Israels nye ambassadør gir ingenting i palestinaspørsmålet - Israel er så mye mer

VIDEO: Se deler av intervjuet her.

– Nordmenns inntrykk av Israel bør være et spill levende samfunn og demokrati med mange ideer og diskusjoner - og står midt oppe i store trusler.

Det sier Israels ferske ambassadør Alon Roth, 57-åringen som kommer fra jobben som assisterende generaldirektør for strategiske spørsmål i israelsk UD.

Torsdag 25. oktober fikk han sine akkreditiver av Hans Majestet kong Harald på slottet. I etterkant var det mottakelse hos statsminister Erna Solberg.

I den godt bevoktede ambassaden representerer han et land som blir utsatt for hard kritikk for sin behandling av palestinerne.

Roths budskap er at nordmenn også bør se andre sider ved hans hjemland.

– Da er det antisemittisme

– Hvor går grensa mellom politisk kritikk av Israel og antisemittisme?

– Hør her, Israel er ikke redd for kritikk. Åpner du en israelsk avis eller nettsted, finner du veldig dype debatter der alle synspunkter finnes – på ethvert tema du kan tenke deg: Militære, politiske spørsmål, den israelsk-palestinske konflikten.

– Vi mener kritikk er en vital del av demokratiet, svarer Roth og fortsetter:

Men når kritikk kommer i form av forestillinger som for eksempel relaterer seg til karikaturer som viser israelske ledere som nazister – da er det ikke legitim kritikk. Smelter noen Israel sammen med nazisme, eller knytter tvil om selve eksistensen av Israel, da er det antisemittistisk.

– Overdimensjonert spørsmål

Men legitim kritikk bygd på å et ønske om forbedring, sier ambassadør Roth ja takk til.

– Har Israels politikk på Vestbredden og Jerusalem, med stadig økning av israelske bosettinger, rom for forbedring?

– Det er et overdimensjonert og forenklet fokus på spørsmålet om bosetting. Det er viktig, men bare en del av bildet. Det er viktig å forstå hvis man virkelig ønsker å fatte kompleksiteten i konflikten og fredsforhandlingene.

Bosettingsspørsmålet blir del av en framtidig fredsavtale hvis palestinerne er oppriktig forberedt på å nå en slik avtale.

En av hans forgjengere mente at spredning av israelske bosettere på palestinsk område er en menneskerett.

Etterlyser mer forståelse

AUDIENS: Kong Harald tok i mot Israels nye ambassadør, Alon Roth i høytidelig audiens på slottet 25. oktober. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
AUDIENS: Kong Harald tok i mot Israels nye ambassadør, Alon Roth i høytidelig audiens på slottet 25. oktober. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Alon Roth understreker at Israel ikke bare er en énsaks-stat.

– Er dette det eneste Israel burde få omtale om? Er det ikke også noe godt å si om Israel som kan nyansere den komplekse situasjonen Israel står midt oppe i? spør han og lister opp:

Israel overholder menneskerettigheter, religionsfrihet, frihet for homofile og andre, i motsetning til andre deler av Midt-Østen.

– Den arabiske befolkningen er fornøyd med å være israelitter, sier Roth og konkluderer:

– Hadde noen snakket også om de gode sidene ved Israel, og vist en større forståelse for vår virkelighet, ville vi nok lyttet mer til negativ kritikk.

Venter på Trumps veiskille

– Hva skjer med tostatsløsningen? Er den nye innbyggerloven første skritt på veien mot en etnisk definert énstatsløsning?

– Huff, jeg fryser på ryggen når jeg hører begrepet «etnisk», innleder Roth.

– Vi står foran et veldig viktig veiskille nå. Vi venter på hva som kommer fra Washington. Vi må se hvilke ideer Trump-planen innebærer. Jeg tror den vil ha direkte innvirkning på forholdet mellom Israel og palestinerne.

Samtidig forteller han om hva som skjer i den arabiske verden utenfor Israel, som Gulfstatene, Nord-Afrika, Tsjad og andre.

