskraft, mens de nåværende regjeringspartiene vil liberalisere arbeidsmiljøloven.

* Barnetrygd: KrF krever et kraftig løft i barnetrygden, som skal betales med høyere skatter, noe Høyre og Frp motsetter seg.

* Taxfree: KrF sørget like før jul for flertall i Stortinget for å avvikle muligheten for å bytte taxfree-tobakk i vin, en av Frps seire fra 2014. KrF har også varslet at de vil ta med et krav om at Vinmonopolet overtar taxfreesalget inn i regjeringsforhandlingene.

* Bistand: KrF vil fremme krav om et eget utviklingsdepartement. Det avvises av blant andre Høyres utviklingsminister Nikolai Astrup.

– Innen rekkevidde

Før forhandlingene kom Solberg med en klar advarsel om at nye reformer og tiltak ikke kan betales med høyere skatt eller økt pengebruk. Omprioriteringer må ikke ramme den overordnede politikken, nemlig jobbskaping og grønn omstilling, understreket hun.

Finansminister og Frp-leder Siv Jensen har tro på enighet, men har likevel vært tydelig på at prosessen stopper opp hvis de tre gamle regjeringspartnerne Høyre, KrF og Venstre skulle samle seg om noe Frp finner uspiselig.

– Da blir det ingen utvidelse av regjeringen. Landet har en regjering, og forhandlingene handler om hvorvidt den skal utvides med KrF. Jeg er ganske sikker på at dette er innenfor mulighetens rekkevidde. Det er i hvert fall mitt utgangspunkt, sa Jensen til NTB i romjula.

Aktuelt: Høyre skyter ned KrF-krav

Hareide som statsråd

I tillegg til politiske kampsaker, er også statsrådsfordeling noe de fire partiene til slutt må bli enige om. Flere sentrale KrF-politikere på blå side i partiet sier til Klassekampen at de ønsker partileder Knut Arild Hareide som statsråd i en ny firepartiregjering.

Sterke krefter i partiet jobber ifølge Klassekampen for at partiet skal kreve utviklingsministeren og et eget utviklingsdepartement i en ny regjering. Rogaland KrF ønsker dessuten at Olaug Bollestad trer inn i rollen som helseminister.

Selv har Hareide langt på vei avvist muligheten for at han setter seg ned ved kongens bord i denne omgang, og sagt at han finner det unaturlig.

Personvernpolicy