Direkte:

Statsministerens halvårlige pressekonferanse

Følg pressekonferansen direkte her fra klokken 11.

Statsminister Erna Solberg inviterer til halvårlig pressekonferanse i regjeringens representasjonsanlegg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– I januar går vi i gang med forhandlinger om en utvidelse av regjeringen. Dette er muligens min siste halvårlige pressekonferanse som leder for en mindretallsregjering, sa Solberg under pressekonferansen torsdag formiddag.

– Jeg mener vi har fått mye til som mindretallsregjering. Men selvfølgelig vil muligheten bli enda større med en flertallsregjering. Det gir større stabilitet, understreker statsministeren.

Ifølge Solberg har sonderingene de siste ukene vært ført i en «konstruktiv, respektfull og god tone». Det har gitt grunnlag for å gå videre i forhandlinger.

– Erfaringen mellom de fire partiene er at vi greier å bli enige. Vi har blitt det om de store reformene, sier statsministeren, og viser samtidig til alle budsjettavtalene siden 2013.

Turbulent år

Selv om det nå blir forhandlinger om en flertallsregjering, har 2018 vært et turbulent år for Solberg, med to statsrådsavganger, metoo-avsløringer og hard kritikk for svikt i arbeidet med sikkerhet og beredskap.

– Alle vet at det har vært en del politisk støy. Men på den politiske Richter-skalaen er det knapt registrerbart, særlig hvis vi sammenligner oss med verden rundt oss, sier Solberg.

Solberg understreker at en ny regjering må fortsette arbeidet med å omstille norsk økonomi ved å kombinere økonomisk vekst med å redusere klimautslippene. Samtidig handler mye om å kvalifisere flere innvandrere, folk med hull i CV-en og med nedsatt funksjonsevne for arbeidslivet.

Gjenvalg

Solberg mener en eventuell borgerlig flertallsregjering vil ha gode muligheter for å bli gjenvalgt i 2021.

– Men vi vet også at gjenvalg ikke kommer av seg selv. Det krever hardt arbeid. Vi må fortsette å levere på løfter og ambisjoner.

– Det viktigste er å skape et bærekraftig velferdssamfunn. Det er vi godt i gang med, men vi er ikke i mål. Vi kommer aldri til å være i mål med denne typen spørsmål.

Solberg kom samtidig med en aldri så liten advarsel i forkant av forhandlingene.

– Vi må holde igjen på den offentlige pengebruken nå. Ellers truer vi den økonomiske oppgangen, sier Solberg.

Hensynet til kronekursen og konkurranseutsatt næringsliv legger begrensninger på utgiftssiden i forhandlingene, slår hun fast.

EØS-press bekymrer

Solberg tok et oppgjør med dem som etterlyser alternativer til avtalen.

– Brexit har synliggjort kostnaden ved å skape usikkerhet om tilknytningen til det europeiske markedet, sa Solberg da hun oppsummerte det siste halvåret på en pressekonferanse torsdag.

Her erklærte hun at noe av det viktigste regjeringen gjør for norske interesser, er å stå opp for EØS.

– 1. januar fyller EØS-avtalen 25 år. Det er en kilde til velstand for en liten og åpen økonomi som Norge, sier statsministeren og understreker at det er uaktuelt for henne å være med å skape usikkerhet om avtalen.

Solberg mener brexit har vist at alternativene til EØS er dårligere.

– Vi trenger EØS. Det er vanskelig å se for seg at vi skal omstille oss fra oljeøkonomien uten en ordnet markedsadgang med vår viktigste handelspartner. Det er kanskje tydeligere nå enn tidligere, sier Solberg.

Saken oppdateres


Les også:

Måling: Høyre jevnstore med Ap

Enstemmig KrF går i regjeringsforhandlinger

Erna Solberg stenger Facebook-veggen sin

Statsministeren sang med Dissimilis

Erna Solberg: – Sterke historier fra nobelprisvinnerne

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden