Åpen for alle - alltid

Mange tyskere mener Merkel må gå før 2021

German Chancellor Angela Merkel arrives for an EU summit in Brussels, Thursday, Dec. 13, 2018. EU leaders gathered Thursday for a two-day summit which will center on the Brexit negotiations. (John Thys, Pool Photo via AP)
German Chancellor Angela Merkel arrives for an EU summit in Brussels, Thursday, Dec. 13, 2018. EU leaders gathered Thursday for a two-day summit which will center on the Brexit negotiations. (John Thys, Pool Photo via AP) Foto: John Thys / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hver tredje tysker ønsker at regjeringssjef Angela Merkel blir erstattet før perioden hennes utløper i 2021, viser meningsmåling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

38 prosent vil ha ny regjeringssjef før Merkel er ferdig med sin periode, ifølge målingen som YouGov har gjennomført for DPA.

43 prosent mener hun bør stå løpet ut inntil neste valg som skal holdes om litt under tre år. 18 prosent har ikke gjort seg opp noen mening om saken.

Merkel overlot roret som partileder for det kristenkonservative partiet CDU til generalsekretær Annegret Kramp-Karrenbauer i begynnelsen av desember. Merkel sa da at hun ønsker å fortsatt være regjeringssjef ut den nåværende perioden, fram til valget i 2021.

Så lenge regjeringskoalisjonen mellom CDU, dets konservative bayerske søsterparti CSU og sosialdemokratene (SPD) fortsetter, er det regnet som nærmest umulig at Merkel kan bli erstattet som regjeringssjef, ettersom SPD ikke har mulighet til å velge ny regjeringssjef.

Kun i et tilfelle der det oppstår endringer i koalisjonen, for eksempel ved at SPD trer ut av regjeringen, vil det være mulig å erstatte Merkel. Det samme vil være mulig også kun ved nyvalg som følge av å tape mistillitsforslag i Forbundsdagen.