– De kommer for å få et forhold til Israel. De forstå at hovedproblemet ikke er palestinaspørsmålet. De har ikke tid til å vente på en løsning som gjør at palestinerne føler spørsmålet er løst.

– De ser Israels utvikling i innovasjon, landbruksteknologi og IT. De vil ha samarbeid om dette i tillegg til sikkerhet og terrorisme.

Nekter for nye bosettinger

ENORMT POTENSIAL: – Jeg mener Israel og Norge har et enormt potensial for samarbeid til beste for begge land, sier Israels ferske ambassadør Alon Roth. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
ENORMT POTENSIAL: – Jeg mener Israel og Norge har et enormt potensial for samarbeid til beste for begge land, sier Israels ferske ambassadør Alon Roth. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Ifølge Alon Roth er det ikke palestinerne som er problemet i Midt-Østen. Det er Iran, og det er terrorisme.

– Men Vestbredden og Jerusalem blir stadig mer overtatt av Israel.

– Jeg tror ikke det blir flere og flere bosettinger på palestinske områder. Vis meg hvor de er! Vi opplever ofte forvirring om bygging innenfor etablerte kontra nye bosettinger.

I juli varslet daværende forsvarsminister Avigdor Lieberman bygging av stadig flere israelske boliger i palestinske områder som reaksjon på knivangrep.

– Trenger seriøs motpart

– Bosettinger var aldri et problem da den andre siden ville ha fred. Det vi trenger, er en seriøs motpart. Se bare på de manglende evnene PLO og Hamas har til å bli internt enige. Vi kommer ikke til å vente til de beslutter hva de vil oppnå. Med Egypt og Jordan kom vi til fredsavtaler fordi de hadde seriøse ledere som ga sikkerhet til Israel og fred til deler av regionen. Palestinerne er dessverre ikke der.

Les også: – Abbas representerer ikke sin egen kone engang

– Hebron er ikke presserende

HEBRON: Palestinske demonstranter protesterte mot Israel 13. november i Hebron. Foto: Hazem Bader / AFP/NTB scanpix
HEBRON: Palestinske demonstranter protesterte mot Israel 13. november i Hebron. Foto: Hazem Bader / AFP/NTB scanpix

Den israelske avisa Haaretz avslørte nylig innholdet i en rapport fra det internasjonale observatørkorpset TIPH, der mange nordmenn deltar, om israelske bosetteres og styrkers trakassering av den palestinske marjoritetsbefolkningen i Hebron.

– Hva sier du til det?

– Situasjonen i Hebron er spesielt intens. Jeg har ikke sett rapporten så jeg kan ikke kommentere den. Men er dette et presserende problem i Midt-Østen? Igjen er dette del av en framtidig fredsavtale. Se hva som skjer i regionen, med krigen i Syria, og Hizbollah i Sør-Libanon og Hamas i Gaza som graver tunneler inn i Israel for å angripe israelske sivile. Hiszbollah har 150.000 missiler som de har fått av Iran, rettet mot Israel. Det er flere missiler enn Europas militære styrker.

– Dette er sakene som kan bringe Midt-Østen i virkelig tøffe kriser.

1. prioritet: Holde Iran ute av Syria

– 19. desember kunngjorde Det hvite hus overraskende at USA vil trekke seg ut av Syria. Hva mener du, som kommer rett fra den strategiske ledelsen i israelsk UD, skjer da?

– Det må vi se. Jeg har ennå ikke sett erklæringen og vet ikke når og i hvilken grad de vil trekke seg ut.

– Men hvis de gjør det?

– For Israel er det viktige at vi må forsvare oss mot etablering av Iran i Syria. Iranerne prøver å bygge en veldig sterk militær tilstedeværelse i Syria, samtidig som de jevnlig sender ut erklæringer om åutrydde staten Israel, framholder Roth.

– Har ikke Russland garantert å holde iranerne i Syria unna Israel?

– I dag er det ikke lenger viktig hvor mange kilometer du er fra grensa. Iranerne er der og de vil prøve å angripe Israel, som de gjorde i et droneangrep på israelsk territorium for få måneder siden. Vi vil ikke akseptere iranere i Syria i framtida. Husk at de ikke bare er der. De gir også masse våpen til Hizbollah i Libanon. Og de lagrer mye av sine våpen i bunkre under sivile hjem. De bruker folk som menneskelige skjold – akkurat som i Gaza.

