Enstemmig KrF går i regjeringsforhandlinger

KrF holdt gruppemøte om mulige regjeringsforhandlinger onsdag. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad var i godt humør før møtet startet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KrF holdt gruppemøte om mulige regjeringsforhandlinger onsdag. Nestleder Kjell Ingolf Ropstad var i godt humør før møtet startet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

KrF går i reelle forhandlinger med Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet over nyttår.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble klart etter et møte i partiets stortingsgruppe og sentralstyre på Stortinget onsdag.

– En enstemmig stortingsgruppe og et enstemmig sentralstyre anbefaler at vi går i reelle forhandlinger over nyttår, sier partileder Knut Arild Hareide.

– Det var stor entusiasme. Mange ser at det er store muligheter her. Vi har en god forhandlingsmulighet. Det er ingen politiske områder som er lagt bort. Vi har heller ikke fått noen garantier. Men vi ser at dette gir oss store muligheter. Vi ser fram til disse regjeringsforhandlingene, sier han.

Les også: Bollestad forsvarer taxfree-finte som utløste Frp-raseri

Ikke regjering for enhver pris

Hareide ønsket som kjent en annen kurs for KrF, men stiller seg nå bak beslutningen i partiet.

– Vi fikk veldig tydelige krav fra stortingsgruppen og sentralstyret. KrF kan ikke gå i regjering for enhver pris. Vi må ha betydelig gjennomslag på viktige felt, sier KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad, som kjempet for samarbeid med dagens regjering i KrFs interne prosess.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Landsstyret har løftet fram den kristne kulturarven og fellesverdiene, sier han.

De fire partiene har siden 22. november sittet i sonderinger for å berede grunnen for forhandlinger.

– Gjennom samtalene har vi fått et inntrykk av hvor ting ligger. Men uansett vil jeg ikke fortelle om det. Vi vet heller ikke hva vi kan få før vi eventuelt har vært i forhandlinger, sa KrFs forhandlingsleder Kjell Ingolf Ropstad før møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvor trygg er du på å få klarsignal fra stortingsgruppa til å gå i forhandlinger?

– Jeg skal snakke med stortingsgruppa nå og høre hva slags tilbakemeldinger de har.

Les også: KrF vil kreve utviklingsdepartement

Brukt god tid

Lite har lekket ut til offentligheten fra sonderingene.

– Vi har brukt god tid. Det har vært gode samtaler, men også veldig krevende. Jeg tror alle er veldig klar over at KrF må ha betydelig gjennomslag for å kunne gå i forhandlinger, men ikke minst også for å kunne bli enig om en plattform, sier Ropstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Etter gruppemøtet onsdag var partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad tilgjengelige for pressen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Etter gruppemøtet onsdag var partileder Knut Arild Hareide og nestleder Kjell Ingolf Ropstad tilgjengelige for pressen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Frps landsstyre sa tirsdag kveld ja til å gå i forhandlinger med KrF om å utvide regjeringen. Også Venstres forhandlingsdelegasjon har fått klarsignal til forhandlinger.

Les også: Frp forbereder seg på krevende regjeringsforhandlinger

Det er ventet at forhandlingene vil starte rett over nyttår, men tid og sted er foreløpig ikke kjent.

Hvis forhandlingene lykkes, vil Norge for første gang siden 2013 få en flertallsregjering. Da hadde Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV sammen styrt landet i åtte år.

I forrige stortingsperiode hadde Høyre og Fremskrittspartiet en samarbeidsavtale med Venstre og KrF. Venstre gikk inn i regjeringen i januar i år, mens KrF besluttet å søke samarbeid med dagens regjering etter en opprivende intern strid og mot partileder Knut Arild Hareides råd.

Les også: Hareide: «Reelle avklaringer» gjenstår i sonderingene

Se video: Knut Arild Hareides tale etter at resultatet fra landsmøtet ble kjent