Medier: Trump tvinger Mattis til å gå av tidligere enn planlagt

James Mattis og Donald Trump. Foto: NTB Scanpix
James Mattis og Donald Trump. Foto: NTB Scanpix

USAs forsvarsminister Jim Mattis erstattes av viseforsvarsminister Patrick M. Shanahan allerede 1. januar, opplyser en talsperson for Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er veldig glad for å kunngjøre at vår veldig talentfulle viseforsvarsminister Patrick Shanahan blir fungerende forsvarsminister fra og med 1. januar 2019. Patrick har en lang merittliste fra da han var viseforsvarsminister og også fra da han arbeidet i Boeing. Han kommer til å være fantastisk, skriver Trump.

– Sint på mediedekning

Presidenten gir ingen ytterligere begrunnelse, men ifølge New York Times er det irettesettelsen Trump fikk i Mattis' avskjedsbrev som skal ha ført til at forsvarsministeren blir tvunget ut to måneder før han egentlig skulle tre av.

Det er særlig den negative mediedekningen Mattis' avskjedsbrev har ført til, som skal ha utløst sinne fra Trump, sier ikke navngitte rådgivere i Det hvite hus til avisen.

Også Washington Post skriver at den amerikanske presidenten har klaget til sine rådgivere på mediedekningen etter at Mattis gikk av.

Les også: Trump har diskutert Syria-tilbaketrekning med Erdogan

Syria-uenighet

I avskjedsbrevet han leverte til Trump listet Mattis opp en rekke punkter han mente var sentrale for å ivareta USAs internasjonale interesser, deriblant det å ivareta og bygge opp et nettverk av allierte.

Deretter skrev han at presidenten «fortjener å ha en forsvarsminister som har et mer samsvarende syn på disse tingene».

I ettertid har flere medier skrevet at uenighet om Trumps beslutning om å trekke amerikanske soldater ut av Syria var en viktig årsak til at Mattis gikk av.

Den pensjonerte generalen var et høyt respektert medlem av Trumps regjering, og han har blant annet hatt et godt forhold til Norges tidligere forsvarsminister og nåværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Les også: Budsjettsjef: – Godt mulig at amerikansk «shutdown» varer til over nyttår

Bekymring

I kjølvannet av Mattis' oppsigelse har både republikanere og demokrater i Kongressen uttrykt sterk bekymring.

– Dette er skremmende. Forsvarsminister Mattis har vært en stabilitetens øy midt i Trump-regjeringens kaos, skrev Mark Warner, demokrat og nestleder i Senatets etterretningskomité, på Twitter,

– Leste nettopp Mattis' avskjedsbrev. Det gjør det veldig tydelig at vi er på vei inn i en rekke med alvorlige politiske feilbeslutninger som vil sette vår nasjons sikkerhet og våre allianser i fare, og styrke våre fiender, tvitret den republikanske senatoren Marco Rubio.

(Saken fortsetter under)

USAs president Donald Trump sammen med viseforsvarsminister Patrick Shanahan (til høyre). Trump kunngjorde søndag at Shanahan blir fungerende forsvarsminister fra og med 1. januar. Foto: AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump sammen med viseforsvarsminister Patrick Shanahan (til høyre). Trump kunngjorde søndag at Shanahan blir fungerende forsvarsminister fra og med 1. januar. Foto: AP / NTB scanpix

I flere kommentarer og nyhetsanalyser i amerikanske medier har Mattis' blitt beskrevet som en viktig erfaren stemme inn i øret til den amerikanske presidenten, som verken hadde utenriks- eller forsvarspolitisk erfaring da han ble innsatt. AP skrev blant annet at Mattis var den siste gjenværende av «tilregnelighetens trekløver» i Trumps regjering, en gruppe som besto av ham, avtroppende stabssjef John Kelly og tidligere utenriksminister Rex Tillerson.

– Trump går inn i sitt tredje år som president uten begrensninger, skrev Washington Post-journalist Philip Rucker i en kommentar lørdag.

Mange oppsigelser

Mattis er den siste av en rekke tjenestemenn som har trukket seg fra eller fått sparken fra Trumps regjering den siste tiden.