– Levende demokrati i problematisk region

FORSVAR: – Israel må uansett forsvare seg. Iran har skaffet Hizbollah 150.000 missiler som er rettet mot Israel - det er langt flere enn de militære styrkene i hele EU har, framholder ambassadør Alon Roth. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
FORSVAR: – Israel må uansett forsvare seg. Iran har skaffet Hizbollah 150.000 missiler som er rettet mot Israel - det er langt flere enn de militære styrkene i hele EU har, framholder ambassadør Alon Roth. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Hva betyr installasjonen av russisk antiluftskyts som har skjedd, for Israels bombing i Syria?

Roth innleder med å understreke at Israel har gode forbindelser med russerne om Syria.

– Vi vil uansett gjøre alt vi trenger å gjøre for å forsvare oss selv. Spørsmålet er ikke forholdet Russland-Israel. Det store internasjonale spørsmålet er hvordan det kan være at Iran etablerer seg i Syria, og at Iran forsyner Hizbollah og Hamas med våpen som destabiliserer regionen videre.

– Disse aktørene har ingen respekt for menneskerettigheter. I Israel finner du et levende demokrati med gode forhold for minoriteter – i en region omgitt av veldig problematiske forhold.

– I Israel har du et fritt liv, god økonomi og god innovasjon, sier ambassadøren.

Enormt potensial for Norge og Israel

Når det gjelder forholdet mellom Norge og Israel tror Alon Roth det er store muligheter for samarbeid om innovasjon i medisinsk, grønn og andre teknologier. – Dette er forholdene vi burde samarbeide om – i tillegg til kritikk, som er en god ting.

– Hva anser du som dine viktigste oppgaver her?

– Jeg mener Israel og Norge har et enormt potensial for samarbeid til beste for begge land. Jeg ble imponert over å se unge entreprenører i Oslo Innovation Week, som hopper uti det med samme ånd som unge i Israel. Å koble unge entreprenører i Israel og Norge vil skape utrolige resultater for begge land, svarer Israels nye sendebud.

– Dere er veldig sterke i noen teknologier, fiskeri, shipping, vi i helse- og mange andre sektorer. Jeg akter å legge masse energi i å eksponere israelske innovatører og la israelerne få vite hva som finnes her, sier Alon Roth og legger til:

