Ap og Sp vil bosette flere flyktninger i distriktskommuner som vil ta imot

Masud Gharahkhani (Ap) og Willfred Nordlund fra (Sp) vil at mer av integreringsarbeidet skal skje ute i distriktene.
Masud Gharahkhani (Ap) og Willfred Nordlund fra (Sp) vil at mer av integreringsarbeidet skal skje ute i distriktene. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap og Sp vil at mer av integreringsarbeidet skal skje ute i distriktene, i kommuner som ønsker å bosette flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Før var det kun kommuner med minst 5.000 innbyggere som ble bedt om å bosette flyktninger. Selv om den grensen er fjernet, skal innbyggertall fortsatt tas med i betraktningen før en kommune blir bedt om å bosette flyktninger.

Opposisjonspartiene Ap og Sp mener regelendringen ikke går langt nok i åpne for at også mindre kommuner kan være med på integreringsarbeidet, skriver Nationen.

– Jeg har besøkt samtlige fylker, og mange av stedene jeg har blitt invitert til, er kommuner som virkelig lykkes godt med integreringspolitikk. Ofte bedre enn i de store byområdene, sier stortingsrepresentant Masud Gharahkhani (Ap).

– Nord-Norge avhengig av innvandring

– Jeg har vokst opp på bygda, så jeg vet betydningen av å komme til et lokalsamfunn hvor norsk blir fellesspråket og du blir inkludert i lokalsamfunnet, sier han.

Gharahkhani får støtte av stortingskollega Willfred Nordlund fra Nordland Sp, som trekker fram bosetting som et gode for sin egen landsdel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nord-Norge er ekstremt avhengig av innvandring for å klare å opprettholde befolkningstallet, sier han og mener spredt bosetning vil avlaste kommuner med områdeutfordringer. Det siste mener han er et argument for at Oslo ikke bør bosette flyktninger.

– Vil legge økt vekt på resultater

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) sier både små og store kommuner med gode resultater i integreringsarbeidet får bosette flyktninger i 2019. Han understreker samtidig at det skal være en klar sammenheng mellom bosetting av flyktninger og integreringspolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derfor har regjeringen strammet inn bosetningspolitikken. Fra neste år legger vi større vekt på resultater i integreringsarbeidet når nyankomne flyktninger bosettes. Det viktigste er at flere kommer i jobb. Flyktninger må bosettes der det er behov for arbeidskraft, og der de kan få nødvendig kvalifisering. Dette kommer helt tydelig fram i de nye kriteriene, der resultater i integreringsarbeidet nå teller mest. Både små og store kommuner med gode resultater i integreringsarbeidet får bosette flyktninger neste år, skriver Sanner i en epost til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har også innført en ny regel om at vi ikke skal bosette i områder med høy andel innvandrere fra før, slik det er i enkelte deler av byene. Vi må unngå segregering, og sikre at flyktninger integreres i det norske samfunnet, fremholder Sanner.

– Jeg er glad for at Ap på Stortinget ser ut til å støtte regjeringens nye bosetningspolitikk. Sps uttalelser tyder på det samme. Det er bra, sier integreringsministeren.