Også USAs spesialutsending Brett McGurk trakk seg nylig etter å ha hatt ansvaret for USAs krig mot IS i flere år. Også han trakk fram uenighet om Trumps nye Syria-politikk som en viktig årsak.

Tidligere denne måneden ble det også kjent at stabssjef i Det hvite hus John Kelly og innenriksminister Ryan Zinke går av på nyåret. Justisminister Jeff Sessions ble presset ut av Trumps regjering i forrige måned.

Fakta om avganger i Trump-apparatet

En rekke ledende rådgivere, regjeringsmedlemmer og ansatte i apparatet rundt president Donald Trump har sluttet eller fått sparken siden innsettelsen 20. januar 2017.

* Forsvarsminister Jim Mattis går av allerede 1. januar. Trump kunngjorde først avgangen på Twitter 20. desember. Opprinnelig skulle ikke Mattis gå av før 28. februar.

* Innenriksminister Ryan Zinke går av på nyåret, tvitret Trump 15. desember.

* Stabssjef John Kelly går av på nyåret, bekreftet Trump 8. desember. Kelly tok over etter Reince Priebus og varte i ett år og fem måneder.

* Vise-sikkerhetsrådgiver Mira Ricardel, fjernet og forflyttet i november, etter seks måneder i stillingen. Hennes forgjenger Ricky L. Waddell fungerte et år i stillingen.

* Jeff Sessions, USAs justisminister. Ute etter ett år og ni måneder.

* Nikki Haley, USAs FN-ambassadør. Ute etter knappe to år når hun går av ved årsskiftet.

* Scott Pruitt, sjef for det amerikanske miljøverndirektoratet EPA. Ute etter ett år og fem måneder.

* Tom Bossert, Trumps øverste rådgiver for nasjonal sikkerhet. Ute etter ett år og tre måneder.

* David Shulkin, minister for saker angående krigsveteraner. Ute etter ett år og én måned.

* H.R. McMaster, nasjonal sikkerhetsrådgiver. Ute etter ett år og én måned.

* John Dowd, Trumps personlige advokat. Ute etter ni måneder.

* Rex Tillerson, utenriksminister. Ute etter ett år og to måneder.

* John McEntee, Trumps personlige assistent og rådgiver. Ute etter ett år og to måneder.

* Gary Cohn, øverste økonomiske rådgiver og direktør for USAs nasjonale økonomiske råd (NEC). Ute etter knappe ett år og to måneder.

* Hope Hicks, Trumps fjerde kommunikasjonssjef. Ute etter seks måneder. Hun var direktør for strategisk kommunikasjon i åtte måneder før det.

* David Sorensen, taleskriver. Ute etter knappe ti måneder.

* Rob Porter, stabssekretær. Ute etter ett år.

* Tom Price, helseminister. Ute etter åtte måneder.

* Stephen K. Bannon, sjefstrateg. Ute etter snaut sju måneder.

* Sebastian Gorka, sikkerhetsrådgiver. Ute etter sju måneder.

* Michael Short, assisterende pressetalsmann. Ute etter seks måneder.

* Anthony Scaramucci, kommunikasjonsdirektør. Virket i halvannen uke.

* Reince Priebus, stabssjef. Ute etter seks måneder.

* Sean Spicer, pressesekretær og kommunikasjonsdirektør. Ute etter seks måneder.

* Mark Corallo, talsperson for det juridiske teamet som representerer Trump i Russland-etterforskningen. Ute et halvt år etter innsettelsen.

* Walter Shaub, leder for regjeringens etiske råd. Ute etter seks måneder.

* K.T. McFarland, assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver. Ute etter fire måneder.

* Mike Dubke, kommunikasjonsdirektør. Ute etter tre måneder.

* James Comey, FBI-sjef, ute etter drøye tre måneder. Ble ansatt av tidligere president Barack Obama i 2013.

* Katie Walsh, visestabssjef. Ute etter to måneder.

* Michael T. Flynn, nasjonal sikkerhetsrådgiver. Ute etter tre uker.

* Sally Yates, fungerende justisminister. Ute etter ti dager.

Kilde: New York Times, AP, DPA

Les også: Mnuchin benekter at Trump vil sparke sentralbanksjefen

Personvernpolicy