Så vil jeg selvfølgelig håndtere spørsmål om den palestinske konflikten og antisemittisme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:41 Bekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37 Fagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16 Dette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05 Tolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54 Polio påvist på Filippinene19:25 Omtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12 Erna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59 E16 i Nord-Aurdal stengt etter kollisjon mellom trailer og personbil18:43 Russland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02 Frykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53 Lett Russland-seier for Ruud17:42 De rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40 Vinmonopolet får ny administrerende direktør17:25 2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03 Seks nye meldinger om syke hunder16:53 Pompeo vil ha «fredelig løsning»16:53 Tunisias tidligere diktator er død16:23 Tekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50 Vil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39 Kallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38 Kraftig økning i Tesla-klager15:37 Lett Russland-seier for Ruud15:37 USA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23 ABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59 Kongelig misnøye med Camerons avsløring14:58 Nye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48 Iran truer USA med fullskala krig14:26 Islam er forenelig med demokrati14:20 Libanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19 70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14 FN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02 Warholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01 Advokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49 Mystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20 Vazelina klar for siste høgg13:10 SAS-flyene får ny design12:45 Belgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44 Fare for flom i Trøndelag og Nordland12:33 Derfor tjener menn mer enn kvinner12:22 Opp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18 Brennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12 Lagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05 Amnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01 Iran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43 Nytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37 Mindre bruk av antibiotika i landbruket11:35 Ødegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17 Fare for sykehusstreik fra neste uke11:16 Princess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08 Vil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45 Netanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44 Mann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43 Kan ha løst lemen-mysteriet10:11 Sparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10 Bensin- og dieselsalget faller10:05 Jens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32 Equinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24 Ni milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15 Se den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15 Sara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59 Norges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18 Waras samboer straffedømt tre ganger07:57 Grimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07 Tusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53 Minst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44 Solbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44 Tre Fukushima-sjefer frifunnet06:25 Solskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18 Pompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13 Ny handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06 Utenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53 HRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt04:54 Om en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35 Arkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08 Ni av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54 Gammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40 Trondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19 – Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46 19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45 Tunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16 Bekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08 Rekordlav styringsrente i Brasil00:47 FN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41 Mann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15 Ocean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55 Di Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46 City herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41 TNT-vokalist Tony Mills er død23:40 USAs sentralbank senker styringsrenta23:38 Seieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24 Olympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06 Minst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37 Danmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37 Bilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49 Obama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25 Valgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10 Cruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39 Klimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje
Siste nytt
20:41VerdenBekrefter: Videoer med uidentifiserbare objekter er ekte20:37PengerFagforbundet ber regjeringen snu om pensjonskutt for uføre20:16Helse og livsstilDette kjennetegner toppidrettsutøvere som lykkes over tid20:05VerdenTolv drept i angrep mot flyktningleirer i Kongo19:54VerdenPolio påvist på Filippinene19:25PolitikkOmtelling avdekket flere feil i Evenes – SV krever omvalg19:12MotorErna jublet over elbil-Finnmark – men bygging ladere kan ryke18:59NorgeE16 i Nord-Aurdal stengt etter kollisjon mellom trailer og personbil18:43VerdenRussland og Kina la ned veto mot våpenhvile i Syria18:02NorgeFrykter jente (10) er kidnappet i Sverige17:53SportLett Russland-seier for Ruud17:42Helse og livsstilDe rødgrønne i Oslo klare for byrådsforhandlinger17:40PengerVinmonopolet får ny administrerende direktør17:25Verden2,1 millioner «deltakere» til Facebook-fleip: Storm Area 51!17:03NorgeSeks nye meldinger om syke hunder16:53PolitikkPompeo vil ha «fredelig løsning»16:53VerdenTunisias tidligere diktator er død16:23NorgeTekniske feil ved flere norske milliard-fregatter15:50PolitikkVil be om halvannet års fengsel for Keshvari15:39PolitikkKallmyr nektet å svare på bruk av ordet snikislamisering15:38MotorKraftig økning i Tesla-klager15:37SportLett Russland-seier for Ruud15:37VerdenUSA bekrefter droneangrep i Afghanistan15:23PolitikkABC Nyheter beklager sak om Erna Solbergs fly14:59PolitikkKongelig misnøye med Camerons avsløring14:58KulturNye regler for slanking og kosmetikk på Instagram14:48VerdenIran truer USA med fullskala krig14:26StemmerIslam er forenelig med demokrati14:20VerdenLibanon mener Israel sendte angrepsdroner14:19Norge70 sauer døde etter flommen i Surnadal14:14Helse og livsstilFN: Hvert 11. sekund ender en fødsel i tragedie14:02SportWarholm-rival Samba vil doble i friidretts-VM14:01NorgeAdvokat møter UD om syk 4-åring i Syria13:49VerdenMystisk «sjøorm» i Kina hadde høyst menneskelig forklaring13:20KulturVazelina klar for siste høgg13:10ReiseSAS-flyene får ny design12:45VerdenBelgisk jagerfly styrtet i Frankrike12:44NorgeFare for flom i Trøndelag og Nordland12:33PengerDerfor tjener menn mer enn kvinner12:22KulturOpp mot 25 stillinger kuttes i DN12:18SportBrennhete Haaland nominert til UEFA-utmerkelse12:12SportLagerbäcks menn klatrer på FIFA-rankingen12:05SportAmnesty: Qatar oppfyller ikke løftene til VM-arbeidere12:01SportIran slipper kvinner inn på VM-kvalifiseringskamp11:43PengerNytt rentehopp: Boliglån på 2 millioner blir 15.600 kroner dyrere11:37NorgeMindre bruk av antibiotika i landbruket11:35SportØdegaard hylles av veteran: – Han er den nummer 10 vi savnet11:17NorgeFare for sykehusstreik fra neste uke11:16PengerPrincess-arving dømt til ubetinget fengsel for bygging i strandsonen11:08Helse og livsstilVil forhindre opioid-epidemi i Norge10:45PolitikkNetanyahu inviterer Gantz til samarbeid10:44NorgeMann funnet død på Stord – ikke mistanke om noe kriminelt10:43VerdenKan ha løst lemen-mysteriet10:11NorgeSparkesykkel kalles tilbake på grunn av hjulfeil10:10MotorBensin- og dieselsalget faller10:05KulturJens Bjørneboe hedres med plass i Kristiansand09:32VerdenEquinor-topp: – Ikke er enig i at Brasil skjøtter regnskogen dårlig09:24Helse og livsstilNi milliarder bursdagskroner er samlet inn via Facebook siden 201509:15NorgeSe den vakre havbunnen mellom Svalbard og Norge09:15PolitikkSara (26) blir trolig tidenes yngste ordfører i Norge08:59PengerNorges Bank hever renten – tror ikke på flere økninger08:18NorgeWaras samboer straffedømt tre ganger07:57PolitikkGrimstad trakk seg fra Venstres valgkomité på grunn av Raja07:07NorgeTusenvis av nordmenn kan bli innkalt til førstegangstjeneste06:53VerdenMinst tolv drept i angrep ved sykehus i Afghanistan06:44SportSolbakken refser FCK-stjerner etter tap: – Nesten uprofesjonelt06:44VerdenTre Fukushima-sjefer frifunnet06:25SportSolskjær hyller Rashford før europaligastarten: – Et eksempel for de unge06:18VerdenPompeo og bin Salman sier Iran må stilles til ansvar06:13NorgeNy handlingsplan mot antisemittisme neste år06:06NorgeUtenlandsadopterte hevder de blir glemt når rasisme tas opp i Norge05:53VerdenHRW: Venezuelanske sikkerhetsstyrker drepte unge menn05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt04:54PengerOm en måned kan sedler for 4,8 milliarder avvises i butikken04:35VerdenArkeologer fant 1600 år gamle gjenstander i Bolivia04:08MotorNi av ti lader elbilen oftest hjemme nå03:54PolitikkGammelt bilde av brunmalt Trudeau vekker oppsikt03:40NorgeTrondheim kommune går for fleksibel skolestart02:19Helse og livsstil– Vi har hatt et par stygge episoder i år01:46Norge19 evakuert fra gruvebrann i Nordland, ingen skadd01:45VerdenTunisisk presidentkandidat fortsatt fengslet01:16NorgeBekymringsmeldinger til politiet tredoblet etter terrorangrep i Bærum01:08PengerRekordlav styringsrente i Brasil00:47VerdenFN-eksperter på vei til Saudi-Arabia00:41NorgeMann i 60-årene døde i fallulykke på øya Hovden i Flora00:15VerdenOcean Viking plukket opp 73 mennesker i Middelhavet23:55SportDi Maria herjet med Real Madrid, Zidane slaktet innsatsen23:46SportCity herjet med Sjakhtar igjen, RBKs overmenn vant stort23:41KulturTNT-vokalist Tony Mills er død23:40PengerUSAs sentralbank senker styringsrenta23:38SportSeieren glapp da Ronaldo var tilbake i Madrid23:24SportOlympiakos berget uavgjort mot Tottenham23:06VerdenMinst fire drept i angrep mot offentlig bygning i Afghanistan22:37Helse og livsstilDanmarks regjering vil øke sigarettprisene22:37VerdenBilbombe gikk av ved hotell i Mogadishu21:49VerdenObama til Greta: - Du og jeg er et lag21:25PolitikkValgstyret anbefaler at kommunevalget i Evenes ikke godkjennes21:10ReiseCruisereder Torstein Hagen vil ha turistskatt20:39MotorKlimaanleggene i verdens biler er storforbrukere av olje
Populært